Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ, διαφωνεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης», θεωρώντας ότι, μέσω αυτής, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η πιο βίαιη και ωμή ξένη επέμβαση που έγινε ποτέ στη χώρα.

Όπως αναφέρεται σχετικά σε δελτίο Τύπου της κίνησης, η εθνική ανεξαρτησία καταλύεται, η λαϊκή κυριαρχία εξοβελίζεται, το Σύνταγμα παραβιάζεται και οι ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κενό γράμμα.

Εξαπολύεται σφοδρή επίθεση κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον «κατ’ εξοχήν υπεύθυνο αυτής της κατάστασης», που «με τις επιλογές του έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες».

Του καταλογίζεται επίσης ότι δεν αντιλήφθηκε ότι, μέσω του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» εξελίσσεται, εδώ και ένα χρόνο, ένα σχέδιο ανασύστασης της κεντροδεξιάς.

Η κίνηση ζητεί τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πριν από τις εκλογές, ενώ ο επικεφαλής της, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με προσωπική του δήλωση, ζητεί άμεση προσφυγή σε εκλογές, για να εκφραστεί ο λαός.