Τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Για πρώτη φορά μομφή σε βουλευτή


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:58
17/05/2013
Τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής
16
loading

Η ανάκληση στην τάξη, η στέρηση λόγου στη συνέχεια και, τελικά, η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, είναι τα τρία από τα τέσσερα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και εφαρμόστηκαν, για πρώτη φορά σήμερα, σωρευτικά σε βουλευτή.

Στα άρθρα 75 ως και 82 του κανονισμού της Βουλής, προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις συμπεριφοράς των βουλευτών μέσα στο Κοινοβούλιο και οι παρεπόμενες ποινές για τη μη τήρησή τους.

Τρεις είναι οι βασικές υποχρεώσεις: η εμφάνιση και η συμπεριφορά με τρόπο που να ανταποκρίνεται προς τη σοβαρότητα του επιτελούμενου έργου, η αποφυγή ενεργειών που παρενοχλούν την άνετη διεξαγωγή των εργασιών και η συμβολή καθενός ατομικά στην ευπρεπή εμφάνιση της Βουλής.

Τέσσερις είναι οι παρεπόμενες ποινές: ανάκληση στην τάξη, στέρηση του λόγου, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις, με κρατήσεις αντιστοίχως μέρους των αποδοχών τους για τις δύο τελευταίες ποινές.

Στη μεταπολεμική κοινοβουλευτική ιστορία, η πειθαρχική διαδικασία έχει φτάσει ως τη στέρηση του λόγου.

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο αρμόδιος να επιβάλει τα πειθαρχικά μέτρα για ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται στην παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων ή των συζητήσεων και στη διατάραξη της τάξης σ' αυτές, με πρόκληση θορύβου ή αταξίας ή άλλον τρόπο.

Ανάρμοστη συμπεριφορά συνιστά η διακοπή των ομιλητών ή η αποδοκιμασία τους με λόγια ή έργα ή η ομιλία χωρίς την απαιτούμενη άδεια του προέδρου, η απρεπής συμπεριφορά λόγω ή έργω, ή έλλειψη του οφειλομένου σεβασμού προς το προεδρείο, η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του προέδρου, η χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Βουλής, του προεδρείου και των μελών της κυβέρνησης και η καταφρόνηση, με λόγια ή έργα, του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών.

Το πρώτο μέτρο είναι η προειδοποίηση και ακολουθεί η ανάκληση στην τάξη, εκτός αν ο παρεκτραπείς ανακαλέσει.

Αν ο ταραξίας συνεχίσει την ανάρμοστη συμπεριφορά, μπορεί ο πρόεδρος του σώματος να του στερήσει το λόγο ως το τέλος της συζήτησης του θέματος. Πριν τη στέρηση του λόγου, ο πρόεδρος, κατά τον Κανονισμό, σηκώνεται από τη θέση του.

Αν το αδίκημα είναι βαρύ, μπορεί ο πρόεδρος να διατυπώσει πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Στην περίπτωση αυτή, ο βουλευτής καλείται επί πεντάλεπτο να δώσει εξηγήσεις και αν ο πρόεδρος επιμείνει, το θέμα μπαίνει σε ψηφοφορία με ανάταση. Η θετική γνωμοδότηση συνεπάγεται περικοπή του ¼ της μηνιαίας αποζημίωσης του τιμωρηθέντος.

Η βαρύτερη πειθαρχική ποινή είναι ο προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις και επιβάλλεται σε τρεις περιπτώσεις: αν συνεχίζεται η ανεπίτρεπτη και ανάρμοστη συμπεριφορά και μετά τη μομφή ή αν επιβάλλει ή προσπαθεί να επιβάλει ο παρεκτραπείς, με βία ή απειλή βίας, στη Βουλή ή σε μέλος της, ενέργεια ή παράλειψη πράξης που ανάγεται στην αποστολή τους, ή αν παρεμποδίζει με πρόθεση την ελεύθερη και αβίαστη διεξαγωγή ψηφοφορίας. Τότε, μπορεί να διαταχθεί άμεση απομάκρυνσή του, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση μπορεί με πρόταση του προέδρου ή του ενός εικοστού του συνόλου των βουλευτών να επεκταθεί ο αποκλεισμός ως 15 ημέρες.

Η απόφαση λαμβάνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από ψηφοφορία και αφού ακουστούν οι απόψεις ενός εκ των υπέρ της ποινής και ενός εκ των εναντίον της. Πέρα από τον αποκλεισμό από τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις, περικόπτεται και η μισή βουλευτική αποζημίωση, ενώ ο παρεκτραπείς έχει δικαίωμα να λάβει μέρος μόνον σε ονομαστικές και μυστικές ψηφοφορίες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar nikos xasapis

  έτσι μπράβο.
  Α και κάτι άλλο για τα κουμμούνια που κατάστρεψαν την ελλάδα έχει μομφή ?

 2. avatar meteoriths

  ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΑΕΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 3. avatar meteoriths

  ΚΑΤΕΒΗΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ

 4. avatar giorgos

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 75 ΕΩΣ 82 ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΝΑΞΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ .. ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑΙ ΜΙΑ [κυριουλα] ΜΕ ΤΟ ΜΟΒ ΣΑΚΑΚΙ .ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΙΣΗ ΘΑ ΦΩΝΑΞΕΤΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ !!!!!!!

  1. avatar Μίχας Νικολολιάκος

   ΜΠΑ. ΘΑ... ΦΩΝΑΧΤΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο Ε.Σ.

   1. avatar nikos xasapis

    πιον φρούραρχο τον στρατηγό μας να φωνάξουν

 5. avatar ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ

  Πραγματικά, οι κανονισμοί του τσίρκου των κλεφτών με κάνουν να κλαίω απ'τα γέλια: "Πριν τη στέρηση του λόγου, ο πρόεδρος, κατά τον Κανονισμό, σηκώνεται από τη θέση του..."
  "...αμολάει μία ηχηρή για να κεντρίσει το ενδιαφέρον και ξανακάθεται στη θέση του" να προσθέσω. Διότι όπως σοφά διετύπωσε αγαπητό μου πρόσωπο κατά τη διάρκεια υψηλού επιπέδου διαλογισμού: "Τι είναι η πορδή;;; Μα φυσικά η προσπάθεια του κ..ου να αρθρώσει λόγο"!!!
  ΥΓ:Παρακαλώ όπως αναρτηθεί αναλλοίωτο για να μην παρερμηνευθεί το νόημα! Δε χρησιμοποίησα υβριστικές φράσεις...

 6. avatar Κωστας Μ.

  Ασχέτως του αν ορθώς ή λάθος εφαρμόστηκε ο κανονισμός της Βουλής στον Ηλιόπουλο ...
  χτες βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΧΑ τους αποκάλεσε κοιτάζοντάς τους παρακρατικούς τραμπούκους και συμμορία ...
  Εδώ γίνεται της κακής δεομένης , το μίστερ Αλέξις ενόχλησε τον πρόεδρο της Βουλής ???...

 7. avatar angie

  Δύσκολα τα πράγματα... Αν εφαρμοστούν όλα αυτά μόνο το "καλημέρα" και "καλησπέρα" θα επιτρέπεται να λένε ορισμένοι.
  Επίσης, διαβάζω "Ανάρμοστη συμπεριφορά συνιστά η χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης ... των μελών της Βουλής ...". Δηλαδή αν π.χ. πεις τον βουλευτή της ΧΑ φασίστα ή νεοναζί τον θίγεις? Γιατί? Αφού ο ίδιος δεν θίγεται με αυτά! Μπα, πολύ μπέρδεμα...

  1. avatar nikos xasapis

   γενικά εισε μπερδεμένη με την ζωή σου αλλά θα περάσει...

  2. avatar Μίχας Νικολολιάκος

   Α, ΝΑΙ, ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΟΥΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙ" ΠΕΡΙΟΧΗ.

   1. avatar Μίχας Νικολολιάκος

    ΕΠΙΣΗΣ ΕΜΕΝΑ ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ, Ο ΚΑΙΑΔΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕ ΦΕΡΝΕΙ ΦΡΙΣΚΙΣ ΠΑΤΕ ΜΕ ΒΟΔΙΝΟ, Ο ΚΑΡΑΗΣΚΑΚΟΣ ΠΟΥ ΓΛΙΣΤΡΑΝΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΕΤΟ. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ.

    1. avatar nikos xasapis

     στρατηγέ τη μπαράζ εινε αυτό? απαντάς στον εαυτό σου? τα ίδια έκανε και κάποιος epixirimatias xixixixi

    2. avatar angie

     Ούτε τα βασικά δεν σας παρέχουν στη Βουλή Αρχηγέ μου...
     Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι (μου έμεινε από τη χθεσινή συγκέντρωση, καταλαβαίνεις) να δεχτώ αυτή την κατάσταση. Ε όχι!

  3. avatar Μίχας Νικολολιάκος

   ΕΓΩ ΘΕΩΡΩ ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΤΟΜΗ, Η ΕΣΤΩ ΠΡΟΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ. Ο ΚΑΙΑΔΑΣ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΗ. Ο ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΓΛΙΣΤΡΑΝΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΤΟΥ. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ ΜΟΥ.

 8. avatar nikos xasapis

  καλά εσύ δεν ...με τίποτα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει