«Ενότητα, συνεννόηση και σύνεση» θα είναι σύμφωνα με το Λουκά Παπαδήμο το τρίπτυχο που θα εγγυηθεί την επιτυχία στην κρίσιμη συγκυρία που διέρχεται η Ελλάδα.

«Ο κύριος Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά ως τεχνοκράτης ότι δεν θα τα καταφέρει, εάν τα δύο μεγάλα κόμματα του δώσουν μόνον 15 εβδομάδες καιρό. Διότι στο διάστημα αυτό δεν είναι δυνατόν να νοικοκυρέψει τη δημόσια διοίκηση και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είναι η δήλωση του Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής του ερευνητικού Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες (CEPS), που παραθέτει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον κύριο Γκρος, το έργο του νέου έλληνα πρωθυπουργού θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτελεστεί καθώς, όπως υπογραμμίζει, λείπει η κοινωνική συναίνεση και όχι το νομικό πλαίσιο. «Η ελληνική βουλή ψήφισε όλους σχεδόν τους νόμους, όπως το ζήτησε η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, αλλά κατόπιν δεν εφαρμόστηκε τίποτε ή μάλλον εφαρμόστηκαν ελάχιστα. Και αυτό διότι η ίδια η δημόσια διοίκηση απέτρεψε την εφαρμογή τους, επίσης πολλά συνδικάτα προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση» προσθέτει ο Ντάνιελ Γκρος

Όσον αφορά τη διεξαγωγή εκλογών, πάντως, ο ευρωπαίος αναλυτής δεν θεωρεί προβληματική τη διεξαγωγή τους και υπενθυμίζει ότι και σε άλλες χρεωμένες χώρες έγιναν εκλογές κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των πακέτων εξυγίανσης.