Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και τις σχέσεις γονέων και τέκνων, που συζητείται για δεύτερη ημέρα, προκαλώντας εσωκομματικές αρρυθμίες και αναταράξεις στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται η από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα με στελέχη της γαλάζιας παράταξης να δηλώνουν τη διαφωνία τους.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου διατυπώνει ενστάσεις – μεταξύ άλλων- για τη διάταξη που ορίζει πως γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου δηλώνοντας «εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Τη διαφωνία της με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έχει εκφράσει και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία μίλησε για ένα νομοσχέδιο που «αντί να ενώνει, διχάζει» και αντί «να λύνει, δημιουργεί προβλήματα», υπογραμμίζοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει γονεοκεντρικό και όχι παιδοκεντρικό χαρακτήρα.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις ζητά ο Αθανασίου

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου που προειδοποίησε ότι μπορεί να δημιουργηθούν παρανοήσεις και να εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Αθανασίου, αναφερόμενος στην άσκηση της γονικής μέριμνας, προειδοποίησε ότι υπάρχουν διατυπώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εμφανιστεί η εναλλασσόμενη, κατά χρόνο, διαμονή του τέκνου, ως επιβαλλόμενη εκ του νόμου.

Ονομαστική ψηφοφορία ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για δύο άρθρα του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο θα απέχει από αυτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητάει ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 7 «Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων- Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 ΑΚ» και επί του άρθρου 13 «Δικαίωμα επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ».

Τσίπρας: Mεταχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων

Mεταχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην τοτοθέτησή του.

«Πού είναι ο κ. Μητσοτάκης; Αυτό το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους. Οφείλει να έρθει εδώ και να απαντήσει, εάν όχι σε εμάς, τουλάχιστον στην κ. Κεφαλογιάννη που έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες του νομοσχεδίου ή στην κ. Γιαννάκου, η οποία στην ομιλία της κατήγγειλε συμφέροντα πίσω από αυτό το νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί φυγομαχεί ο πρωθυπουργός, γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κ. Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει τα παιδιά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτής της αντιπαράθεσης; Γιατί προσβάλλει τις γυναικείες οργανώσεις, αλλά και όσους μπαμπάδες περίμεναν με σοβαρότητα από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημά τους;» είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Κώστα Τσιάρα, του είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κάτι μαζί σας, αλλά εξέπεμπε και έναν μισογυνισμό η συμπεριφορά σας απέναντι στις συναδέλφους σας της ΝΔ Δεν μπορείτε να μιλάτε για δήθεν βιωματικές εμπειρίες που τις οδηγούν σε αυτά τα συμπεράσματα (σ.σ. εννοεί την κα Όλγα Κεφαλογιάννη και την κα Μαριέττα Γιαννάκου). Το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος, είναι αναχρονισμός. Όταν επιβραβεύετε τον γονέα που τραβάει βίαια το παιδί αντί για εκείνον που το αφήνει για να μην το πληγώσει, τότε κάτι σάπιο υπάρχει».

Απάντηση Τσιάρα σε Τσίπρα

«Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει», απάντησε ο κ. Τσιάρας σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Τσίπρας.

«Προσωπικά, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή δεν έκανα ποτέ κάτι που δεν πίστευα. Εγώ προτείνω αυτό το νομοσχέδιο γιατί πιστεύω ότι είναι ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό βήμα και γιατί πιστεύω ότι θα στηρίξουμε το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, γιατί πρέπει να δούμε ένα πρόβλημα πραγματικό», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κριτική από το ΚΙΝΑΛ

Κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά την συνεπιμέλεια τέκνων μεταξύ χωρισμένων γονέων άσκησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι «δεν αποτελεί μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δίκαιου αλλά απορρύθμιση, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες δικαστικές, και όχι μόνο, διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει». Μάλιστα ζήτησε την πλήρη απόσυρσή του, αντιπροτείνοντας την ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων στα πρότυπα άλλων χωρών.

Δεν θα συμμετέχει ο Λοβέρδος στην ψηφοφορία

Δεν θα συμμετάσχει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, στην ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και το τεκμήριο του χρόνου επικοινωνίας.

Ο κ. Λοβέρδος έχει ενημερώσει το κόμμα του, από την περασμένη Δευτέρα, ότι -ως βουλευτής που έχει θέσει εμφατικά το ζήτημα της συνεπιμέλειας από το 2016- κρίνει πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης κινείται σε βελτιωτική κατεύθυνση. Αναφορικά με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λοβέρδος έχει επισημάνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες εάν δεν αρθούν τα μέτρα προστασίας στο Κοινοβούλιο για τον κορονοϊό. Συνεπώς, σήμερα δεν θα πρέπει το προεδρείο να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ονομαστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά σύμφωνα με πηγές της ΚΟ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία.

Σκανδαλίδης: Δεν θα μετέχουμε σε ονομαστική ψηφοφορία αν αυτή διεξαχθεί χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ

Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τα άρθρα 7 (εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας) και 13 (τεκμήριο χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με τον κάθε γονέα).

Ωστόσο αν η Βουλή προχωρήσει στη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (σ.σ. την έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης.

Η ανάρτηση Τζανακόπουλου με την κυοφορούσα Αχτσιόγλου: «Λέμε όχι στην συνεπιμέλεια»

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία με την κυοφορούσα σύντροφό του Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λέει όχι στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια τέκνων που ψηφίζεται σε λίγη ώρα στη Βουλή.

Όπως τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Λέμε όχι στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Ένα νομοσχέδιο βαθιά συντηρητικό, που παραγνωρίζει το συμφέρον του παιδιού προς όφελος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Που προβλέπει οριζόντιες ρυθμίσεις εκεί όπου απαιτείται εξατομικευμένη κρίση με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού. Που δεν αντιμετωπίζει το παιδί ως αυθύπαρκτη οντότητα αλλά σαν μήλο της Έριδος. Λέμε όχι από σεβασμό στα δικαιώματα των θυμάτων οικογενειακής βίας. Λέμε όχι με ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας».