Έκκληση για επιστροφή στις θεμελιώδεις ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνουν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με άρθρο τους στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ στην Αθήνα.

Οι δύο Πρόεδροι τονίζουν ότι μόνο επιστρέφοντας στις κοινές πολιτιστικές και πνευματικές ρίζες, καθώς και στην αλληλεγγύη των μελών της, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί και για τις μελλοντικές γενιές φορέα ελπίδας για έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό.

«Χρειαζόμαστε αυτή την κοινή Ευρώπη στον σημερινό κόσμο πιο πολύ και πιο επειγόντως από ποτέ», αναφέρουν οι δύο ηγέτες και σημειώνουν ότι ακριβώς όταν παραδοσιακοί σύμμαχοι απομακρύνονται και απορρίπτουν την πολυμερή συνεργασία, πρέπει η απάντηση να βρίσκεται στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αρχές και πεποιθήσεις βρίσκονται, σε βαθμό πρωτοφανή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπό πίεση», εκτιμούν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Έλληνας και ο Γερμανός Πρόεδρος και διαπιστώνουν ότι ο αυταρχικός τρόπος σκέψης γίνεται για πολλούς «πηγή γοητείας».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί λήψης αποφάσεων και ισχυρά εργαλεία εφαρμογής τους. Στην Ελλάδα και στη Γερμανία, το εγχείρημα ειρήνης που αποτέλεσε η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν «η απάντηση στις λανθασμένες πορείες της ιστορίας της κάθε χώρας μας», τονίζουν.

Οι δύο ηγέτες αναφέρονται ακόμη στον τόπο συνάντησής τους, την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι αντιπροσωπεύει όσο κανένας άλλος τόπος στην Ευρώπη «τις βαθιές κοινές μας ρίζες, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέρα από τις γερμανοελληνικές σχέσεις». Η σημερινή Ευρώπη, χωρίς την ελληνική κληρονομιά, χωρίς την Αθηναϊκή Δημοκρατία ενός Περικλή, είναι αδιανόητη», γράφουν χαρακτηριστικά οι δύο Πρόεδροι, οι οποίοι θα συναντηθούν αργότερα σήμερα.