Για ιστορικό κύκλο που κλείνει με την παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας που εκχωρείται – όπως είπε- έναντι πινακίου φακής, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (σ.σ.: ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας».

«Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός ‘Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Αυτός ο κύκλος τελειώνει σήμερα με την οριστική παράδοση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού όπλου της χώρας. Το εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής καταθέτοντας τα διπλωματικά μας όπλα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από μια πλειοψηφία συρραφής, ένα τέρας», για να προσθέσει: «αυτή η πλειοψηφία Φρανκενστάιν δημιουργεί ένα περιβάλλον θεσμικής και πολιτικής παρακμής. Είστε μια παρακμιακή κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα βιότοπο παρακμής και σύντομα ευτυχώς θα τελειώσει».

Υπεραμυνόμενος της θέσης του κόμματός του για την καταψήφιση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του παρακολουθήματός της για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι για τη ΝΔ είναι θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας. «Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ της ατλαντικής ένταξης των γειτόνων μας. Μπορούμε όμως να διαφωνούμε με τους συμμάχους, αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα μας και τα εθνικά μας συμφέρονται. Δεν μας χρειάζονται διαπιστευτήρια. Εσείς είστε καινούργιοι. Είστε δεμένοι στον αυτόματο πιλότο του «ναι» σε όλα», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ «για γονιδιακή μετάλλαξη», ενώ συμπλήρωσε ότι κρύβει το παρελθόν του, γιατί τότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ ως φονική μηχανή. »Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πορεύεται στον ιστορικό χρόνο με ισχνότατη νομιμοποίηση, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων είναι απέναντι. Σαθρές συμφωνίες που ρίχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν τα λύνουν οδηγούν σε αστάθεια στη περιοχή», εκτίμησε, λέγοντας: «Δικαίως πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί αφού διασφάλισαν από εσάς ταυτότητα, γλώσσα και τώρα την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Πανηγυρισμοί στα Σκόπια θλίψη στη χώρα».

Κλείνοντας, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε το 2008 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για την εισδοχή τότε των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, το 2008, όταν η Ελλάδα υπέβαλε στη συμμαχία το δικό της αίτημα και αρνήθηκε, όταν είπα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι όλα πήγαν καλά, μου είπε: «τώρα θα μπορώ να συνομιλώ με ήσυχη τη συνείδηση μου». Εκείνο το βράδυ, ο Κώστας Καραμανλής είχε ήσυχη τη συνείδηση του. Όλη η Ελλάδα κοιμήθηκε ενθουσιασμένη και υπερήφανη».

Και κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος: «Εσείς φέρατε σήμερα έναν βαρύ λογαριασμό για τη χώρα και θα τον πληρώσετε όλο, γιατί θα σας τον στείλει ο ελληνικός λαός».