Νέος πτωχευτικός κώδικας: Τι σημαίνει η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα

Όλα όσα προβλέπει σε ανάλογες περιπτώσεις το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:36
22/10/2020
Νέος πτωχευτικός κώδικας: Τι σημαίνει η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα
22
loading

Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατέθεσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

Καταρχάς πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας ονομάζεται στον χώρο της πολιτικής η διαδικασία που απαιτείται για την καθαίρεση ενός ατόμου (ή μιας κυβέρνησης γενικότερα) από θέση ευθύνης όταν θεωρηθεί ότι αυτό είναι ανεπαρκές, δεν εκπληρώνει ορθά τις υποχρεώσεις του ή είναι επιζήμιο για τη χώρα. Το καθεστώς που διέπει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα τον τρόπο κατάθεσης μιας τέτοιας πρότασης, προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ειδικότερα, το άρθρο 84 του Συντάγματος, αναφέρει στην δεύτερη παράγραφο:

«H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. […] H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών (σ.σ. 50 εν προκειμένω) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση».

Ακολούθως αναφέρεται ότι «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της». Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση» αλλά μπορεί και να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τουτέστιν 120 βουλευτές. Kατά την ψηφοφορία για της πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Όπως αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 142, η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Η σχετική συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο βουλευτών από εκείνους που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας (εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ υπάρχουν και δύο σημαντικές λεπτομέρειες.

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού της σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση συνολικά (όπως συμβαίνει για κάθε κυβέρνηση μόλις κερδίσει τις εθνικές εκλογές και συγκληθεί η νέα Βουλή).

Και δεύτερον, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί από την αντιπολίτευση νέα πρόταση δυσπιστίας εάν δεν περάσει ένα εξάμηνο από την απόρριψη της προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός εάν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar ΤΔΤΔ

  Βρε Τσιπράκο ψευτάκο πόσους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έκανες τα μαύρα χρόνια που κυβέρνησες με το τσούρμο σου?
  Πόσους χρυσαυγίτες έστειλες στην φυλακή?
  Πόσες χάρες έκανες στον όμοιο σου \"σουλτάνο\" Ερντογάν?
  Πόσους Έλληνες πολίτες έστειλες στην ανεργία και στην φτώχεια με τις περήφανες διαπραγματεύσεις σου?
  Θα σταματήσω εδώ γιατί θα γράφω όλο το βράδυ...
  Δεν ξεχνάμε!!!!

 2. avatar ΧΤ13

  Ο Νέος Πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ:
  Έστω ένας επιχειρηματίας ή απλός δανειολήπτης σε δυσκολία πληρωμής. Αν κάνει αίτηση για ρύθμιση οφειλών, η τράπεζα ή το fund αποφασίζει όπως θέλει αν θα του τη δώσει ή όχι. Αν δεν τη δώσει, ο άνθρωπος καταλήγει στην πτώχευση, χάνει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, ακόμη και την πρώτη κατοικία του, ακόμη και ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος που μετατρέπεται σε «πτωχευτική περιουσία», πράγμα που στην πράξη σημαίνει άρση του ακατάσχετου μισθού και συντάξεων, με μόνη προστασία το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης στα 540 ευρώ το άτομο. Δικαστής στην πραγματικότητα έγινε η τράπεζα, το ειρηνοδικείο αργότερα θα επισφραγίσει την πτώχευση.

 3. avatar Δημητριος Κρυσταλλης

  Ο νέος Πτωχευτικός και το σχέδιο Πισσαρίδη.
  Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, με τον τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», τυπικά δικαιολογεί το όνομά του αφού:

  Πρώτον, προβλέπει την εισαγωγή ενός νέου εξωδικαστικού μηχανισμού που μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκή ρύθμιση ή και σε μερικό «κούρεμα» των οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και

  Δεύτερον αυτές οι ρυθμίσεις ή τα κουρέματα μπορούν με τη με τη σειρά τους, να συντελέσουν ώστε ο κάθε επιχειρηματίας, ή επαγγελματίας, ή ακόμη κι ο απλός μισθωτός δανειολήπτης, μέσα σε μια τριετία να ξεμπερδέψει με το βάρος της ισόβιας υπερχρέωσης.

