Στο «σταδιακό, μετρημένο, προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας» στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως «αυτό θα το μετράμε κάθε βδομάδα».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 σημείωσε, εν αναμονή και των σχετικών εισηγήσεων της επιτροπής, πως «το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα», εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα του για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε βέβαιος ότι «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό» και ότι θα πάει καλά η τουριστική περίοδος. Πρόσθεσε υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει «αλώβητη και ακέραια την εργασία -κι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας».

Χωρίς η κυβέρνηση να παραγνωρίζει το γεγονός ότι «κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κοστίζει 3 δισ., ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας, άρα για να έχουμε αυτήν την καλή υγειονομικά κατάσταση, ‘ματώνουμε’ ως χώρα», ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου «να υπάρξει ένα άνοιγμα όσον αφορά το λιανεμπόριο με τους όρους τους οποίους θα εισηγηθεί η επιτροπή. Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει, ελπίζω, ένα σταδιακό άνοιγμα και των σχολείων», πολλώ μάλλον που, όπως διευκρίνισε, «οι μελέτες λένε ότι τα σχολεία δεν συνιστούν εστίες υπερμετάδοσης».

Εστιάζοντας στην αυριανή κρίσιμη εισήγηση της επιτροπής, επεσήμανε πως «το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα, άρα θα πρέπει να επαναλειτουργήσει. Από εκεί και πέρα για οποιοδήποτε άνοιγμα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της επιτροπής».

Αναφορικά με τα Rafale, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «αλλάζουν τα επιχειρησιακά δεδομένα στην περιοχή» και συμπλήρωσε  ότι «είμαστε ήδη σε αναζήτηση για τις φρεγάτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό».

Στο κεφαλαιώδες ζήτημα της εργασίας, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως «η Ελλάδα δεν έχασε θέσεις εργασίας το 2020, είχε θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απωλειών εργασίας, είναι μοναδικό εν μέσω κρίσης. Τον Δεκέμβριο έχουμε περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εν μέσω πανδημίας. Καταφέραμε με τα καινοτόμα εργαλεία που έχουμε εισαγάγει, να διατηρήσουμε αλώβητη και ακέραια την εργασία -κι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας». Αντιθέτως, πρόσθεσε, εάν είχε απορυθμιστεί η αγορά εργασίας, «με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσες να επιβιώσεις σήμερα -κι εμείς είμαστε υπερήφανοι».

Στο θέμα των συντάξεων αναγνώρισε πως «είναι μία από τις μεγάλες διακυβεύσεις για το 2021, έγιναν τεράστια βήματα: το γεγονός ότι οι νέες συντάξεις, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, βγαίνουν αυτόματα και ηλεκτρονικά, είναι σημαντικό. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μηχανογραφηθεί όλο το σύστημα, ελπίζουμε το μεγάλο στοκ των συντάξεων να το διεκπεραιώσουμε».

Σε ό,τι αφορά, τέλος την πρόταση να δοθεί κουπόνι στους ΑΜΕΑ και στους άνω των 85 (στους τελευταίους για τις μετακινήσεις τους να εμβολιασθούν), προκειμένου να μετακινούνται με ταξί, έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις» και δήλωσε πως θα εξετασθεί.