Ερώτημα κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση χορήγησης σε ανασφάλιστους ομογενείς της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι δικαιούχοι δεν έχουν εισπράξει το συγκεκριμένο επίδομα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: με το άρθρο δεύτερο του νόμου 4618/2019 (Α 89) «Ρυθμίσεις για το χορηγούμενο επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων σε μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας προστέθηκε στο άρθρο 93 του ν. 4387/2016 (Α ́ 85) παράγραφος 11 ως εξής:

«11. Στους δικαιούχους, που είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, καταβάλλεται το επίδομα του παρόντος άρθρου, χωρίς την εφαρμογή των περιορισμών των περιπτώσεων γ ́ και δ ́ της παραγράφου 1 αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξωτερικών, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες χορήγησης του επιδόματος στους ανωτέρω δικαιούχους.»

Με την διάταξη αυτή αντιμετωπίστηκαν οι δυσμενείς συνέπειες για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας από τις διατάξεις της περ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 της παρ ΙΑ του πρώτου άρθρου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) που έθεσαν αυστηρότερο πλαίσιο ως προς τη χορήγηση του σχετικού επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ νυν ΟΠΕΚΑ. Με το νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα με το άρθρο 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) είχε εξορθολογιστεί ηπαραπάνω διάταξη ενώ με την προαναφερθείσα ρύθμιση καθορίσθηκαν λιγότερο αυστηρά κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος αυτού. Η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί σκοπό δημόσιου συμφέροντος, που είναι η ενίσχυση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η αποφυγή διακοπής ή και τη μη χορήγηση του επιδόματος αυτού στους ανασφάλιστους υπερήλικες της μειονότητας.

Τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας δηλαδή, εξαιρούνται σύμφωνα με το ν.4618/2019, από την υποχρέωση να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα (10) συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης, καθώς και να εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

Εξαιρούνται επίσης από την πρόβλεψη μείωσης του συνολικού ποσού του επιδόματος κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής στη χώρα. Άρα δικαιούνται το σύνολο του ποσού του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, ανεξαρτήτως από τον αριθμό των χρόνων που διαμένουν ή όχι στην Ελλάδα.

Μολονότι όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει την ύπαρξη της αναγκαίας πίστωσης για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η ΚΥΑ Εξωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και, συνεπώς, δεν έχει καταβληθεί ακόμη το επίδομα στους δικαιούχους.

Επειδή το επίδομα αυτό, αποτελεί έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, που άλλωστε το εν λόγω επίδομα αποτελεί και πάγιο αίτημα της, επειδή τα ζητήματα της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, αποτελούν εθνικά θέματα στα οποία δεν χωρούν αναβολές και καθυστερήσεις,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Πότε προτίθενται να εκδώσουν την αναγκαία ΚΥΑ για την χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος με τα νέα, ευνοϊκότερα κριτήρια για τους δικαιούχους;
  • Πρόκειται να καταβληθεί το επίδομα εντός του 2019, όπως είχε προβλέψει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
  • Έχουν διασφαλιστεί οι σχετικές πιστώσεις και στον προϋπολογισμό του 2020 για το επίδομα αυτό;».