  Όμως δεύτερη ευκαιρία στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Κι αυτό λόγω των όρων του νομοσχεδίου που είναι τόσο ετεροβαρείς υπέρ των τραπεζών και των funds και τόσο συντριπτικοί σε βάρος κάθε αδυνάμου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, που δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο των μη τραπεζικών φορέων που μίλησαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (δικηγόροι, ενώσεις προστασίας καταναλωτών και δανειοληπτών, επαγγελματικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια κλπ) την περασμένη Παρασκευή προέβλεψαν ότι ο νέος Πτωχευτικός θα σαρώσει τη μικρή επιχειρηματικότητα και θα φτωχοποιήσει περαιτέρω όλους όσους δεν ανήκουν στον όμιλο των ισχυρών και πετυχημένων.

 4. avatar Γιαννης13

  Όσο και αν προσπαθεί το κυβερνητικό επιτελείο να πείσει ότι στόχος του σχεδίου νόμου είναι η παροχή δεύτερης ευκαιρίας, αυτή η δεύτερη ευκαιρία, σε καμία περίπτωση, δεν αφορά στους δανειολήπτες αλλά δέχεται όμως, να ικανοποιήσει μόνο τις ανάγκες των τραπεζών.

  Γι’ αυτό επιχειρεί, με το σχέδιο νόμου, την διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας. Επίσης, καταργεί ρητά κάθε προστατευτικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την κύρια κατοικία.

  Πρόκειται για σαφείς πολιτικές επιλογές μίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας δημοκρατίας του Μητσοτάκη .... ξεκάθαρα καταστρέφουν τους πολίτες της Ελλάδας η Νέα δημοκρατία με τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

 5. avatar S. P

  Νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ένας «γρήγορος» θάνατος...

  Ζούμε ιστορικές στιγμές σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ως χώρα: η πανδημία, ο φόβος για την απώλεια του υπέρτατου αγαθού της υγείας, η οικονομική κρίση.

  Σε αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση, δυστυχώς, επιλέγει να προτεραιοποιήσει, έναντι κάθε άλλης μέριμνας, την ικανοποίηση των τραπεζών, και όχι να επενδύσει σε μία πολιτική που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Σε αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση, αντί να μεταθέσει το βάρος της πολιτικής της στις προσπάθειες στήριξης και διάσωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, επιλέγει τον «γρήγορο» θάνατό τους. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», είναι ξεκάθαρο: η «πτώχευση» θα είναι κυριολεκτική. Η έναρξη, μάλιστα, της πτώχευσης θα μπορεί να γίνει πλέον και με αίτηση της ίδιας της τράπεζας, και χωρίς τη θέληση του οφειλέτη.

 6. avatar Γεροτσολιας

  «Πολεμική» ύφεση 10%, με τη ΝΔ στην εξουσία !Γεροτσολιας

 7. avatar Solega

  «Οι Τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοσχήμονες»

  Κάθε μέρα αποκαλύπτονται και νέες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις δανείων μεγαλόσχημων. Η περίπτωση [...] τελικώς αποτελεί καθημερινή τραπεζική πρακτική. Στους πιο πλούσιους εφοπλιστές χαρίζονται από τις διοικήσεις τραπεζών δεκάδες εκατομμύρια την ώρα που η κυβέρνηση με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο καταργεί πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας και ωθεί σε πτώχευση ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά»
  Μισό δις χάρισε η Πειραιώς σε 4 εφοπλιστές και συνεχίζει....

  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει νέα τροπολογία για να τη γλιτώσουν τραπεζίτες και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επιδεικνύει ευαισθησία γι αυτούς που ρήμαξαν το κρατικό χρήμα με το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Ίσως συμπάσχει επειδή και ο ίδιος διέπρεψε ως στρατηγικός κακοπληρωτής.

 8. avatar δσα

  Δεν του καίγεται καρφί του Κούλη και του Σταικούρα για τα [...] που αφήσουν στην Ελλάδα εδώ και 1 χρόνο που τα δημιουργούν, δεν είναι χαζοί , επικίνδυνοι [...] είναι , σου λένε ψέματα μέσα στα μούτρα σου δίχως να διστάζουν ούτε μια στιγμή για το μετά.

 9. avatar Hλίας

  Ο εντεταλμένος υπάλληλος των τραπεζιτών τους διευκολύνει αφάνταστα να παίρνουν τα σπίτια του φτωχού κοσμάκη.
  Τώρα γιατί ο κοσμάκης ψήφισε το κόμμα - υπάλληλό των τραπεζών;
  Εδώ η απάντηση είναι αρμοδιότητας ψυχιάτρου.

  1. avatar Νικος2134

   Να πλήρωνες τα χρέη σου να μην τα πιστόλιαζες όπως ο υπόλοιπος κόσμος που είτε είναι στο νοίκι είτε πληρώνει τις δόσεις.

 10. avatar Γύπας

  Ο Μητσοτάκης είναι ο «Μωυσής» στην χάρτινη κιβωτό του ψευδούς επιτελικού κράτους, που κατασκεύασαν γι’ αυτόν τεχνικοί της επικοινωνίας, ολιγάρχες, μιντιακές ομάδες, τυχοδιωκτικά στοιχεία που τον συνδράμουν και οι γελωτοποιοί του βασιλέως που τον παρηγορούν.

  Όλοι μαζί του στήνουν ετοιμόρροπα κουκλόσπιτα για να αισθάνεται σαν πρίγκιπας. Όπως αυτό που είδαμε στην πρόσφατη συνέντευξη του στη Θεσσαλονίκη, όπου εκτός από τις απαντήσεις ήξερε και τις ερωτήσεις (!)

 11. avatar Ομάδα Αλήθειας & Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  «Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα.
  Είναι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης προσωπικά. Και σας ρωτάω κύριε Σταϊκούρα: Πώς αισθάνεστε όταν το κόμμα σας χρωστάει πάνω από 300 εκατ. δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ; Εσείς είστε οι πιο στρατηγικοί κακοπληρωτές. Εσείς και οι ίδιες οι τράπεζες βέβαια.

  Σήμερα όμως οι μάσκες πέφτουν. Εν μέσω πανδημίας φέρνετε το σκληρότερο νόμο για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη που δεν ήρθε όλα τα χρόνια των μνημονίων»

 12. avatar .;.

  Καλή αρχή!!...Να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες ενέργειες μέχρι η [...] να πάει στα τσακίδια!
  Θα έχει πλάκα η εμφάνιση του [...] φιλελέ που θα είναι αναγκασμένος να πάει στην βουλή αφού σήμερα κρύφτηκε το θρασίμι για να μην απαντήσει στον Τσίπρα!

 13. avatar Παλλάς Ρόδο

  Το κοινωνικό πρόσωπο-πρόσημο της ΝΔ είναι αρνητικό.

  Δυστυχώς οι ψηφοφόροι της τρώνε την «κομψότητα» σε FHD που τη σερβίρει όλο το τηλεοπτικό μενού της tv, και χορταίνουν.

  Δε γίνεται να είναι τόσοι οι βολεμένοι!...

  Κομψότητα και ξερό ψωμί!

 14. avatar Δεν πρέπει να περάσει αυτό το έκτρωμα!!

  Με τα δάνεια των κομμάτων τι γίνεται;; με τα θαλασσοδάνεια των εφοπλιστών τι γίνεται;;

 15. avatar ο συριζοτσιπροκος

  πουλα ακομη παραμυθοα........τι να πεις κακομοιρη και συ????τακανες μπαχαλε.......χειροτερος απο δεξια και θατσερ...απο σταλιν και χιτλερ....κακαριζεις για να δειξεις οτι υπαρχεις ακομη.....ψευτονενεκοι....γερμανοτσολιαδες κ@λο τουμπαριστες φορομπηχτες

  1. avatar @ο συριζοτσιπροκος

   Σου στέλνω βραχιολάκια για τα χεράκια σου
   και κόκκινη κορδέλα για τα μαλλάκια σου!!

 16. avatar χαχαχαχαχα

  χαχαχαχαχαχαχαχαχα
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 17. avatar θα ‘ναι σαν να ‘χεις σπίτι, αλλά δεν θα έχεις σπίτι

  το χε προβλέψει κανένας παΐσιος αυτό ;

  1. avatar ο τσακαλος

   με ηλεκτρονικους πλειστηριασμους...............................φυλακισεις λαφαζανη

 18. avatar ΛΥΣΣΑ !!!!!!

  ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ .ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ
  ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΦΑΝΕΣΤΑΤΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΑΣ........
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 4,5 ΧΡΟΝΙΑ ΞΩΦΛΗΣΑΤΕ !
  ΕΜΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΗΣΑΣΤΑΝ ΕΣΕΙΣ
  ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ.
  ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;

 19. avatar Λουκάς Κουφοντινας

  ΕΓΩ.....ΠΡΟΤΕΙΝΩ.....ΝΑ ΠΑΤΕ.....ΟΛΟΙ ΣΑΣ....ΝΑ..........ΑΧΡΗΣΤΟΙ......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει