Επιστολή Καραμανλή, καταθέσεις Ευφραίμ και Αρσένιου, υπόμνημα Ρουσόπουλου, καταθέσεις Κοντού, Μπασιάκου, Δούκα και Βουλγαράκη. Είναι τα «σπουδαία» που περιμένουμε την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο, στην προανακριτική της Βουλής για το Βατοπέδι.

Φέρεται να ρωτήθηκε, ωστόσο δεν προσδιόρισε με ακρίβεια ο Κώστας Καραμανλής, ποια μέρα θα φτάσει η επιστολή του στα χέρια του προέδρου της επιτροπής.

Θα θεωρηθεί πάντως μεγάλη έκπληξη αν το περιεχόμενό της αποκλίνει σημαντικά από τις προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του για την υπόθεση, με τις οποίες ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί».

Έκπληξη θα είναι επίσης αν η επιστολή επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, στα οποία έχει πολλάκις κληθεί να παρέμβει ο Κώστας Καραμανλής, αφού η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως «δεν σκοπεύει ακόμα να σπάσει τη σιωπή του».

Κι ενώ ο Δ. Τσιρώνης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την «τιμή» να γράψει «έστω και μια γραμμή» στην επιτροπή ο κ. Καραμανλής, οι ψηφοφόροι δε συμμερίζονται τη χαρά του.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών, 3 στους 4 ερωτηθέντες θεωρούν όχι μόνο ότι ορθώς κλήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός να καταθέσει, αλλά επιπλέον πως θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή κι όχι να αρκεστεί σε μια επιστολή (πανελλαδική μέτρηση Alco για το Πρώτο Θέμα, 22-24/9 σε δείγμα 800 ατόμων).

Στην ίδια πάντως «γραμμή» θα κινηθεί και ο Θ. Ρουσόπουλος που έχει προαναγγείλει ότι θα υποβάλει υπόμνημα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βουλγαράκης έχει να αναμένει τις καταθέσεις δύο εκ των διαδόχων του στο υπουργείο Πολιτισμού, του Μιχάλη Λιάπη και του Παύλου Γερουλάνου, από τις οποίες προσδοκά «στήριξη» στις κινήσεις και αποφάσεις του ως υπουργού.