Τον δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με το οποίο θα γίνει και μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, άνοιξε η κύρωση, από την ελληνική Βουλή, του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας.

Η πΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως παρατηρητής, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου από τα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, την Τετάρτη, και μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Η έγκριση του Πρωτοκόλλου ήταν προαπαιτούμενο για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει επισήμως η ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ονομασία με την οποία θα γίνει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Πολιτική βούληση για την επίσπευση της διαδικασίας επικύρωσης του Πρωτοκόλλου διαπίστωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Μάλιστα εκτίμησε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει μια δυναμική που θα επηρεάσει και τα άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας για να επιταχύνουν τις δικές τους ψηφοφορίες. «Έχοντας κατά νου τις απειλές από διάφορα κέντρα της Ανατολής, είναι πολύ σημαντικό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Δεν φοβάμαι ότι η διάθεση στα κράτη μέλη θα αλλάξει όσον αφορά την υποστήριξη τους για την ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Αλλά κάθε μέρα περισσότερο που εκκρεμεί η διαδικασία δίνει μια επιπλέον ημέρα σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την διαδικασία» τόνισε.

Χαιρετίζει ο Ζάεφ

Την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία» από το ελληνικό κοινοβούλιο χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Η φίλη μας, η Ελληνική Δημοκρατία, είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ζόραν Ζάεφ. «Εγγυόμαστε την επιτυχία. Είναι πιο εύκολο με τους συμμάχους, εμείς με υπερηφάνεια λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!» προσθέτει.

Η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή

Το Πρωτόκολλο πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν, με 153 ψήφους, σε ψηφοφορία που έγινε χθες βράδυ στην Ολομέλεια, μετά την πολύωρη συζήτηση τόσο στην Ολομέλεια όσο και στην αρμόδια Επιτροπή.

Υπέρ του πρωτοκόλλου ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι. Το πρωτόκολλο καταψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ παρών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Τρεις βουλευτές από τη ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης οι οποίοι εξέφρασαν πρόθεση ψήφου κατά της κύρωσης του Πρωτοκόλλου. Απών επίσης από τη ψηφοφορία ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης.