Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης των πολιτικών

Διευκρινίσεις μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σχετικό δημοσίευμα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:16
07/03/2017
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης των πολιτικών
7
loading

Απάντηση δίνει το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», σύμφωνα με το οποίο, οι βουλευτές της κυβέρνησης ψήφισαν τον περασμένο Μάιο μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν τα εξής:

Το δημοσίευμα αποσιωπά ότι με το ν. 4387/2016 η φορολογία εισοδήματος έγινε δικαιότερη, έστω και εντός του ασφυκτικού πλαισίου των στόχων για έσοδα. Καταργήθηκαν σκανδαλώδεις διατάξεις που ευνοούσαν υψηλά εισοδήματα και μειώθηκε η φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα που αποτελούν τη συντριπτική και σιωπηρή πλειονότητα των φορολογούμενων. Τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις ελαφρύνθηκαν ή επιβαρύνθηκαν ανάλογα με το συνολικό τους εισόδημα και με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους. Στο βαθμό που έχουν υψηλά εισοδήματα επιβαρύνθηκαν από την συνολική αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης όπως και όλοι οι φορολογούμενοι με ίδια εισοδήματα.

Ο Ελεύθερος Τύπος νοσταλγεί το προηγούμενο φορολογικό σύστημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που επιβάρυνε περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Για αυτό και προσπαθεί να δυσφημήσει τις αλλαγές του ν. 4387/2016.

Η μέθοδος είναι γνωστή: το δημοσίευμα απομονώνει ένα σημείο των αλλαγών της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος και δεν υπολογίζει τη συνολική φορολογική επίπτωση στα εισοδήματα των πολιτών γενικότερα και των προσώπων που κατέχουν δημόσιες θέσεις ειδικότερα.

Ακόμη, λανθασμένα ή ψευδώς, μόνον ο ίδιος ο συντάκτης μπορεί να γνωρίζει, ισχυρίζεται ότι ο συντελεστής 8% στα πρόσωπα με συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβλήθηκε με το ν. 4305/2014 των Σαμαρά-Βενιζέλου. Όμως αυτός ο νόμος μείωσε τους συντελεστές κατά 30%, συμπεριλαμβανομένου και του 5% για τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν μέχρι τότε, και κατά συνέπεια θα γινόταν 3,5%. Η διάταξη αυτή δεν ίσχυσε γιατί τροποποιήθηκε με το ν. 4334/2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επέβαλε το 8% στα πρόσωπα που κατέχουν τις συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις.

Το αν καθένα από αυτά τα πρόσωπα πληρώνει περισσότερο ή λιγότερο συνολικό φόρο (φορολογία εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και μετά τις αλλαγές του 2016 εξαρτάται από το συνολικό εισόδημά του και δεν μπορεί να γενικευθεί. Πληρώνει όσο πληρώνει ο κάθε πολίτης και σε κάθε περίπτωση πληρώνει περισσότερη εισφορά αλληλεγγύης σε σχέση με το 2014 και κυρίως σε σχέση με αυτό που προέβλεπε ο ν. 4305/2014 των Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ειδικότερα:

 • Με το ν. 4387/2016 άλλαξε η φορολογία εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Αναδιαμορφώθηκαν οι κλίμακες και οι συντελεστές φορολογίας με τρόπο που λάμβανε υπόψη τη συνολική επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Ενοποιήθηκε η φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις με τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (επαγγελματίες, «μπλοκάκια»). Με αυτόν τον τρόπο έπαψε η ευνοϊκή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με υψηλά εισοδήματα, που είχε εισαχθεί για πρώτη φορά στο ελληνικό φορολογικό σύστημα το 2013 και προέβλεπε ανώτατο συντελεστή για αυτά τα εισοδήματα (33%) κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ίσα εισοδήματα μισθωτών (42%). Με το νέο σύστημα ο ανώτατος συντελεστής για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ανήλθε για όλους στο 45%. Παράλληλα με την ενοποίηση της κλίμακας μειώθηκε η φορολογική κλίμακα των επαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα (όπως είναι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι) από το 26% στο 22%.
 • Το παλιό σύστημα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης που εισήχθη το 2011 (ν. 3986/2016) είχε ένα σημαντικό πρόβλημα, ότι ο συντελεστής της εισφοράς υπολογιζόταν σε ολόκληρο το εισόδημα και όχι στο κλιμάκιο εισοδήματος. Μια μικρή διαφορά στο εισόδημα μπορεί να οδηγούσε σε μεγάλη διαφορά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
 • Στα πρόσωπα που κατέχουν συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβαλλόταν ο ανώτατος συντελεστής σε ολόκληρο το εισόδημά τους ανεξάρτητα του ύψους του συνολικού εισοδήματός του. Ο ανώτατος συντελεστής ήταν 4% για τους πολίτες και 5% για τα πολιτικά πρόσωπα μέχρι το 2014 και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε νομοθετήσει να μειωθεί στο 3,5%. Με το ν. 4334/2015 ο συντελεστής αυτός αυξήθηκε στο 8%.
 • Με το ν. 4387/2016, οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επιβάλλονται ανά κλιμάκιο εισοδήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους συντελεστές του φόρου εισοδήματος. Για αυτό ο ανώτατος συντελεστής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι πλέον 10% και όχι 8% που ήταν το 2015 ή 4% το 2014. Η δομή των συντελεστών λαμβάνει υπόψη τη συνολική επιβάρυνση από φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Λόγω της νέας αυτής δομής, στα πρόσωπα που κατέχουν συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβάλλεται πλέον η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλεται σε όλους τους πολίτες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar toroni blogspot

  Συνηθως στοχος των μακροσκελων ανακοινωσεων που συνδυαζονται με επικληση πολλων νομων,ειναι η θολωση των ...νερων.Η απαντηση του ΥΠΟΙΚ θα μπορουσε να ειναι απλουστατη με παραθεση ενος και μονο παραδειγματος.Πόση εισφορα πληρωνουν οι ...απλοι πολιτες και πόση οι βουλευτες για ενα συγκεκριμενο εισοδημα πχ 20.000 ευρω ετησιως;

  1. avatar loukas 2017

   Παράδειγμα 20000 € για τους βουλευτές που παίρνουν το ποσό αυτό στο 3μηνο?

   1. avatar toroni blogspot

    Εχεις απολυτο δικιο loukas 2017.Θα μπορουσα να γραψω 100.000 ευρω.Επειδη το προνομιο τετοιου μισθου το εχουν σημερα στην Ελλαδα δυστυχως μονο οι βουλευτες,δεν θα υπηρχε Ελληνας που να εισπραττει τοσα χρηματα ωστε να υπαρχει δειγμα -μετρο συγκρισης.

 2. avatar Ελληνας πολιτης λεει

  ΑΝΑΘΕΜΑΣΕ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕ Νααα με τη σχετικη χειρονομια και με τα δυο χερια.

 3. avatar ΓΙΝΝΗΣ ΜΕΓΓΟΣ

  Μπούρδες, μπούρδες και αλχημείες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
  Αν ΄ξθελαν να μας πείσουν, ότι ενδιαφέρονται και πονάνε για την κατάντια που μας έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με τις διεφθαρμένες πολιτικές τους και υποφέρει περισσότερο από το 30% του λαού, ας άκαναν αυτό που έκανε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ο Καποδίστριας, που κάλεσε όλους αυτούς που σχημάτισαν την τότε πρώτη κυβέρνηση και τους είπε, ότι θα προσφέρετε τις υπηρεσίες σας δωρεάν. Ο ελληνικός λαός υποφέρει και δεν θα λαμβάνετε μισθό από τον ελληνικό κορβανά.
  Οι σημερινοί και οι προηγούμενοι και όλοι όσοι πέρασαν από την Βουλή, ειδικά τα τελευταια 40 χρόνια, αυτό που έκαναν, ήταν να εξυπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα και αυτά των δικών τους ανθρώπων. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε και το ξέρουμε. Ας μας πούνε πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε φιέστες, ταξίδια, δεξιώσεις κ.λπ. Στην περίοδο που βρισκόμαστε και σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, (δύο λέξεις που χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο κ. Τσίπρας, αλλά που τις ξέχασε πλέον), ας μας πουνε λοιπόν πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν. Δεν θα ήταν άσχημο και θα έδινε πολύ καλή εντύπωση, αν έκαναν τα ταξίδια τους με το αεροπλάνο της γραμής, έως ότου βγούμε από την κρίση και όχι να μας κοστίζει κάθε μετακίνηση στην Ευρώπη, για μια δυο μέρες, περίπου 60 έως 70 χιλ. €.
  Ο λαλίστατος Κυριάκος, λέξη δεν είπε, ενώ όποτε θέλει να κατηγορήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εξαπολύει μύδρους από το βήμα της Βουλής.

 4. avatar ΞΕΨΥΡΕΙΣΜΕΝΟΣ

  ΕΧΟΥΝΕ ΜΟΥΤΡΑ & ΜΙΛΑΝΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ [...] ΟΙ ΧΛΕΧΛΕΔΕΣ ΟΙ [...] ΜΙΑ ΖΩΗ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ & ΡΟΥΦΑΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ

 5. avatar GSX600F

  Ετσι ετσι εμεις αφορολοφητο στα 5900 και αυτοι μειωση εισφορων και μετα αναθεωρηση και κλαι mine καρντασια !!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει