Μητσοτάκης στο CNN: Έχουμε δώσει τον λόγο στους ειδικούς για τον κορονοϊό 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές και να μη φτάσει το ΕΣΥ στα όρια του


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:59
01/04/2020
Μητσοτάκης στο CNN: Έχουμε δώσει τον λόγο στους ειδικούς για τον κορονοϊό 
20
loading

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού απο την ελληνική πολιτεία, αλλά και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μίλησε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το λόγο στους ειδικούς.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι υπό μία έννοια αυτή η κρίση έχει υπάρξει ευκαιρία για την Ελληνική πολιτεία να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Ανέφερε δε ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα μέλος της Βουλής ήταν θετικό στον ιό.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, ακόμη και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει όντως παγκόσμιος ανταγωνισμός και «κάθε χώρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια». Τόνισε όμως ότι η Κομισιόν έχει βάλει κάποιους όρους, έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των μέσων αυτών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο και υπάρχει μία ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε την δυνατότητα να παράξουμε κάποια από αυτά τα μέσα στις χώρες μας για να μην εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές» και κατέληξε επισημαίνοντας πως: «Όταν είσαι σε κρίση κάθε κράτος-μέλος είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να διασφαλίσει για τους πολίτες του τα αναγκαία αγαθά και η Ελλάδα δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία είχε πολλές δωρεές μεγάλες και μικρές από τον ιδιωτικό τομέα, που βοήθησε στην προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό, ευχαριστώντας τους δωρητές.

«Η Ελλάδα θεωρείται μία ατομικιστική κοινωνία, αλλά πιστεύω ότι αν βγει κάτι καλό από αυτή την κρίση είναι μία ξεκάθαρη αίσθηση αλληλεγγύης και η αίσθηση ότι είμαστε σε αυτό όλοι μαζί» εκτίμησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι υπάρχει μία γενική εκτίμηση πως η ελληνική πολιτεία έκανε τη δουλειά της με επαγγελματισμό και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει την επικοινωνία στους ειδικούς, έχουμε καθημερινό briefing από τους ειδικούς όχι από πολιτικούς που ενημερώνουν τον κόσμο ακριβώς που βρισκόμαστε και υπό μία έννοια μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού που οι τεχνοκράτες είχαν ενοχοποιηθεί, τώρα μας καθοδηγούν στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε».

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε, να τηρούμε τις αποστάσεις και πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια» και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες να τους πω την αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις σπίτι, όλοι υπομένουμε τις οικονομικές συνέπειες, αλλά η νούμερο ένα προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να φτάσει στα όριά του. Δεν θέλουμε να πρέπει να διαλέξουμε ποιος θα πάει σε αναπνευστήρα και ποιος όχι».

Ερωτηθείς για το φόβο κρούσματος στη Μόρια ή σε άλλο κέντρο μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δόξα τω Θεώ δεν έχουμε καμία περίπτωση στο νησί της Λέσβου, είχαμε μόνο μία περίπτωση σε ένα στρατόπεδο στην ηπειρωτική χώρα». Εκτίμησε ότι γίνεται πολύ καλή ανιχνευση στην αρχή ενός κρούσματος. Τόνισε ότι το κράτος παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει στη Λέσβο, όπου παραδέχθηκε ότι είναι περίπλοκη κατάσταση, ενώ υπενθύμισε ότι σχέδιο της κυβέρνησης ήταν πάντα να αποσυμφορηθεί η Λέσβος και τα άλλα νησιά.

«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι πολύ περίπλοκο και συνδέεται με το τι συνέβη στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Είχαμε μία ξεκάθαρη προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, να τους σπρώξει στην Ελλάδα για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν δούλεψε. Η Ελλάδα προστάτεψε και θα προστατεύει τα σύνορα της. Αλλά νομίζω ότι ταυτόχρονα έχουμε και καλές επιδόσεις στο ανθρωπιστικό επίπεδο. Παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στα camps, έχουμε ευρωπαϊκή υποστήριξη, ενισχύουμε τις εγκαταστάσεις υγείας. Τα νησιά είναι σχετικά απομονωμένα, ελέγχουμε ποιος πηγαίνει και ποιος φεύγει σχετικά εύκολα και κοιτάμε να προστατέψουμε τις περιοχές της Ελλάδας όπου δεν είχαμε κάποιο κρούσμα και δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής τα νησιά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της Human Rights Watch για τη συμπεριφορά της Ελληνικής πολιτείας απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η διακοπή της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου για ένα μήνα ήταν ένα προσωρινό μέτρο για ένα εξαιρετικό γεγονός. Υπενθύμισε εκ νέου ότι στις αρχές Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση συστηματικά όχι απλά ενθάρρυνε, αλλά έδωσε σε ανθρώπους τα μέσα για να προσπαθήσουν να περάσουνε μαζικά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Είναι καθήκον μου -και αυτό το ξεκαθάρισα- να προστατέψω τα σύνορά μας. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εκβιαστούν από την Τουρκία. Το ξεκαθαρίσαμε ότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο, που έχει λήξει σήμερα και περιμένω μία επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Απόδημος

  Η Ελληνική κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά με τα μέτρα για τον κορονοιό, όμως είναι απαράδεκτο να δίνουν πάλι άσυλο στους λαθρομετανάστες εισβολείς , αυτό δεν είναι επιστροφή στην κανονικότητα αλλά στην προδοσία.

 2. avatar PanosGianaros

  Βάλτε την αστυνομία - - όπως την βάλατε, αυτή την εντολή της δώσατε - - να κόβει πιο πολλά πρόστιμα , όσα περισσότερα μπορεί έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά , , , , να βγείτε και να λέτε ΝΑ , ΕΜΕΙΣ ΠΗΡΑΜΕ ΜΕΤΡΑ , ο λαός δεν πειθάρχησε στα μέτρα . . . ΝΑ και - - τόσες χιλιάδες - - πρόστιμα που κόψαμε . . . !
  Αλλη μία φορά που θα φταίει ο λαός . . !
  Ο λύκος μαλλί αλλάζει , , , γνώμη δεν αλλάζει.. . !
  Τώρα θα σας μάθουμε ;
  Είναι παλιό και ΔΕΞΙΟ το κόλπο . . . !

  1. avatar 5 χρονια σκασατε κουφαθηκατε…..

   τωρα σας φταινε και οι τριχες...αν εχετε......καψωχοκεφαλα μπαξεβανακια.....κουκουλακια της κατοχας......

  2. avatar ο νους σας ειναι ταραμας…..

   ειναι κορεατικος

 3. avatar Suddenly, η Προτεραιότης ανθρώπινης ζωής became Rule #1

  Εξαιρούνται οι Χιώτες που εκ φύσεως πάνε δύο-δύο και χωρίς την καθοδήγηση των ειδικών θεραπευτών ΜΑΤ δεν παίρνουνε χαμπάρι.

 4. avatar αγρυπνος

  το ερώτημα δεν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ κλπ συγγενείς..αλλα ποιός πραγματι εχει τον έλεγχο δηλ. τα συμφεροντά που εξυπηρετουνται και εδω , Ελλάδα και παγκοσμίως ...το κακό είναι μέσα απο την \"τρέλα\" του μεγαλύτερου κέρδους φέραν την φυση και την κοινωνιά στο μεγαλύτερο αδιέξοδο ...3 παγκόσμια αέπ χρέος ... και την φυση συνεχώς να καταστρέφεται ... ένας τόσο δα ιός μας ξανάβαλε το διλημα με ή χωρίς το ανθρώπινο είδος... ( αν θελουμε να διαλέξουμε την τυχη των δεινοσαύρων ) και οι μόνοι που δεν μπορουν να απαντήσουν είναι οι ¨δικοι μας βροντοσαυροι \" και οι διαχειρηστές τους ... κάθε χρώματος κυβέρνηση ...

 5. avatar ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ

  ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ { ξεκαλτσωτε} δεν σε βλεπω συντομα ΚΑΛΤΣΩΜΕΝΟ.

  1. avatar ξεκαλτσωτος

   οk
   με βλεπεις διχως καλτσα..., ε δε θα σκασουμε, δω μας πηραν τα σωβρακα
   απο κορονα βλεπεις τιποτα;;
   εγω παντως γραμματα βλεπω
   *σαρίκι*

 6. avatar ξεκάλτσωτος

  εχει δωσει το πηδαλιο στον φερετζέ του
  την τρολομαμη των 6μμ τον κλαψοψαλτη
  ως εκ τουτου μπορει ανετα να απολαυσει την ********ευνοια******** των κλινικαρχων , των ιδιωτικων εργαστηριων των παραγωγων αντισηπτικων παλιοχαρτων τυπου χλωρεξιδινης (με μονο 20% αιθανολη και απολυτως ανεπαρκη για τον κορονοιο)που ξεπουλησαν κλπ κλπ κλπ
  εμαθα κουλη οτι μετοχες και ομολογα βουλιαξαν παγκοσμιως
  να λες καλα που ταχεις σε ακινητα , μετρητα οφσορενσεν και ωχρες κουδουνιστες...
  μπραβο κουλη
  τωρα μεσ την αναμπουμπουλα βαλε μερικα μηδενικα τσοντα στους λογαριασμους και στη μηδενικότητά σου

  1. avatar και ξεκαλττσωτος

   και ξεβρακωτος...πασας στα γιαννενα......

 7. avatar ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ

  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο (ΑΛΕΞΗΣ} ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΕΣ ΚΑΙ {ΠΑΠΑΝΤΡΕΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΠΑΤΣΗ} ΘΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ.ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ .ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.

 8. avatar Δεν έχει για εμάς έγνοια

  Αν το ΕΣΥ βουλιάξει έτσι όπως το κατάντησε πρέπει να βρει λαγούμι να κρυφτεί Η ΝΔ έκανε το μεγαλύτερο έγκλημα με τα νοσοκομεία ακόμα και αυτα που δεν έκλεισε τα αποδυνάμωσε δεν άφησε γιατρούς και νοσηλευτικο για να τα δώσει ολα για τον ιδιώτη

  1. avatar εαυτα εγραφε το σμσ

   μπαξεβανη??????

  2. avatar criskalts

   χαχαχαχαχαχαχαχαχα

 9. avatar Νεο-Έλληνας

  Μπράβο του που κατάφερε για τη χώρα μας αυτό που δεν κατάφεραν άλλοι για τη δική τους. Ειμαστε τυχεροί που δε μετράμε 100, 300, 800 νεκρούς κάθε μέρα! Εδώ απέδειξε ότι είναι ΗΓΕΤΗΣ ! Ευτυχώς που ήταν στο τιμόνι σε μια τόσο κρίσιμη για όλους μας χρονική συγκυρία !!!
  Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι.

 10. avatar Κώστας Μητσοτάκης

  Κούλη έκαμες την Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα έλεγε ο πατέρας σου. Είχε δίκιο που σε θεωρούσε ακατάλληλο για να ασχοληθείς με τα κοινά.
  Γι\'αυτό άλλωστε προωθούσε τη Ντόρα.

  1. avatar ποδεμια ηθελες????δικαιωματα?????

   τραβα ισπανια να θαβεις 1000 τη μερα...[...]δολοφονοι των λαων......

  2. avatar Φούσκας1

   Κοίτα τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες στο θέμα των θυμάτων και νεκρών του COVID19 και μετά προσπάθησε να εκφράσεις αμερόληπτα την άποψη σου! Τότε μόνο μπορείς να πεις ότι πέτυχε ή απέτυχε! Αλλιώς γίνεσαι μηδενιστής

  3. avatar Κυριακο

   Τραβα μπροστα παρε και αλλα μετρα μονο ετσι θα συμορφωθουν [...] .Κατεβασε τον Ελλην Στρατο στους δρομους ,γιατι μονο τοτε θα παρουν το μαθημα τους ολοι αυτοι οι [...] ΚΥΡΙΑΚΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 98% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ. ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

   1. avatar Νεο-Έλληνας

    Συμφωνώ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει