Στο κλίμα που συνθέτουν οι διαφορετικές επιδιώξεις των κομμάτων που τη στηρίζουν αλλά και οι προσωπικές στρατηγικές των υπουργών, αντέδρασε χθες το Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έκανε λόγο για «κυβέρνηση ευθύνης, αποφάσεων και δράσης», υπενθύμισε ότι τα τρία κόμματα έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν τις προσπάθειές της και κατέστησε σαφές ότι «προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή όσων μέτρων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις και συμφωνηθεί με τους εταίρους και εάν αποδειχθεί στην πράξη ότι η ως τώρα υλοποίηση της πολιτικής δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθήσει έγκαιρα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους είπε ότι ο χρόνος της κυβέρνησης Παπαδήμου θα συνεχίσει «όσο χρειαστεί» περιγράφοντας ως έργο της την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, το PSI, την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και την απόφαση για τα μέτρα του 2013 και 2014 που ξεκαθάρισε ότι περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Είμαστε μία πολεμική κυβέρνηση και κανείς υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να βάλει τη χώρα σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο κ. Καψής και απείλησε λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός και μόνο έχει την ευθύνη να αξιολογεί τους υπουργούς του, σύμφωνα και με τις αρμοδιότητες που του παρέχει το Σύνταγμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος είπε χθες ότι η κυβέρνηση θα λάβει εάν χρειαστεί και νέα μέτρα. Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του θέλησε να τονίσει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει ημερομηνία λήξης και ουσιαστικά δεν δεσμεύεται από την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για εκλογές το Φεβρουάριο. Χαρακτηριστικά είπε πως «όταν μια κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης μπορεί να κυβερνήσει όσο έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, Πουθενά στις προγραμματικές δηλώσεις δεν υπάρχει ημερομηνία εκλογών ούτε ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει ποτέ για συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών…».