Μπαράζ αντιδράσεων προκαλεί η τροπολογία – σκάνδαλο για τη διαφημιστική αγορά και τα media, καθώς ευνοεί συγκεκριμένους ομίλους, ενώ ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις.

Πρόκειται για νομοθετική διάταξη-σκάνδαλο, με την οποία η κυβέρνηση, εν μέσω θέρους, επιχειρεί να εξυπηρετήσει τους μεγάλους ομίλους, και ταυτόχρονα, να κλείσει τις περισσότερες διαφημιστικές.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία την Παρασκευή 1η Αυγούστου το βράδυ «πέρασε» στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με θέμα το εξής: «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», .

Η τροπολογία έχει προκαλέσει σωρεία εντονότατων αντιδράσεων, καθώς σύμφωνα με πηγές της αγοράς πρόκειται για ένα νόμο, που μοιάζει να έγινε για να κλείσει το μάτι σε ορισμένους μεγάλους ομίλους media στη χώρα.

Υπό τον τίτλο «Σύμπραξη χρεοκοπημένων» κυκλοφορεί η εφημερίδα «Αυγή».

Όπως τονίζει η εφημερίδα: «Στο αποκορύφωμα φτάνει η διαπλοκή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τους καναλάρχες και μάλιστα απροσχημάτιστα, σε μια προσπάθεια διάσωσης και των δύο διά της αλληλοβοήθειας».

Σήμερα συζητείται στη Βουλή τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», η οποία καταργεί επί της ουσίας όλο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και παρέχει εν λευκώ τη δυνατότητα «εξυγίανσης» με συμπράξεις, συγχωνεύσεις, μεταβολή του χαρακτήρα τους κλπ., με ομαδικές αποδόσεις, κούρεμα χρεών, παράταση προσωρινών αδειών λειτουργίας, κατάργηση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού κ.α.

Επιπλέον, καταστρατηγεί και ένα από τα τελευταία συνταγματικά ασυμβίβαστα – ταμπού: τη δυνατότητα βασικού μετόχου να μετέχει σε περισσότερα του ενός ΜΜΕ ομοειδούς χαρακτήρα. Όλα αυτά την ώρα που η δημοσιογραφική πιάτσα βουίζει για τις συζητήσεις περί συγχωνεύσεων ομίλων και καναλιών υπό το βάρος των χρεών και παράλληλα η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της» για την πολιτική επιβίωσή της.

Η εφημερίδα τονίζει πως «τον νόμο τής ομερτά για την είδηση εφαρμόζουν τα ενδιαφερόμενα ΜΜΕ» και κάνει λόγο για: «Συνωμοσία σιωπής από κανάλια για το μπόνους στη διαπλοκή».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» φιλοξενεί δισέλιδο ρεπορτάζ όπου καταγράφονται όλες οι αντιδράσεις υπό τον τίτλο «Ψεκάστε, ψηφίστε, διαπλακείτε, τελειώσατε» και τονίζει ότι: «Άρον άρον θέλει να περάσει η κυβερνητική πλειοψηφία την τροπολογία-ρουσφέτι που εξυπηρετεί τους καταχρεωμένους βαρόνους του Τύπου. Είναι τέτοια η βιασύνη τους που δεν συνοδεύεται ούτε καν από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Σε 24ωρη απεργία προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ».

Στη «Δημοκρατία» γίνεται λόγος για θύελλα από το «ρουσφέτι στους υπερχρεωμένους βαρίνους». Τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη από την τροπολογία – σοκ για τα media που κατατέθηκε μαύρα μεσάνυχτα στη Βουλή.

Προσθέτει ακόμη πως ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις καθώς επιχειρήσεις με ενδοομιλική σχέση μπορούν να ανταλλάσσουν προσωπικό.

Η «Ελευθεροτυπία» κάνει λόγο για μετωπική για τη χαριστική τροπολογία και τονίζει ότι πρόκειται για «αδιαφανείς στοχεύσεις» της κυβέρνησης.