Η επανεκκίνηση της οικονομίας και της χώρας είναι το νέο εθνικό στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά. Να περάσει δηλαδή από τη θεωρία στην πράξη και να εφαρμόσει όσα ψήφισε.

Για να γίνει όμως η επανεκκίνηση θα πρέπει να περάσει μέσα από δέκα συμπληγάδες, τις οποίες παρουσιάζει η εφημερίδα Real News:

– Επαναγορά του χρέους. Σε μια εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς μια καθυστέρηση θα μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης των πρώτων 34.4 δισ. ευρώ.

– Ρευστότητα. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα πέσουν στην αγορά 2 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο και άλλα 5 τον Φεβρουάριο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν καθυστερήσει η εκταμίευση θα κάνει μαύρα Χριστούγεννα η αγορά. Αν το τίμημα της επαναγοράς είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο, ενδεχομένως να περικοπεί μέρος των 7 δις. ευρώ που προορίζονται για τη ρευστότητα.

– Φορολογικό. Το Μαξίμου δηλώνει ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι συγκεκριμένοι και ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των επιδομάτων αποτελεί προαπαιτούμενο για το σχέδιο διάσωσης. Κάποιες ελάχιστες υπαναχωρήσεις θα υπάρξουν (τρίτεκνοι, αγρότες).

– Ιθαγένεια. Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε την Παρασκευή η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου να παγώσει τις διαδικασίες παροχής ιθαγένειας, εν όψει της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

– Υγεία – ΕΟΠΥΥ.
Η επίλυση των προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ ήταν από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά. Πέντε μήνες μετά το αλαλούμ συνεχίζεται, καταδικάζοντας τους ασφαλισμένους σε ένα καθεστώς μόνιμης ταλαιπωρίας και ομηρίας.

– Ανάπτυξη. Το σχέδιο της κυβέρνησης παραμένει ασαφές και το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα κυνηγήσει τις επενδύσεις ο ίδιος σε Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ.

– ΕΣΠΑ. Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2012 είναι να απορροφηθούν 3 δισ. ευρώ, ωστόσο οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί.

– Αποκρατικοποιήσεις.
Η τρόικα στην έκθεση της μιλάει για απογοητευτικές επιδόσεις. Και εκεί οι ρυθμοί είναι αργοί και οι στόχοι υπό αίρεση.

– Διαθεσιμότητα.
Είναι το μεγάλο «αγκάθι». Δεκάδες δημαρχεία βρίσκονται υπό κατάληψη και οι δήμαρχοι αρνούνται να δώσουν ονόματα ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απειλεί με μονομερείς αποφάσεις.

– Φοροδιαφυγή. Η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να πιάσει τους φοροφυγάδες οδηγεί σε λύσεις που χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα κοινωνική αδικία.