Πάιατ: Ξεκινά στρατηγικός διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας

Βασικοί επενδυτικοί πυλώνες τα ενεργειακά, οι επενδύσεις, οι εμπορικές σχέσεις, ο τουρισμός και οι μεταφορές μεταξύ άλλων


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:02
03/12/2018
Πάιατ: Ξεκινά στρατηγικός διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας
7
loading

Στη δέσμευση της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Τόνισε κατ' επανάληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ρόλος που μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο, όπως είπε.

Ο κ. Πάιατ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα πολύ θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν, επισημαίνοντας την αμερικανική δέσμευση για υποστήριξη της Ελλάδας στη φάση αυτή της οικονομικής ανάκαμψης. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ακολούθησαν, όπως μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικάνο υπουργό Γ. Ρος, όπου υποδέχθηκε ορισμένα πολύ υψηλόβαθμα αμερικανικά διευθυντικά στελέχη για να συζητήσουν για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Επίσης στη συνάντηση του υπουργού Νίκου Παππά με αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.

Ο Αμερικάνος πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον και σε επενδυτικούς πυλώνες όπως ενεργειακά, επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, τομέας της οικονομίας, τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές κλπ.

Στην ανάγκη για κατάστρωση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που δεν θα αρκείται στην γενικόλογη αναφορά στην καινοτομία και εξωστρέφεια ή τους τομείς αναπτυξιακού ενδιαφέροντος αλλά θα καταγράφει τις συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα τις οικονομίας και θα συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου.

Τα τελευταία χρόνια, επαναλαμβάνουμε την κρισιμότητα των στιγμών για την οικονομία και το μέλλον της Ελλάδας. Σήμερα μετά και την έξοδο από την μνημονιακή εποπτεία διαφαίνονται σημάδια προοπτικής ανάταξης της Οικονομίας, χωρίς όμως να έχουν ακόμη ξεπεραστεί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία, επισήμανε ο κ.Αναστασόπουλος. Πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού δείχνει όχι μόνο δημοσιονομική εξισορρόπηση αλλά και υπεραπόδοση στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Δείχνει επίσης και προοπτική ανάπτυξης. Αυτά τα αποτελέσματα όμως επετεύχθησαν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας που βρίσκεται σε αδιέξοδο από την συνεχιζόμενη στασιμότητα, την έλλειψη ρευστότητας, την συσσώρευση χρεών, την αποεπένδυση και την υπερφορολόγηση.

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου τόνισε ότι εάν πράγματι έχει γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος ανάκαμψης της χώρας είναι η αύξηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας τότε θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το μίγμα πολιτικής και να δοθεί προτεραιότητα στην παροχή κινήτρων προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης της επιχειρηματικότητας και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτής που σήκωσε το βάρος της επίτευξης του στόχου και βρίσκεται σήμερα στα όρια των αντοχών της.

Όπως επισήμανε η έξοδος από το Πρόγραμμα Προσαρμογής αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για την Ελλάδα και την απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία των ευρωπαίων εταίρων. Μετά από 10 σχεδόν χρόνια λιτότητας και ύφεσης, με κόπο και θυσίες από όλους τους Έλληνες πολίτες πετύχαμε την δημοσιονομική εξισορρόπηση και την ευκαιρία να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με την συλλογική προσπάθεια μας κερδίσαμε την ευκαιρία αλλά για να πετύχουμε την επιστροφή στην κανονικότητα δεν αρκεί η έξοδος από τα Μνημόνια. Χρειαζόμαστε μια οικονομία που θα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η παραμονή σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ισοδυναμεί με στασιμότητα και διαιώνιση του φαύλου κύκλου των χαμηλών εισοδημάτων, της χρησιμοποίησης των αποταμιεύσεων για την αποπληρωμή των δυσβάσταχτων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, της αποεπένδυσης, της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής αγοραστικής δύναμης. Και αυτή θα ήταν η συνταγή της αποτυχίας που έχει και προδιαγεγραμμένο τέλος, την επιστροφή στα Μνημόνια την ύφεση και την λιτότητα.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στηρίζονται στην υψηλή φορολόγηση δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική και σίγουρα δεν είναι παράγοντας ανάπτυξης. Πέρα από την έκφραση πολιτικής βούλησης η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία απαιτεί αφύπνιση της κρατικής μηχανής, συγκρότηση ενός συνεκτικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και οπωσδήποτε όχι την ανατροπή του.

