Καμία υπαναχώρηση Βενιζέλου δεν βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την πρότασή του για τέσσερις κάλπες και κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη χθεσινή «φαρσοκωμωδία» που όπως λένε παίχτηκε στη Βουλή.

Επί της ουσίας πρόκειται για «συμπαιγνία Προεδρείου της Βουλής, κυβέρνησης και Ευ. Βενιζέλου» για ένα «φτηνό τρικ» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες, με βάση τα ονόματα όσων περιέχονται στις προτάσεις για ενδεχόμενη παραπομπή στην προανακριτική, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική για κάθε βουλευτή η ρίψη ψηφοδελτίου και στις τέσσερις κάλπες.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μυστικό της χθεσινής ψηφοφορίας λένε στην Κουμουνδούρου. Με τον τρόπο αυτό καταργήθηκε η μυστικότητα της ψήφου διότι η προσέλευση Βουλευτή σε κάλπες των οποίων τα πρόσωπα δεν προτείνονται για παραπομπή από το κόμμα του τον καθιστούσε αμέσως ύποπτο για κομματική απειθαρχία.

Πρόκειται για «άθλια συμπαιγνία» για κατάφωρη καταστρατήγηση του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής. «Έτσι», έλεγε αργά χθες τη νύχτα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «μάντρωσαν τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, οδήγησαν την ψηφοφορία εκεί που αυτοί ήθελαν, έβγαλαν λάδι τον Βενιζέλο και προσπάθησαν να εμφανίσουν και τους εαυτούς τους ως εγγυητές των διαδικασιών».

Αν ήθελαν να πάμε σε μία ψηφοφορία που θα διασφάλιζε την απόλυτη μυστικότητα της ψήφου των βουλευτών και την ελεύθερη κατά συνείδηση έκφραση της βούλησής τους, έπρεπε είτε να στήνονταν τέσσερις κάλπες με τα τέσσερα διαφορετικά ονόματα, των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και τις αντίστοιχες σε κάθε όνομα κατηγορίες και οι βουλευτές να υποχρεώνονται να ψηφίσουν κατά την επιλογή τους (θετική ψήφο, λευκό, άκυρο) και στις τέσσερις διαδοχικές κάλπες, είτε να στήνονταν μία και μόνο κάλπη με τη διανομή στους βουλευτές τεσσάρων ψηφοδελτίων, ένα για κάθε όνομα με τις αντίστοιχες κατηγορίες και φυσικά με την παράλληλη διανομή λευκού ψηφοδελτίου.

Ήταν τόσο μεγάλος ο εκνευρισμός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ στη Βουλή που ο αντιπρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Γ. Δραγασάκης –μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές μέσα στην Κ.Ο- προτίμησε να φύγει από τη Βουλή και να πάει στην παρουσίαση του βιβλίου του Α. Μητρόπουλου λίγα μέτρα πιο κάτω στην αίθουσα της παλιάς Βουλής. Άφησε πίσω του τον Α. Τσίπρα –ήταν κι αυτός ομιλητής στην παρουσίαση αλλά για ευνόητους λόγους δεν παρέστη- να ανταλλάσσει σκληρές εκφράσεις με τον Ευαγγ. Βενιζέλο.