Αντιμέτωπος με τη δυναμική που έχει αποκτήσει το αίτημα Σκανδαλίδη για εκλογή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας – το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απορρίψει – αναμένεται να βρεθεί ο Γ. Παπανδρέου τις ημέρες που απομένουν ως τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη με ειδικό βάρος που συγκαταλέγονται στα λεγόμενα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Απ. Κακλαμάνης, η Β. Παπανδρέου, ο Π. Ευθυμίου, ο Δ. Ρέππας αλλά και άλλα όπως η Φώφη Γεννηματά συζητούν μεταξύ τους προκειμένου να καταλήξουν σε πρωτοβουλία πριν από την ερχόμενη Πέμπτη, με την οποία θα ζητούν ψηφοφορία και αποφάσεις και επί του θέματος που πρώτος έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποφάσεις ακόμα δεν υπάρχουν, οι επαφές όμως μεταξύ τους θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ανάλογη πρωτοβουλία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είχε αναλάβει η Βάσω Παπανδρέου πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία όμως τότε δεν είχε προχωρήσει.

Σύμφωνα με πρωτοβουλίες, η πρωτοβουλία για ουσιαστική συζήτηση στη κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα καταλήξει και σε ψηφοφορία για μείζονα ζητήματα αλλά ακόμα και αλλαγές,στηρίζεται και από αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, διαδικασία που σταμάτησε όταν η Ιπποκράτους ανακοίνωσε ότι συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου αλλά για ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και επαναβεβαίωση της στήριξης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και όχι με ψηφοφορία για το αίτημα αλλαγής προσώπων.

Απέναντι σε αυτό το κλίμα το οποίο στηρίζεται στο επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ακέφαλο (προς έκπληξη πολλών στελεχών για ακέφαλο κόμμα μίλησε χθες και ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος) ο Γ. Παπανδρέου – ο οποίος επέστρεψε από την Κόστα Ρίκα – ξεκινά σήμερα σειρά επαφών με στελέχη, προκειμένου να επιβάλλει τη δική του ατζέντα και η κοινοβουλευτική ομάδα να μην αποφασίσει για αλλαγές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου – ο οποίος θα συμμετάσχει και στην επικείμενη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο – αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο, τους δύο κοινοβουλευτικού εκπροσώπους Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα, ενώ
δεν αποκλείεται να έχει και άλλες συναντήσεις.

Πολλοί βουλευτές δεν αποκλείουν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών όπως αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στέκονται στην ανάγκη να αποκτήσει άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πολιτική διεύθυνση, συντονισμό και πολιτική καθοδήγηση που δεν είχε την περασμένη Τρίτη το βράδυ με τα γνωστά αποτελέσματα στην ψηφοφορία.

«Έχουμε καταφέρει να δώσουμε τα σκήπτρα του διασώστη της χώρας στον Α. Σαμαρά», είπε σε μία φράση – κλειδί ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Είναι η ώρα να βγούνε μπροστά τα ιστορικά στελέχη. Η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα είναι η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ».

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείουν μάλιστα να εκλεγεί μετά από αίτημα της πλειοψηφίας νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αυτή η εξέλιξη να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου για την εκλογή αρχηγού, σαφώς νωρίτερα από τη 18η Μαρτίου.

Είναι ωστόσο – επειδή μία τέτοια εξέλιξη ευνοεί τα σχέδια του Ευ. Βενιζέλου – ότι η Ιπποκράτους αλλά και στελέχη που δεν κάνουν πίσω από την ανάγκη εκλογής νέου αρχηγού απ΄ ευθείας από τη βάση θα αντιδράσουν σε μία τέτοια εξέλιξη και γι΄ αυτό η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας – εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι τότε στο εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ – ενδέχεται να εξελιχθεί σε… αρένα.