Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι Πράσινοι της Ελλάδας και της Τουρκίας καταδίκασαν, σε κοινή δήλωσή τους, τους ισχυρισμούς του Μ. Γιλμάζ «για αντίποινα στα ελληνικά δάση».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πράσινου Κόμματος της Τουρκίας «YeΊiller» και οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και Τάσος Κρομμύδας, υποστήριξαν ότι «κάθε επίθεση σε δάση αποτελεί οικολογικό έγκλημα.

Ακόμα πιο σοβαρό είναι αυτό το είδος εγκλήματος αν διαπράττεται από κυβερνήσεις ή μυστικές υπηρεσίες. Εμείς οι Πράσινοι της Τουρκίας και της Ελλάδας καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την καταστροφή της φύσης ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και κρατικών συμφερόντων».

Παράλληλα, τόνισαν ότι «οι πρόσφατοι ισχυρισμοί του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ για «αντίποινα σε ελληνικά δάση» τη δεκαετία του ’90 πρέπει να ερευνηθούν απόλυτα και με ανεξάρτητο τρόπο και στις δυο πλευρές του Αιγαίου και να αποδοθούν αποζημιώσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας».

Στο ίδιο ύφος συμπλήρωσαν πως «η ενίσχυση της δημοκρατίας, της δημόσιας λογοδοσίας και της ειρήνης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουμε πως κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες δεν θα μπορέσουν να διαπράξουν ξανά τέτοια εγκλήματα».

Επιπροσθέτως, η Ε. Ιωαννίδου και ο Τ. Κρομμύδας ζήτησαν «να χυθεί άπλετο φως στους ισχυρισμούς του κ. Γιλμάζ» και υπογράμμισαν ότι «αν αληθεύουν, πρόκειται για πρωτοφανές έγκλημα σε βάρος του διεθνούς δικαίου και του περιβάλλοντος από σκοτεινούς κύκλους της Τουρκίας που αντιλαμβάνονται πως ο μεγαλύτερος μας πλούτος είναι τα δάση μας και το φυσικό μας περιβάλλον».

Ωστόσο, παρατήρησαν ότι «τα σχέδια παρακρατικών εμπρησμών δεν μπορούν όμως να αποτελέσουν άλλοθι για τη διαχρονική αποτυχία των κυβερνήσεών μας να προστατέψουν τον εθνικό αυτό πλούτο και να εξασφαλίσουν εγγυήσεις για την αποκατάσταση της καμένης δασικής γης. Αν ήταν όντως «πράκτορες του εχθρού» αυτοί που έβαλαν φωτιές πριν 15 χρόνια, τότε τι είναι αυτοί που σήμερα προσπαθούν να επωφεληθούν εις βάρος των καμένων εκτάσεων;» κατέληξαν.