«Παράδειγμα, που εμπνέει» χαρακτήρισε τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάδειξη των αξιών της Ορθοδοξίας, την παγκόσμια ειρήνη και το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να ξεπεραστεί η κρίση και να βγει η χώρα πιο δυνατή.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Καρυές του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την εκλογή του Βαρθολομαίου ως Οικουμενικού Πατριάρχη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αγώνας του κ. Βαρθολομαίου είναι ένα παράδειγμα «που μας εμπνέει και μας δίνει και μας δύναμη, σε μια εποχή δύσκολων καιρών για τη χώρα μας, που έχουμε επωμιστεί όλοι μας, όχι μόνο προσωπικά εγώ αλλά και ο ελληνικός λαός και βάρη και ευθύνες» [..] «Μας δίνεται με το παράδειγμα σας, κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις δυσκολίες, ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην άλλη όχθη του ποταμού, πιο δυνατή, με μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ευημερία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρακολουθεί το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, αυτά τα είκοσι χρόνια, και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στο έργο του.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από τη δύναμη σας, την επιμονή σας, την αφοσίωση σας τον αγώνα σας, να αναδείξετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και τις πνευματικές αξίες που συμβολίζει για την ορθοδοξία, βεβαίως για τον Ελληνισμό και θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε πάντα τη στήριξη μου. Από κάθε θέση στήριξα και θα στηρίζω τη δική σας προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία θα βρίσκεται πάντοτε κοντά στα προβλήματα του Αγίου Όρους και των μοναχών.