Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης απευθύνει ερώτηση στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων με αντικείμενο «τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις βίαιες συλλήψεις φοιτητών».

Όπως αναφέρει, σε εν εξελίξει διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών, εναντίον του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, στο κτήριο της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), παρενέβη χθες, 22α Φεβρουαρίου 2021, ισχυρή αστυνομική δύναμη, κατόπιν πρόσκλησης από τις πρυτανικές αρχές.

Πανεπιστημιακοί, τόσο από το ΑΠΘ όσο και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καταγγέλλουν με «φρίκη και αποτροπιασμό» όσα συνέβησαν τόσο εντός του κτηρίου της Διοίκησης όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, κάνοντας λόγο για ρίψεις χημικών και βία σε βάρος φοιτητριών και φοιτητών, γεγονότα που κατεγράφησαν και από τις κάμερες.

Χαρακτηριστικά ήταν τα πλάνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου, κυρία Κατερίνα Ριτσάτου, να προτάσσει εαυτόν ως ασπίδα προκειμένου να προστατεύσει φοιτητή, επί του οποίου ασκείτο αδικαιολόγητη βία», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης και επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης έγιναν 30 προσαγωγές, πολλές εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις, και μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και τρεις φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επικαλείται ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών με την οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις συλληφθείσες φοιτήτριες του τμήματος, και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους, παραθέτοντας την μαρτυρία του προέδρου του Τμήματος, ο οποίος κάνει λόγο για αναίτιες συλλήψεις των φοιτητριών:

«Εμείς, ως καθηγητές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συλληφθείσες φοιτήτριές μας. Επειδή ο πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ, βεβαιώνουμε ότι τις γνωρίζουμε καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και καλές φοιτήτριες, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενες με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καλεί τους δύο υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή αν:

«1. Θα προχωρήσουν στην απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των φοιτητών που συνελήφθησαν, ιδίως των φοιτητριών στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών;

  1. Αν θεωρούν δικαίωμα των αστυνομικών να συλλαμβάνουν φοιτητές εντός των Σχολών επειδή συμμετείχαν ειρηνικά σε διαμαρτυρία που αποφασίστηκε από τον φοιτητικό τους σύλλογο;
  2. Αν θεωρούν δικαιολογημένη τη βία και την περαιτέρω δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος φοιτητών και καθηγητών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά;
  3. Δεδομένου ότι οι ένστολοι δεν φέρουν διακριτικά, ο κ. Βαρουφάκης ζητάει να ενημερωθεί η Βουλή, πώς μπορούν οι πολίτες να προστατευτούν και να καταγγείλουν την υπέρμετρη βία, όταν αυτή ασκείται σε βάρος τους».
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.