«Ο Στουρνάρας δεν είναι ιερή αγελάδα»

Σακελλαρίδης: Η σημερινή ανακοίνωση του κεντρικού τραπεζίτη δημιούργησε προβλήματα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1:06
18/06/2015
«Ο Στουρνάρας δεν είναι ιερή αγελάδα»
3
loading

«Μπορεί να έχει ένα θεσμικό ρόλο, ο οποίος είναι σεβαστός, αλλά από εκεί και πέρα, δεν αποτελεί και ιερή αγελάδα», σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης για το θέμα που προέκυψε με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκπομπή Online και στους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Όλγα Τρέμη, ενώ συμπλήρωσε πως «η σημερινή του στάση δημιούργησε προβλήματα γι’ αυτό και οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του».

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου «το θέμα δεν είναι αν ο κ. Στουρνάρας σέβεται την κυβέρνηση, αλλά το κατά πόσο ο ίδιος φροντίζει να διασφαλίζει το τραπεζικό σύστημα, για το οποίο είναι υπεύθυνος. Οφείλει να διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, εμείς τον σεβόμαστε στο βαθμό που εκπληρώνει σωστά το θεσμικό του ρόλο. Σήμερα προκλήθηκε μια αποσταθεροποίηση με τα λεγόμενά του, ο ίδιος ως κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του».

«Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αυτό που ζητάει από την κεντρική τράπεζα είναι να σέβεται και εκείνη την ανεξαρτησία της», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι υπήρχαν διατυπώσεις στο κείμενο της έκθεσης που δεν συνάδουν με τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας. Δεν παρέλειψε να αναφέρει βέβαια πως ο κ. Στουρνάρας έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα με την κυβέρνηση με έναν καλό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κατά τη δική του εκτίμηση με την ανακοίνωση της ΤτΕ προφανώς δημιουργήθηκαν προβλήματα σε σχέση με το κατά πόσο διασφαλίζει το ρόλο του για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση τον εμπιστεύεται, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο διοικητής της ΤτΕ. Συμπλήρωσε πως «όταν γίνεται κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά, είναι κριτική που προφανώς αφορά και τον κ. Στουρνάρα - δεν είναι “ιερή αγελάδα” ο κ. Στουρνάρας επειδή ξαφνικά έγινε κεντρικός τραπεζίτης - και πως από εκεί και πέρα ο ίδιος από τη θέση του οφείλει να διασφαλίζει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Από εκει και πέρα εμπιστευόμαστε τον κ. Στουρνάρα στο βαθμό που προφανώς και ο ίδιος επιτελεί καλά τον ρόλο του», επισήμανε.

Ταυτόχρονα στις μομφές του κ. Καραγκούνη για την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να επιστρέψει την έκθεση, ο κ. Σακελλαριδης διευκρίνισε ότι «η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της Βουλής και από τη δική της θέση έχει την άποψη και το δικαίωμα να πράξει με όποιον τρόπο επιθυμεί». Είπε ότι αν και εκείνος μπορεί να μην το διατύπωνε με τους ίδιους όρους, με την ίδια ένταση, συμφωνεί με την ουσία της κριτικής της κ. Κωνσταντοπούλου, γιατί, όπως συμπλήρωσε, «δεν είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης, όμως ο κ. Στουρνάρας υπερέβη κατά την άποψή μου τον ρόλο του ως αυτός που οφείλει να διασφαλίζει τη σταθερότητα του συστήματος».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό. Σημείωσε ότι η μάχη της κυβέρνησης είναι για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, και για το λόγο αυτό συζητά πάνω σε προτάσεις που μπορεί να έχουν μια λογική και μια δυνατότητα να δώσουν ανάσα στην κοινωνία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σακελλαρίδης δεν πιστεύει ότι είναι λογικό να επιμείνουν οι συνομιλητές της κυβέρνησης σε μια πρόταση που δεν έχει καν τη νομιμοποίηση καμίας κοινοβουλευτικής ομάδας στο ελληνικό κοινοβούλιο και πως εάν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από το 5σέλιδο κείμενο προφανώς δεν μπορεί να συναινέσει η κυβέρνηση. «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε τη χώρα ξεκρέμαστη», υπογράμμισε.

 

Υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές που κάθονται στο τραπέζι αντιλαμβάνονται ότι δεν συμφέρει κανέναν να μη γεφυρωθούν οι διαφωνίες, και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή κανένας δεν θέλει τη ρήξη, κι ο τρόπος που το δηλώνω αυτό τώρα μπορεί να σημαίνει και μια σειρά από πράγματα, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών».

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Ξυπνησαν τα καροτα

    Ούτε συ, άτακτο λαγουδάκι

  2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΛΟΓΟΥ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛ ΠΟΤ !!

  3. avatar Kapamaru Ingano

    Οοοοχιιι δεν ειναι αγελαδα.....[...] ειναι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει