Την κατηγορία ότι παραπληροφορεί συνειδητά και σκόπιμα το Κοινοβούλιο για να καπηλευτεί το αίσθημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη, απηύθυνε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, για τα όσα είπε για τους δικαστές και την εκλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Ο κ. Μπούγας, απαρίθμησε τα στάδια της εκλογής των δικαστών στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας (με την συμπλήρωση ενός ακόμη σταδίου, με νόμο της σημερινής κυβέρνησης) και ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας δημοσιεύονται τα ονόματα των αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων, καταλογίζοντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι όλα αυτά τής είναι γνωστά, όμως προτιμάει την συσκότιση των πραγμάτων.

Eκβίασε και απείλησε τους δικαστές

Άφησε δε να εννοηθεί, ότι η κ. Κωνσταντοπούλου εκβίασε, λοιδόρησε και απείλησε τους δικαστές, με τα όσα υποστήριξε, και απευθυνόμενος προς εκείνη της είπε: «Με όσα είπατε σήμερα, επιχειρείτε να κλονίσετε το αίσθημα για δικαιοσύνη και το κάνετε συνειδητά και σκόπιμα. Παραπληροφορείτε για να καπηλευτείτε αυτό το αίσθημα. Δεν θα το καταφέρετε, διότι η κυβέρνηση εγγυάται και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την καλή λειτουργία των θεσμών και κυρίως εγγυάται ένα περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέψει στους Έλληνες δικαστές, χωρίς απειλές, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς λοιδορίες, και μάλιστα στο Κοινοβούλιο, να εκφράζουν ελεύθερα τις αποφάσεις τους, με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους».

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και εγγυάται επίσης κατά τρόπο απόλυτο, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων. Υπενθυμίζω ότι μέχρι το 2024 υπήρχαν δύο στάδια επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων: το στάδιο της Βουλής, όπου η Διάσκεψη των Προέδρων με μυστική ψηφοφορία γνωμοδοτούσε για τα κατάλληλα πρόσωπα στη θέση προέδρων και αντιπροέδρων και η απόφαση-πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το υπουργικό συμβούλιο. Με τον νόμο 5123 άρθρο 27, η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε και η Βουλή αποφάσισε, ένα επίσης στάδιο, που είναι η μυστική ψηφοφορία των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Πρώτη φορά εφαρμογή του άρθρου 27 του νόμου 5123 έγινε τον περασμένο Ιούλιο, όπου σε μυστική ψηφοφορία, οι Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, υπέδειξαν τα πρόσωπα, πρόεδρο και αντιπρόεδρο των Ανωτάτων Δικαστηρίων, διαβιβάστηκαν τα πρακτικά στη Βουλή και αποφάσισε επίσης η Διάσκεψη των Προέδρων, όπως γίνεται αδιαλείπτως από το 2010, με μυστική ψηφοφορία. Ασφαλώς ο υπουργός Δικαιοσύνης με πρότασή του προς το υπουργικό συμβούλιο, δέχθηκε εν μέρει τις προτάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων, δεν αγνόησε όμως και τις προτάσεις του νομοθετικού Σώματος. Υπέβαλλε την πρότασή του στο υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε. Ήδη εστάλη η απόφαση του υυπουργικού συμβουλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εντός της ημέρας δημοσιεύεται και το ΠΔ στο οποίο θα αναφέρονται τα ονόματα των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Αυτά όλα σε μια Δημοκρατία γίνονται κατά τρόπο διαφανή. Δεν υπήρξε κανένα στάδιο το οποίο να έγινε εν κρυπτώ. Όλες οι διαδικασίες έγιναν γνωστές μέσω της δημοσίευσης» ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σχετικώς με την διαδικασία της εκλογής.

«Όλα λοιπόν αυτά έγιναν με απόλυτη διαφάνεια. Αυτά λοιπόν εσείς, είτε τα γνωρίζατε και τα αποκρύψατε ή προσπαθήσατε να τα συσκοτίσετε και να παραπληροφορήσετε και το Κοινοβούλιο» είπε προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου και έδωσε απάντηση σχετικώς με τους ισχυρισμούς της για τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρείου Πάγου, κ. Λυμπερόπουλο. «Χθες εξέδωσε Δελτίο Τύπου, με το οποίο διαψεύδει αυτά που είπατε, ότι δηλαδή δεν έγινε διάσκεψη για την υπόθεση στην οποία αναφερθήκατε και δεν υπάρχει καμία διαρροή…. Εσείς πώς το ξέρετε ότι έχει γίνει εισήγηση, αφού δεν έχει γίνει καν διάσκεψη; Εξηγήστε ποια πληροφορία έχετε που σας δίνει το δικαίωμα να ψεύδεστε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Αν δεν έχετε κάποια πληροφορία, δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση από το να λέτε αναλήθειες ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ο κ. Λυμπερόπουλος δεν ήταν συνεργάτης του κ. Αθανασίου. Ήταν δικαστής αποσπασμένος στην νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται. Η απόσπαση αυτή γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου κι όχι με επιλογή του υπουργού. Αυτό το οποίο κάνατε, προσπαθώντας να συνδέσετε τον κ. Λυμπερόπουλο με τον κ. Αθανασίου, είναι θεσμικό ατόπημα», ανέφερε ο κ. Μπούγας και κατέληξε καταλογίζοντας στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι είναι κακόπιστη και επιστρατεύει αναλήθειες.

Πηγή: ΑΠΕ