Μιλώντας στο συνέδριο ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα ουσιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι θετικά και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας μας είναι από τις υψηλότερες στις ευρωζώνης, παρά ορισμένες απαισιόδοξες προβλέψεις. Η πρόκληση είναι η Ελλάδα να πείσει ότι γύρισε σελίδα και ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει περαιτέρω στο ανθρώπινο δυναμικό και τις νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση όχι μόνον για την εικόνα που έχουν οι αγορές για την χώρα αλλά και για την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες.

Αναφερόμενος στον προβληματισμό των αγορών είπε ότι οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως στο ζήτημα της Ιταλίας καθώς και σε θέματα κακής δημοσιονομικής διαχείρισης στην διαχρονική ιστορία της χώρα μας.

Στον χαιρετισμό του ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΒΕ, αναφέρθηκε στην συνεισφορά της μεταποίησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, με τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar αυτος κυβερνα την ελλαδα?????

  ο πιουριφου??????????ο συγχρονος???

 2. avatar αυτος κυβερνα την ελλαδα?????

  ,,,,,,,,,,,,,,,

 3. avatar mike223

  Τα ιδια κ τα ίδια κύριε πρέσβη.. όμορφα λογάκια χωρίς ουσία αλλά για την Τουρκία που σας κάνει οτι θέλει ποτέ κ δεν άκουσαμε κάτι.Εμεις τα καλά σας παιδιά κ οι απέναντί να κάνουν κ να λένε οτι γουστάρουν. πάρτε επιτέλους μια ξεκάθαρη θέση το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τα ενεργειακά.

 4. avatar ΠΡΟΒΛΈΠΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ ΌΤΙ ΘΑ

  ΚΑΤΑΣΚΗΝΟΣΟΥΝ ΕΔΏ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΌΝΟ ΤΏΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΆ ΔΡΟΜΟΛΌΓΙΑ ΑΘΉΝΑ ΑΜΕΡΙΚΉ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ, ΘΑ ΈΡΘΟΥΝ ΠΟΛΛΟΊ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΟΡΆΣΟΥΝ ΣΠΊΤΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΆ ΜΑΣ!!!

 5. avatar Στρατηγικος…διαλογος

  Ο ελληνικος λαος εχει κουραστει να ακουει τους διαφορους Αμερικανους αξιωματουχους να ομιλουν και λογω των πρακτικων διαυκολυνσεων που παρεχει το ελληνικο κρατος στην μεγαλη δυναμη που λεγεται Αμερικη , να ακουει τα περι στρατηγικου συμμαχου,και τα περι στρατηγικου ...διαλογου.Οι αμερικανικοι κολοσσοι δεν προχωρουν στην εμπρακτη στηριξη της ελληνικης οικονομιας ενω θα μπορουσαν να στηριξουν τη χωρα μας με επενδυσεις δισσεκατομυριων..Παραμενουν και αρκουνται επι πολλα χρονια στη μονοτονη υποσχεολογια του τυπου *τι καλος συμμαχος που ειστε* και σε μια ανουσια ρητορικη περι στρατηγικου διαλογου.Σημερα αλλα και εδω και πολλα χρονια μας ταζουν καθρεφτακια λες και απευθυνονται σε κρατος υπακουων ιθαγενων..Συμπερασμα ,τα λογια σας μας χορτασαν αλλα η εμπρακτη στηριξη σας μηδενικη.Και μη μας πειτε οτι ενισχυετε την στρατιωτικη δυναμη μας.Γιατι στην ουσια δεν κανετε τιποτε αλλο απο τα ενισχυετε τα γεωπολιτικα στρατηγικα σας συμφεροντα ενισχυοντας στην πραγματικοτητα τις δυναμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχη μας Κατα τα αλλα λογια λογια και απο ...τηγανιτα τιποτα.

 6. avatar Νικολαος87

  Παιδιά σας παρακαλώ δείτε αυτό το βίντεο και πείτε μου την γνώμη σας!
  Ο τύπος νομίζω λέει πολλά αλήθειες.

  https://youtu.be/uX6alUJSF5M

 7. avatar ΚΠΚ

  ΟΛΟ ΘΑ, ΘΑ, ΚΑΙ ΘΑ........
  ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ...
  ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΛΙ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ,
  ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει