Διπλή ατζέντα

Καλημέρα! Σήμερα θα ξεκινήσουμε με τη διπλή ατζέντα που άνοιξε χθες η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης να ανακοινώνει μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να παρουσιάζει τον νέο δικαστικό χάρτη, που έχει σαν στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Δικαιοσύνη. Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλουν, όπως κατάλαβα από τις συνομιλίες μαζί τους, να παρασυρθούν από το «εορταστικό» κλίμα του επετειακού 15ου συνεδρίου της ΝΔ και επιχειρούν να «σηκώσουν μανίκια», ώστε το έργο των υπουργών να είναι αυτό που θα καθορίζει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου μέχρι τις ευρωεκλογές, και όχι τα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση αναγκάζεται να παίξει άμυνα.

Το ξεχασμένο «νόμος και τάξη»

Η ΝΔ είχε προεκλογικά το 2019 το σύνθημα «νόμος και τάξη» πολύ ψηλά. Η τωρινή χρονική συγκυρία για την παρουσίαση των μέτρων κατά της βίας των ανηλίκων δεν ήταν τυχαία, καθώς τα περιστατικά παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, εκθέτοντας το δόγμα «νόμος και τάξη», που ήθελε να προβάλει το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα, στα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, κατατάσσοντας το συγκεκριμένο θέμα ψηλά στις προτεραιότητές τους, ακριβώς μετά την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Καμπάνια για εφηβική βία

Ο πρωθυπουργός επέλεξε την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, για να εξαγγείλει την καμπάνια εθνικής κλίμακας μαζί με ένα πακέτο μέτρων για την ενδοσχολική βία. Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, θα προβληθούν σποτ, που περιγράφονται ως πολύ σκληρά, και μέσα από τα hashtags τους θα μπορούν θύματα νεανικής βίας να διηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Παράλληλα, θα τεθεί σε λειτουργία μια ειδική πλατφόρμα σε όλα τα σχολεία, στην οποία μαθητές γυμνασίου-λυκείου και γονείς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων θα μπορούν να καταγγέλουν βίαια περιστατικά. Οι καταγγελίες θα αντιμετωπίζονται αρχικά από ειδική επιτροπή εντός του σχολείου και τα σοβαρότερα περιστατικά θα φθάνουν μέχρι την 7μελή επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Αντιγραφή από Γαλλία

Τα μέτρα είναι βασισμένα στο αντίστοιχο πρόγραμμα που εφάρμοσε στη Γαλλία ο σημερινός πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, και θεωρήθηκε από τα πιο σκληρά στην Ευρώπη, ωστόσο το ελληνικό πακέτο μέτρων είναι πιο ήπιο και εφαρμόζεται κατόπιν συναίνεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το κουίζ για τον Επίτροπο

Να πάμε και στα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η Ελλάδα πρέπει να προτείνει και Επίτροπο μετά τις ευρωεκλογές. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει ακόμα και μου λένε πως με σύνθετη και περίπλοκη πολιτική συνάρτηση εξελίσσεται η απόφαση για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη θέση. Θα είναι άνδρας ή γυναίκα; Οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα πρέπει να έχουν ληφθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αφού η διαδικασία για τη συγκρότηση της νέας επιτροπής, αρχικά με την τυπική επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τη θέση του/της επικεφαλής, θα εκκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει στα τέλη του Ιουνίου.

Φαβορί ο Σκυλακάκης;

Τα ονόματα για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην επόμενη Επιτροπή έρχονται, απομακρύνονται και επανέρχονται διαρκώς στο τραπέζι των συζητήσεων τους τελευταίους μήνες. Αρχικά, είχε θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο ότι για τη θέση προοριζόταν ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σήμερα δεν θεωρείται από τα επικρατέστερα σενάρια. Μέχρι πρότινος ακουγόταν και το όνομα του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου. Έπειτα, όμως, από την πρόσφατη απομάκρυνσή του από το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό το σενάριο έχει μάλλον εξασθενήσει σε σημαντικό βαθμό. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε, επίσης, συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιλεγεί για τη θέση η σημερινή υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να συζητείται, δίχως να μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού, το όνομα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Πάντως, ακόμα δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και οριστικά το ενδεχόμενο να καταλάβει μία θέση και στη νέα σύνθεση της Επιτροπής ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το τρέξιμο του Κασσελάκη

Να σας πω τώρα τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τον «αέρα» και την αυτοπεποίθηση του δεύτερου κόμματος, με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να εφησυχάσει. Με προσωπικό στοίχημα την κατάκτηση του 17% στην κάλπη και την εξασφάλιση τεσσάρων εδρών στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πάψει να «πυροβολεί» ακατάπαυστα την κυβέρνηση με στόχο να την εκθέσει. Παράδειγμα της στρατηγικής αυτής επιλογής του ήταν και η επίσκεψη στη Γαύδο, όπου γνώριζε εκ των προτέρων την κατάσταση που θα συναντούσε. Άρα θα ήταν σε θέση ν’ αρπάξει την ευκαιρία και να επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για προσωπική έλλειψη ενσυναίσθησης.

Τρεις εκδηλώσεις σε τρεις ημέρες

Ανάλογα δυναμικές λέγεται από την Κουμουνδούρου πως θα είναι επίσης οι παρεμβάσεις του στις εντός λεκανοπεδίου μαζώξεις, που έχουν προγραμματιστεί για την παρουσίαση των υποψηφίων της Αττικής στις προκριματικές εκλογές του ευρωψηφοδελτίου. Ο Στ. Κασσελάκης θα είναι παρών σε όλες, μία προς μία. Πρώτος σταθμός ήταν χθες η Νέα Ιωνία, θα συνεχίσει σήμερα στο Περιστέρι και θα καταλήξει στη Νέα Σμύρνη τελικά την Παρασκευή και όχι την Πέμπτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, γιατί εκείνη την ώρα διεξάγονται οι αγώνες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο Conference League της ΟΥΕΦΑ στη φάση των «8».

Ανοιχτή κόντρα με Μητσοτάκη

Αυτό που μου είπαν χθες είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανοιχτή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, θεωρώντας πως μόνο οφέλη έχει ν’ αποκομίσει. Αυτό φάνηκε και χθες, καθαρά, στο άρθρο του Στ. Κασσελάκη στην «Καθημερινή». Ο ίδιος θα βρεθεί και στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διεκδικήσει το κομμάτι της εκλογικής πίτας που του αναλογεί από την επιστολική ψήφο της ομογένειας. Ρώτησα για το πρόγραμμά του και μου είπαν πως προγραμματίζει να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις (δοξολογία, δεξίωση, παρέλαση) για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Το ενδιαφέρον; Θα συνυπάρξει με τον υπ. Εξωτερικών, Νίκο Δένδια!

Το «ΒΕΛΟΣ» και ο εσπρέσο με τους βουλευτές

Ευκαιρία για κουβέντα και να μάθει από πρώτο χέρι το κλίμα στην Θεσσαλονίκη είχε ο πρωθυπουργός με το που πάτησε το πόδι του στη συμπρωτεύουσα. Στον καφέ που ήπιε με «γαλάζιους» βουλευτές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης τους άκουσε και προανήγγειλε ότι έως τις 9 Ιουνίου θα βρεθεί αρκετές φορές στην πόλη τους, καθώς υπάρχουν πολλά έργα, μικρά και μεγάλα, που έχουν δρομολογηθεί και θα πρέπει να αναδειχθούν και να γνωστοποιηθούν στους πολίτες. Στον πρωινό καφέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαθαίνω ότι τους ζήτησε να ρίξουν βάρος στην προώθηση της επιστολικής ψήφου. Εκείνοι του ζήτησαν να μείνει το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, κάτι που λύθηκε άμεσα σε συνεννόηση με τον Νίκο Δένδια, ενώ μαθαίνω ότι έβγαλε από τα κρατικά ταμεία έκτακτη επιχορήγηση 13 εκατομμυρίων ευρώ για τον δήμο Θεσσαλονίκης, κονδύλια που θα διοχετευτούν για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η πώληση μαχητικών

Να πάω λίγο στην «Ατζέντα 2030» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, σύμφωνα με την οποία η Πολεμική Αεροπορία προβλέπεται ότι θα διαθέτει «200 σύγχρονα αεροσκάφη 4,5 γενιάς (δηλαδή Rafale) και 5ης γενεάς (δηλαδή F-35), με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενεάς». Τι έχουμε, όμως, τώρα; Πώληση ή απόσυρση μαχητικών ξεπερασμένης τεχνολογίας (3ης και 4ης γενιάς), αν και αυτό δεν θα γίνει άμεσα και άρα μην ακούτε πολλά που λέγονται.

Ο ταύρος του Τσίπρα

Έχω κάτι κολλήματα. Χθες είδα τον Αλέξη Τσίπρα, που συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πάολο Τζεντιλόνι, που βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Delphi Forum. Οι εξελίξεις στην ΕΕ με φόντο τις επικείμενες ευρωεκλογές, η ευρωπαϊκή οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι δυο τους. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, δεδομένης της πολύ καλής σχέσης τους, που ξεκίνησε από την περίοδο που και οι δύο ήταν πρωθυπουργοί, όταν καθιέρωσαν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας και προώθησαν τη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, ενώ, παράλληλα, είχαν συνεργαστεί πολύ στενά στο πλαίσιο των συνόδων του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών (PES). Τι είδα όμως; Τον περίφημο κόκκινο πίνακα με τον ταύρο, που είχε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον οποίο πήρε μαζί του μετά την παραίτησή του. Να σας αποκαλύψω τώρα και κάτι άλλο. Ο πίνακας αυτός ευθύνεται για το περίφημο κόκκινο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» την ημέρα των εκλογών, το 2015. Τότε είχε δώσει ο Αλ. Τσίπρας συνέντευξη στο «Βήμα» και την ίδια μέρα και ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Η εφημερίδα επέλεξε να κάνει πρωτοσέλιδο τον Αλ. Τσίπρα και υπήρχε πολύ κόκκινο στην πρώτη σελίδα και σχολιάστηκε. Τώρα, όμως, που πέρασαν εννέα χρόνια μπορώ να σας πω ότι δεν ευθύνεται η διεύθυνση της εφημερίδας, αλλά το κόκκινο ντεκόρ ήταν από τον πίνακα με τον ταύρο!

Σε ποιο θέμα υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ

Γράφαμε προχθές εδώ στο Newsbeast ότι ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση στη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να μπει για πρώτη φορά στη Βουλή χρονοκόφτης. Όποιος ομιλητής υπερβαίνει τον προβλεπόμενο χρόνο να κόβεται αυτομάτως ο ήχος του μικροφώνου του. Έμαθα, λοιπόν, τώρα πως υπέρμαχος της συγκεκριμένης πρότασης του κ. Καλαφάτη είναι το ΚΚΕ και προσωπικά ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μπορεί ιδεολογικά να τους χωρίζει άβυσσος, αλλά στο συγκεκριμένο μέτρο ομονοούν. Όπως λένε από τον Περισσό, «το κακό έχει παραγίνει και πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Παίρνουν τον λόγο βουλευτές, δήθεν για μια παρέμβαση 5 λεπτών, και μιλάνε 25». Θυμίζουμε ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ είναι απ’ αυτούς που τηρούν τον χρόνο και σπάνια ζητά την ανοχή του προεδρείου για δύο-τρία λεπτά ακόμα, αν και ως πολιτικός αρχηγός ούτως ή άλλως την έχει, όπως και οι επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων.

Σκληρή στήριξη σε Μπεκατώρου

Πολλοί έχουν προεξοφλήσει την εκλογή του Νίκου Παππά στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πήρα, λοιπόν, τηλέφωνο να μάθω τι θα κάνει η πιο ισχυρή νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρομαι στην Α’ Αθήνας. Ένα κομμάτι της νομαρχιακής, που παλιά ήταν στα χέρια των «53», και τώρα έχει περάσει στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη, με τη βοήθεια του Νίκου Παππά, όχι του μπασκεμπολίστα αλλά του πρώην υπουργού Επικρατείας, θα στηρίξει «σκληρά Μπεκατώρου». Ο λόγος; Θεωρούν τον πρώην παίχτη του Παναθηναϊκού απρόβλεπτο σε αντίθεση με τη χρυσή Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, η οποία είναι προσωπική και επιτυχημένη επιλογή του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν είχαμε άλλον αρχηγό»

Βρήκα στέλεχος της Ελληνικής Λύσης στο κέντρο των Αθηνών και πιάσαμε τη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις. Δεν τον είδα και πολύ χαρούμενο, όταν του είπα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχουν διψήφιο ποσοστό. Μου λέει: «Άκου, πολλά στελέχη μέσα στο κόμμα πιστεύουν ότι αν είχαμε άλλο αρχηγό, τα ποσοστά μας θα είχαν εκτοξευθεί. Το γεγονός πως αναφέρεται συνέχεια ως παλιός πασόκος δημιουργεί πρόβλημα σε ψηφοφόρους της λαϊκής και πατριωτικής δεξιάς και σε ένα ποσοστό «ορφανών ψηφοφόρων» της Χρυσής Αυγής. Άσε που μου είπε ότι ήδη προμοτάρει δύο υποψηφίους για τις δύο εκλόγιμες θέσεις, με συνέπεια οι υπόλοιποι να κάνουν τις «γλάστρες» του ευρωψηφοδελτίου. Κατεβαίνοντας τη Βουκουρεστίου και σκεπτόμενος, μετά απ’ όλα αυτά που μου είπε, ένα μειδίαμα σχηματίστηκε στα χείλη μου, όταν διαβάζοντας το καταστατικό του είδα τη λέξη «ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ» με κεφαλαία γράμματα.

Τα γραφεία του Λοβέρδου

Ολοκληρώνει το παζλ του κόμματός του ο Ανδρέας Λοβέρδος δύο μήνες πριν από τις εκλογές.
Μετά την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου έμαθα ότι ανοίγουν τα γραφεία των Δημοκρατών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά την Αθήνα, θα είναι στην οδό Ακαδημίας και Μαυρομιχάλη κάτω από τον δικηγορικό σύλλογο, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα στεγαστούν σε κεντρικό σημείο στην Τσιμισκή. Ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ έμαθα ότι ψάχνει και εταιρεία, η οποία θα του «τρέξει» την καμπάνια στα social media. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Οι δεύτερες σκέψεις του Αρβανίτη

Δυσκολεύεται -απ’ ό,τι μαθαίνω- ο Κώστας Αρβανίτης με τη νέα κατάσταση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος και φίλος του Αλέξη Τσίπρα θέλει πάση θυσία και δεύτερη θητεία και μετά θα δει τι θα κάνει με τον Στέφανο Κασσελάκη. Βάζω στοίχημα ότι, αν βγει, θα πάρει αποφάσεις αργά ή γρήγορα, που θα αφορούν τη σχέση του με το κόμμα. Και ο νοών νοείτω.

Ανοιχτό παράθυρο από Σκρέκα για απόσυρση των μέτρων

Ο υπουργός Ανάπτυξης το είπε ξεκάθαρα ότι, εφόσον θα μειώνεται ο πληθωρισμός, το υπουργείο θα αποσύρει τα μέτρα που έχει λάβει για την ακρίβεια. Καλάθι του νοικοκυριού, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και μία σειρά από άλλα μέτρα, που φαίνεται ότι ενοχλούν πολύ τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που δεν χάνουν ευκαιρία να μιλούν για παρεμβατισμό από πλευράς του κράτους και για αύξηση της γραφειοκρατείας και του λειτουργικού τους κόστους. Ο υπουργός, μάλιστα, είχε απέναντί του σε συνέδριο χθες το πρωί τον ιδιοκτήτη των My market, Αριστοτέλη Παντελιάδη, ο οποίος σε σχέση με άλλες τοποθετήσεις του ήταν πιο ήπιος και συγκαταβατικός. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, για ακόμα μία φορά να στηλιτεύσει τα μέτρα αυτά, ζητώντας να αποσυρθούν, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την περιορισμένη χρησιμότητα που έχουν πλέον διατάξεις, όπως το καλάθι του νοικοκυριού.

Οι δημοφιλέστερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ; Εάν δει τους ισολογισμούς τους και την πορεία τους τα τελευταία 4 χρόνια, θα το διαπιστώσει. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο χειροπιαστά στοιχεία, όπως αυτά από την πολύ καυτή έρευνα της εταιρείας, Longlust, όπου στο ερώτημα για το ποια σούπερ μάρκετ προτιμούν οι καταναλωτές για τις αγορές τους, πρώτος είναι ο Σκλαβενίτης, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει διαφήμιση, με 7 στους 10 (70%) καταναλωτές να απαντούν ότι καταφεύγουν στα καταστήματά του για την κάλυψη των αναγκών τους. Ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος με 44%, η Lidl με 42%, τα My market με 30% και ο Μασούτης με 30%.

Πληγή η Κίνα για το ελληνικό μάρμαρο

Το «κλείσιμο» της κινεζικής αγοράς έχει πλήξει σοβαρά το ελληνικό μάρμαρο. Άκουσα για μία ακόμη φορά τη Τζούλη Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της Ικτίνος, που έχει και θεσμικά καθήκοντα προέδρου στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, να λέει ότι η εταιρεία της, που κάποτε αποκόμιζε το 65% του τζίρου της από εκεί, πλέον με το ζόρι κερδίζει το 35% από την Κίνα. Η πανδημία συνέβαλε στην αλλαγή του τοπίου στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία έκλεισε την πόρτα στις εισαγωγές, με έναν από τους μεγάλους χαμένους να είναι το ελληνικό μάρμαρο και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Πολλοί ελπίζουν ότι η προσεχής συνεδρίαση του κομμουνιστικού κόμματος στην Κίνα θα ανοίξει και πάλι το πεδίο της κατασκευαστικής αγοράς, προκειμένου να μπουν εισαγωγές ελληνικού μαρμάρου εκεί. Προς το παρόν, πάντως, οι εναλλακτικές αγορές όπως η Ινδία και η Αφρική δεν φαίνεται να μπορούν να αναπληρώσουν το ομολογουμένως μεγάλο κενό της Κίνας.

Ρίχνει λεφτά για νέα βαπόρια ο Μαρτίνος

Η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου επενδύει αρκετά εκατομμύρια και σκοπό έχει να ενισχύσει τη χωρητικότητα των καραβιών της και σε πολλές διαφορετικές ναυτιλιακές αγορές. Δύο μήνες αφότου η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση τεσσάρων νεότευκτων newcastlemaxes από την Polaris Shipping, πηγές χρηματιστών λένε ότι κινείται και σε σύγχρονα δεξαμενόπλοια προϊόντων. Η Xclusiv Shipbrokers στην Αθήνα αναφέρει ότι η ναυτιλιακή της οικογένειας Μαρτίνου ξοδεύει τώρα 53 εκατομμύρια δολάρια για κάθε ένα από το ζεύγος MR2 δεξαμενόπλοιων, που έχουν ανατεθεί προς κατασκευή στο ναυπηγείο Jiangsu New Yangzi Shipbuilding στην Κίνα.

Τέλος ο ΣΚΑΪ για τον Αυτιά

Φαβορί λένε είναι για τις προσεχείς ευρωεκλογές ο ιδιαίτερα δημοφιλής στα μεγαλύτερα ηλικιακά κοινά, Γιώργος Αυτιάς. Η εκπομπή του στο Σαββατοκύριακο του σταθμού έλαβε τέλος, καθώς τα πολιτικά καθήκοντα αποτελούν πλέον προτεραιότητα για τον ίδιο. Μάλιστα, επισκέφθηκε χθες το πρωί το κανάλι του Φαλήρου, για να αποχαιρετήσει γνωστούς και φίλους. Το όνομά του θα είναι στη λίστα που θα ανακοινώσει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, από αυτά που ακούω στην πιάτσα, το κόμμα φαίνεται να ποντάρει πολλά στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Ακόμα ένας δημοσιογράφος με ευρεία αναγνωρισιμότητα μπαίνει αυτή τη φορά στη φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας, στη μάχη για τις ευρωεκλογές σε μία κρίσιμη – ειδικά λόγω της υπόθεσης των Τεμπών – περίοδο αμφισβήτησης των χειρισμών της κυβέρνησης.