Συμφωνία – μαμούθ

Υπεγράφη Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9:57
24/09/2010
Συμφωνία - μαμούθ
loading

Με τις υπογραφές του Χάρη Παμπούκη και του Αχμάντ Αλ Σαγέντ- δεύτερου στην ιεραρχία μετά τον Εμίρη του Κατάρ- παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι επισημοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη οι «αρραβώνες» ενός από τους πέντε μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους του κόσμου, του καταριανού Qatar Ιnvestment Αuthority, (QΙΑ) με την Ελλάδα, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Το Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις επενδύσεις, και τον εκτελεστικό διευθυντή της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ, Αλ Σαγέντ, εκφράζει την πρόθεση των δύο πλευρών για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού και όπως υπογραμμίζεται από κυβερνητικές πηγες δεν είναι δεσμευτικό.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ακόμη ότι πρόκειται για την αρχή μιας συνεργασίας ενώ σημείωναν ότι τώρα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τις επενδύσεις. Το ενδιαφέρον του Κατάρ προς την Ελλάδα χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Οταν μία κυβέρνηση θέλει, μπορεί να βάλει όρους για δικό της αναπτυξιακό μοντέλο. Ο,τι γίνει θα είναι μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης. Θέλουμε το κεφάλαιο να επενδύσει σωστά, και σε ό,τι κάνουμε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος».

Με το Μνημόνιο που υπεγράφη χθες συστήνεται Κοινή Επιτροπή Ελλάδας- Κατάρ (Joint Committee), η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις για το ποιες επενδύσεις είναι συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές και θα παρακολουθεί τις διαδικασίες. Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της Επιτροπής τίθεται ο Χάρης Παμπούκης κι από την πλευρά του Κατάρ, ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ. Ο υπουργός Επικρατείας είναι άλλωστε αυτός που έκανε όλες τις σχετικές επαφές και συνεννοήσεις για να καταστεί δυνατή η υπογραφή του Μνημονίου, γεγονός που- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώνει τον ρόλο του στις στρατηγικές επενδύσεις.

Στις πέντε του κόσμου
Ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Κατάρ (QΙΑ) είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους στον κόσμο- διαχειρίζεται περίπου 60 δισ. δολάρια. Εχει μετοχικό μερίδιο στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury΄s, στην αυτοκινητοβιομηχανία Ρorsche, διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της γερμανικής Volkswagen, έχει μερίδιο στον χρηματοπιστωτικό όμιλο Credit Suisse, καθώς επίσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Νasdaq. Διαθέτει μόνο στη Γαλλία επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη, φλερτάρει με τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Γαλλίας κι έχει αγοράσει την αλυσίδα καταστημάτων Ηarrods. Το 2009 η QΙΑ αγόρασε το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, έκτασης 225.000 τετραγωνικών μέτρων, ακίνητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Αγγλία, το Τατζικιστάν, ενεργειακές μονάδες στην Κίνα και ξενοδοχεία 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα. Ακόμη, έχει επενδύσει σε μονάδες καθαρής ενέργειας στην Αγγλία περίπου 400 εκατ. δολάρια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε δεξίωση στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης, απηύθυνε πρόσκληση στον Ελληνισμό της Διασποράς να στηρίξει το νέο ομολόγο που θα εκδόσει το Δημόσιο. «Καλούμε όλους τους Ελληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών σας δυνατοτήτων, ζητούμε τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε τη στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και τη στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμό είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της διασποράς», υπογράμμισε.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει