Αρκετές εκατοντάδες αναρτήσεις έγιναν στο διαδίκτυο παγκοσμίως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του επόμενου Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

«Ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα» γράφει το πρακτορείο Reuters.

«O Λουκάς Παπαδήμος θα είναι ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας», μεταδίδει το BBC.

«O υπέρμαχος του ευρώ Παπαδήμος αναλαμβάνει στην Ελλάδα» σχολιάζει το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο, CNBC.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης τονίζουν, επίσης, τη δήλωση που έκανε ο κύριος Παπαδήμος αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του επισημαίνοντας ότι «δεν προσδιορίστηκε κάποια ημερομηνία εκλογών».

Στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο Λουκάς Παπαδήμος ως Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρει το Bloomberg, «ως κεντρικός τραπεζίτης, έβαλε τη χώρα στην Ευρωζώνη σχεδόν δέκα χρόνια πριν» και τώρα θα κληθεί να «να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ για δεύτερη φορά».

Το πρακτορείο επισημαίνει, επίσης, ότι «δεν έχει καμία εμπειρία σε πολιτικό πόστο» και παραθέτει σχόλια οικονομικών παραγόντων και αναλυτών που αναφέρουν ότι θα έχει ελάχιστη πίστωση χρόνου ακόμη και τα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται.

«Ένας νέος πρωθυπουργός για την παραμονή στο ευρώ», τονίζει σε δημοσίευμά του ο Nouvel Observateur.

Ένας πρώην Κεντρικός τραπεζίτης είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας τονίζει το CNN, δημοσιεύοντας και ένα εκτενές βιογραφικού του Λουκά Παπαδήμου.

«Μα το Δία, οι Έλληνες έχουν νέο πρωθυπουργό», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Απέναντι στο δυσκολότερο έργο της καριέρας του, να κρατήσει την Ελλάδα από την κατάρρευση, βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, γράφει στο κεντρικό του δημοσίευμα το Spiegel Online.

«Ο Λουκάς Παπαδήμος, σεβαστός οικονομολόγος, επελέγη να ηγηθεί κυβέρνησης ενότητας που έχει δεσμευθεί να εγκρίνει άμεσα τους σκληρούς όρους του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας» γράφουν στο κεντρικό τους πρωτοσέλιδο οι New York Times.

Πρώτη είδηση και στην Wall Street Journal η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προς τον Λουκά Παπαδήμο. Η εφημερίδα επισημαίνει πως έληξε το τριήμερο πολιτικό αδιέξοδο και ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να συμβάλει προς την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της Ελλάδας.

Διαρκής κάλυψη των πολιτικών εξελίξεων και από τον βρετανικό Guardian, o νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας και στο πρωτοσέλιδο του Ιndependent.

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αναφέρει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα ηγηθεί της Ελλάδας έως τον Φεβρουάριο.

«Ο Λουκάς Παπαδήμος νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation, η οποία γράφει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος τη ΕΚΤ διαδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου, την ώρα που ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Μάριο Μόντι και τώρα πλέον η Γαλλία γεύεται την πίεση των αγορών.

Το σασπένς τελείωσε μετά από τέσσερις ημέρες, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde με τη φωτογραφία του Λουκά Παπαδήμου στο πρωτοσέλιδό της, φιλοξενώντας και το πορτρέτο του νέου πρωθυπουργού υπό τον τίτλο «ένας οπαδός της αυστηρότητας στην κεφαλή της Ελλάδας».

«Το πέτυχαν με την τέταρτη» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφερόμενη στο πολυήμερο θρίλερ γύρω από τη συμφωνία στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας.

Συνετός και λιτός στις δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, επισημαίνει η συντηρητική ABC, αναφέροντας ότι εδώ και καιρό ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμιζε τις συνέπειες από τη μη εκπλήρωση των στόχων του ελληνικού προγράμματος.

Η ανάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εντολής σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, στον «διακεκριμένο οικονομολόγο» Λουκά Παπαδήμο, είναι, μετά το μεσημέρι, πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, ενώ βρέθηκε στο επίκεντρο του μεσημβρινού δελτίου της Αυστριακής Τηλεόρασης και δεσπόζει στις ιστοσελίδες του συνόλου των αυστριακών εφημερίδων.

Τόσο στα δελτία ειδήσεων της Αυστριακής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, όσο και στις ιστοσελίδες των εφημερίδων, τονίζονταν οι μακρές συνομιλίες και δύσκολες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, όπως και η μεγάλη και δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει ο νέος πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, να αποτρέψει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και να ανορθώσει την ελληνική οικονομία.

Επισημαίνονταν, μεταξύ άλλων, το διεθνές κύρος και η σημαντική διεθνής σταδιοδρομία του Λουκά Παπαδήμου, η καθοριστική συμβολή του ως «αρχιτέκτονα» στην ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και η πίεση χρόνου, κάτω από την οποία θα βρεθεί η κυβέρνησή του.

Γινόταν επίσης αναφορά σε διάφορα σημεία των πρώτων δηλώσεών του μετά την έξοδο από το προεδρικό μέγαρο, όπως η έκκλησή του για ενότητα, συνεννόηση και σύνεση, το συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει η νέα κυβέρνηση, η αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και η παρατήρησή του πως έως τώρα δεν είχε βρεθεί στην πολιτική.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων των διαφόρων εφημερίδων στις ιστοσελίδες τους : «Τέλος των διαπραγματεύσεων-Ο Παπαδήμος είναι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός» «Ανακούφιση στην Αθήνα – Ο Παπαδήμος αναλαμβάνει πρωθυπουργός» «Ανάσα στην Αθήνα-Ο Παπαδήμος είναι ο πρωθυπουργός», «Ο Παπαδήμος γίνεται πρωθυπουργός», «Μπορεί ο Παπαδήμος να σώσει τη χώρα του;».