«Η προσχηματική ανασκευή του κ. Γιλμάζ δεν εξαλείφει το μείζον πολιτικό ζήτημα που δημιουργεί η ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας για την πρακτική των τουρκικών κυβερνήσεων. Αφορά την ασφάλεια της χώρας, τις διακρατικές, εταιρικές και συμμαχικές σχέσεις των χωρών και την προστασία του περιβάλλοντος».

Αυτό αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σχετικά με την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι Τούρκοι πράκτορες δρούσαν ως εμπρηστές σε ελληνικά δάση την δεκαετία του 1990, αλλά και την μετέπειτα προσπάθεια ανασκευής των δηλώσεων αυτών.

«Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να θέσουν το θέμα άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα διεθνή φόρα και να εξετάσουν την προοπτική διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Τουρκία για τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών των πράξεων δολιοφθοράς στα νησιά του Αιγαίου», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, έφερε το θέμα στη βουλή με ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση.

Μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά εξηγήσεις για τις κινήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν οι ελληνικές αρχές μετά τις αποκαλύψεις, ενώ θέτει και θέμα αποζημιώσεων.

«Το θέμα είναι άκρως σοβαρό: άπτεται της ασφαλείας της χώρας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των διακρατικών, εταιρικών και συμμαχικών σχέσεων των χωρών», αναφέρει, ενώ τονίζει το γεγονός ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δασική Υπηρεσία καταδεικνύουν ένα αφύσικα υψηλό ποσοστό καμένων εκτάσεων, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθ’ όλη την δεκαετία του ‘90, τόσο πριν όσο και μετά την θητεία της κ. Τσιλέρ.