Δεν υπάρχει θέμα εκλογών, θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας τη φράση του πρωθυπουργού περί λογοδοσίας, που πυροδότησε και τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και την επιστροφή στην κοινοβουλευτική διαδικασία, λέγοντας πως κι αυτή είναι μια μορφή λογοδοσίας, αλλά και στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

«Κι εδώ υπάρχουν ζητήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφορούν εκλογές γρηγορότερα από το 2023» δήλωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και αργόσυρτη, σημειώνοντας πως το υφιστάμενο περιοριστικό πλέγμα φτάνει έως τις 27 Απριλίου. Όσο πλησιάζει εκείνη η ημερομηνία θα υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να γνωρίζουν οι πολίτες πώς θα κινηθούν από αρχές Μαΐου. Όχι όμως πολύ συντομότερα, γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί, τόνισε.

«Κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επιτύχουν τα περιοριστικά μέτρα» απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακινήσεων το Πάσχα. προσθέτοντας πως οι λίγοι παραβάτες ελέγχονται και μπορεί αυτός ο έλεγχος εκτός από τον αστικό ιστό να γίνεται και έξω από αυτόν.

Δεν το αποκλείουμε ούτε είναι βέβαιο ότι θα γίνει, τόνισε, σημειώνοντας πως μέχρι αύριο θα υπάρχει καθαρή εικόνα. Δεν είναι πάντως στις προθέσεις μας το αστυνομοκρατούμενο κράτος, πρόσθεσε.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Πέτσας είπε πως το λιανεμπόριο θα αρχίσει να επιστρέφει το επόμενο διάστημα, όπως και τα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους του εμπορίου και κοινωνικούς εταίρους, εξήγησε, οι πιο ευάλωτοι και με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να προστατευτούν.

Μέρος της συζήτησης, είπε, είναι και αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων, πχ να δέχονται λιγότερους πελάτες κτλ. Ξεκαθάρισε ωστόσο: «Δεν θα επιχειρήσουμε να παρατείνουμε τη δυσπραγία στην οικονομική δραστηριότητα με διοικητικά μέτρα».

Για τα σχολεία είπε πως γίνονται συζητήσεις και περιμένουμε να καταλήξει η ομάδα των ειδικών, ενώ σε ερώτηση εάν θα επιστρέψουν πρώτα οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων είπε πως είναι πρόωρο να πει κάτι τέτοιο.

«Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία» είπε ερωτηθείς για τις καλοκαιρινές διακοπές. «Εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως τώρα και συνεχίσουμε να κερδίζουμε μάχες και τον Μάιο θα έρθει πολύ πιο κοντά το άνοιγμα τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων και μεταφορών, ώστε κάποιος να μπορεί να πει πως δεν θα χαθεί εντελώς η φετινή χρονιά.