Το τείχος προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα βρεθεί αύριο Παρασκευή στο επίκεντρο του άτυπου Συμβουλίου Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη.

Την Ελλάδα στις εργασίες των Eurogroup και Ecofin θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος θα μεταβεί σήμερα στη Δανία.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Συμβουλίου, την οποία κατήρτισε η Δανία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2012, το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο συνδυασμός των 500 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τα 200 δισ. ευρώ του EFSF, αλλά και η ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού με 240 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2013.

Με τον τρόπο αυτό η δύναμη πυρός των ευρωπαϊκών μηχανισμών θα ανέλθει στα 940 δισ. ευρώ, ποσό που διασφαλίζει την ευρωζώνη από πιθανά προβλήματα της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

Στο επίκεντρο του Ecofin θα βρεθεί το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τη ΕΕ, οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θέματα σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και η συνεργασία μεταξύ της ζώνης του ευρώ και την ΕΕ στο σύνολό της. Ακόμη, θα αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις της Ε.Ε. εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.

Τέλος, στη Κοπεγχάγη θα συγκληθούν και οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίοι θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών , αλλά και ζητήματα σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.