Το πόρισμα ή μάλλον καλύτερα τα πορίσματα που έβγαλε το κάθε κόμμα και η κυβέρνηση στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ σε συνδυασμό με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής και την επανεμφάνιση της συζήτησης για Grexit, έχουν δημιουργήσει ένα μείγμα που ο χαρακτηρισμός «εκρηκτικός» είναι μάλλον επιεικής.

Αυτό το «εκρηκτικό» μείγμα θα τεθεί στο τραπέζι στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα διεξαχθεί το μεσημέρι στην ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο newsbeast.gr, η κυβέρνηση θα πάει στην Βουλή με το σύνθημα «όλα στο φως» και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάει κατευθείαν από το αεροδρόμιο όπου θα φτάσει επιστρέφοντας από την Σερβία, στη Βουλή, εξαπολύοντας μια σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πλήξει την ΝΔ μέσα από την στάση που κρατάει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης την στιγμή που η χώρα δέχεται επίθεση από τους σκληρούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής λέγοντας ότι «δεν ήταν σαν αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ», καθώς «έγιναν έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος» και προέκυψαν στοιχεία που αποτελούν «ισχυρές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων».

Το σίγουρο είναι επίσης πως η κυβερνητική πλευρά θα προσπαθήσει να αποδομήσει όλα τα πεπραγμένα και τις εξαγγελίες της ΝΔ το τελευταίο διάστημα.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Από την πλευρά της η ΝΔ και ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην συζήτηση με τον αέρα των 14 μονάδων διαφοράς που του δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Η ΝΔ θα εστιάσει σε όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών και κυρίως τα θέματα που αφορούν στην διαπραγμάτευση.

Το αρχηγείο της Πειραιώς έχει αποφασίσει να μην εστιάσει στο πόρισμα της εξεταστικής παρά τα όσα σχόλια μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο και να επιχειρήσει να επικεντρώσει στα θέματα της αξιολόγησης. Ειδική μνεία θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες και στις δηλώσεις Ξυδάκη και τα περί δραχμής ενώ θα ζητηθεί και πάλι η προσφυγή στις κάλπες, ειδικά αν η κυβέρνηση χάσει το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα προσπαθήσει να θέσει και θέμα αξιοπιστίας υπουργών όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο επικεφαλής της ΝΔ θα εστιάσει στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς στην οποία παραδέχεται ότι μόνο το 30% των προαπαιτουμένων έχει ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση κάτι που χθες το βράδυ παραδέχτηκε με non paper και το Μέγαρο Μαξίμου.