Τσιάρας: Η δικαιοσύνη λειτουργεί με όρους και κανόνες ανεξαρτησίας

Ο υπουργός απαντά στην τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου για τη δίκη Τοπαλούδη


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:39
15/05/2020
Τσιάρας: Η δικαιοσύνη λειτουργεί με όρους και κανόνες ανεξαρτησίας
9
loading

«Η δικαιοσύνη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, λειτουργεί με όρους και κανόνες ανεξαρτησίας», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έγινε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως δήθεν παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αυτό που ανήρτησε σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», είπε ο κ. Τσιάρας. «Πρέπει να μιλάμε σοβαρά. Επί της ουσίας, είπε κάτι άλλο από αυτό που είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου; Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν θέματα που εγείρουν την κοινή γνώμη, ότι υπάρχουν υποθέσεις που συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον, τις περισσότερες φορές κρύβεται ένας τεράστιος πόνος, πίσω από αυτές τις υποθέσεις.

Τις περισσότερες φορές είναι πολύκροτες υποθέσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Πέρα από το ενδιαφέρον για την έκβασή τους, υπάρχει και μια συναισθηματική φόρτιση που αφορά στην κοινή γνώμη. Βεβαίως όλοι πρέπει εκεί να βρούμε τη λεπτή κόκκινη γραμμή, όταν γνωρίζουμε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να κρατιώνται μακρυά από όποια συναισθηματική φόρτιση, προκειμένου να πάρουν τη σωστή απόφαση. Αυτή είναι η πραγματικότητρα. Όλα είναι κατανοητά. Όλα είναι ανθρώπινα και οι δικαστές είναι άνθρωποι. Και αυτό είναι κατανοητό. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να καταλάβουμε πως όταν μιλάει κανείς, κυρίως όταν εκφράζει μια δική του, μια προσωπική του άποψη, με ένα τρόπο που δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο από το να κρίνει το ύφος άσκησης καθήκοντος ενός δικαστικού λειτουργού, είναι πολύ μακριά από ''παρέμβαση στη δικαιοσύνη''», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έσπευσε επίσης να υπογραμμίσει: «Αν θέλετε να θυμηθούμε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε, δύο-τρία χρόνια πίσω, όταν ο πρώην πρωθυπουργός, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούσε για αρμούς εξουσίας, μιλούσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις που να καταρρίπτουν τον διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά μέσα. Αυτά είναι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνης. Όχι η έκφραση ενός ανθρώπου που ακόμη και αν είναι υφυπουργός, μιλάει για το ύφος με το οποίο λειτούργησε ένας δικαστικός λειτουργός».

Πώς εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του ο κ. Σκέρτσος, αναρωτήθηκε νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, και πρόσθεσε ότι η παρέμβαση του δείχνει την ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης. «Μπορούν να λένε στους εισαγγελείς τι να κάνουν, μπορούν να μην πληρώνουν δάνεια, να προσβάλλουν γυναίκες με σποτάκια, να κοροϊδεύουν τους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ερώτημα για τον κ. Σκέρτσο παραμένει», ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης και αναρωτήθηκε τι είναι εκείνο που ώθησε τον κ. Σκέρτσο να γράψει κάτι τέτοιο, σε μια τόσο δύσκολη, βάρβαρη και σκοτεινή δολοφονία. «Τα αντανακλαστικά που δεν έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σκέρτσο, που δεν τα είχε με τα τραγούδια έξω από το Μαξίμου, τα είχε ο κ. Μπακογιάννης που ζήτησε συγγνώμη για τα χθεσινά στην Ομόνοια», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ψυχογιός: Ο πρωθυπουργός να αποπέμψει τον κ. Σκέρτσο

Να πάρει θέση ο υπουργός Δικαιοσύνης, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, που κάλεσε και τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Σκέρτσο, «ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται με τρόπο προκλητικό προς την κοινωνία».

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, είπε ότι ενώ το πανελλήνιο αναμένει την απόδοση δικαιοσύνης σε αυτό το ακατανόητο και αποτρόπαιο έγκλημα που στέρησε τη ζωή από μια νέα κοπέλα, ήρθε το σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, μια παρέμβαση παντελώς λάθος και ακατανόητη, μια ημέρα προτού βγει η απόφαση. Σημείωσε επίσης, πως ο κ. Σκέρτσος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολίτης αλλά έχει συγκεκριμένο ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό.

Για απαράδεκτη και προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης στη δίκη Τοπαλούδη έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. «Τη θεωρούμε παρέμβαση της κυβέρνησης και όχι προσωπική παρέμβαση του κ. Σκέρτσου. Παραμένει η κυβέρνηση βαθιά εκτεθειμένη», είπε η βουλευτής και επέμεινε ότι πρόκειται για μια απροκάλυπτη παρέμβαση σε μια δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ενώ χαρακτήρισε κενές τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Για ωμή παρέμβαση σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, που αναρωτήθηκε πώς μπορεί να είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη, όταν παρεμβαίνει με τέτοιον τρόπο ένας άνθρωπος του πρωθυπουργού.

«Η εισαγγελέας μίλησε για παιχνίδια των δολοφόνων βιαστών. Κάποιοι δικηγόροι, προφανώς, τους έβαλαν να κάνουν παιχνίδια και να παριστάνουν ότι τσακώνονται μεταξύ τους για να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Η έδρα βέβαια, δεν κατάλαβε από αυτά. Δείτε λοιπόν αν πίσω από αυτά τα παιχνίδια κρύβονται δικηγόροι. Εδώ πρέπει να τα λέμε όλα. Μήπως ήταν γι΄αυτό η παρέμβαση του κ. Σκέρτσου; Μήπως υπήρχε κάποιος δικηγόρος τον οποίο ο κ. Σκέρτσος ήθελε να βοηθήσει; Εγώ γνωρίζω, αλλά βρείτε το για να γνωρίζετε και εσείς», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης και πρόσθεσε ότι για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έπρεπε να υπάρχει η θανατική ποινή.

Να μην αφήνει υπονοούμενα για σχέση του κ. Σκέρτσου με δικηγόρο κάποιου εκ των κατηγορουμένων, αλλά να μιλήσει με στοιχεία, αν έχει, κάλεσε τον βουλευτή, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Το πανελλήνιο έχει συγκλονιστεί με την υπόθεση αυτή. Νομίζω ότι στο βαθμό που μπορεί να ανακουφίσει και την οικογένεια και τους οικείους, υπήρξε η απόφαση αυτή, τη σημασία της οποίας, όλοι αντιλαμβανόμαστε. Αφήσατε υπονοούμενο. Πείτε αν έχετε κάτι συγκεκριμένο», είπε στον κ. Μυλωνάκη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Τον κ. Σκέρτσο δεν τον γνωρίζω. Είναι αναμφίβολα έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, κάνει το καθήκον του κοντά στον πρωθυπουργό, αλλά δεν εκφράζει τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός εκφράζει τον πρωθυπουργό. Όπως δεν εκφράζει το κόμμα της ΝΔ. Άνθρωπος είναι και αυτός, μπορεί να παρασύρθηκε. Όλοι έχουμε γράψει, κατά καιρούς, διάφορα. Έχουμε γράψει και ανοησίες και υπερβολές-κι εγώ πρώτος από όλους- και έχουμε ζητήσει συγνώμη», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος. Είπε ακόμη, ότι το σχόλιο του κ. Σκέρτσου δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη, γιατί παρέμβαση συνιστά «αν ο κ. Τσιάρας πήγαινε κρυφά στον Άρειο Πάγο να ζητήσει ενημέρωση για μια υπόθεση, για μια έρευνα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ΓΚ

  Αν η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα μας εξαρτάται από τις προθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης τότε σίγουρα δεν είναι ανεξάρτητη. Βούτα τη γλώσσα σου και λίγο στο μυαλό πριν ξεστομίσεις την αρλούμπα, κύριε υπουργέ.

 2. avatar Γύπας

  Ναι σας πιστεύω όπως και τους προηγούμενους τους πιο προηγούμενους όπως θα πιστέψω και τους επόμενους κ.λ.π.

  1. avatar Μαρια κ.

   ´Ολοι μιά απο τα ιδια ειναι καί μας δουλεύουν καί πιθανό καί μαζί. .

 3. avatar Σοδομα και Γομορα ..

  Εσεις ειστε χειροτεροι σπο τους αλλους, τους προηγουμενους Συριζεους ,οταν οι υπουργοι σας σαν τον Σκετσο στηριζουν εστω και πλαγίως τετοια ατομα..
  Μπραβο Κυριάκο που δυστυχώς σε ψηφισα ,που τον εχεις ακομη δίπλα σου στό Μαξίμου. .

 4. avatar Τα ονόματα των βιαστων

  που κρατιούνται ακόμα κρυφά και ακούμε συνεχεια ο Ροδίτης και ο Αλβανός γιατί δε λέγονται κυριε Τσιάρα και κύριε Σκέρτσο; Αυτό δε βλέπω να σας ενοχλεί. Δεν είναι δολοφόνοι και βιαστές κατά τη γνώμη σας; Η στάση της εισαγγελέας σας ενόχλησε; Αν ήταν η κόρη σας η αδερφή σας στη θέση της θα είχατε την ίδια άποψη; Ο κύριος Σκερτος μάλλον γιατί διακατέχεται από ένα σεξισμό απέναντι στις γυναίκες, αν κρίνουμε και από το σποτακι

  1. avatar Ποιά ονοματα θες??

   Εσυ δεν ξερεις τωρα ποιανού γυιος ηταν ο Ροδιτης??
   Μεσα σε ενα χρονο το πολύ θα τον βγαλουν απο τη φυλακή και θα τον πανε για 2-3 χρονια σε κανένα Δαφνί και μετα σπιτι του..Ξυπνατε κοροιδα. !

 5. avatar 1+1

  Επρεπε τουλαχιστον ο Σκερτσος να ειχε θεσει την παραίτηση του στην διαθεση του πρωθυπουργου.. .. !!
  Το οτι δεν το κάνει σαφως κατι δειχνει και αυτά που ακουγονται οτι δηλαδή η οικογενεια του Ροδίτη καταδικασθεντος εχει σχεσεις με πολιτικούς της ΝΔ ,μπορει να εναι αληθή......!!

 6. avatar ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ

  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΛ . ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΒΟΘΡΟΜΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ . ΣΚΕΨΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΙ ΒΟΘΡΟΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ .

 7. avatar Αν κρινουμε

  Απο τις μουρες σας φτανει !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει