Το τείχος προστασίας και η επίθεση

Καλημέρα, και σήμερα θα ξεκινήσω με το τείχος προστασίας που υψώνει το Μέγαρο Μαξίμου, τα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές στη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, για τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ώρες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιλογή του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη. Αυτή η κίνηση, έμαθα, έχει ενοχλήσει σφόδρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ετοιμάζει την αντεπίθεσή του.

Το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Αυτό που έμαθα, ρωτώντας περισσότερα για το πώς θα τον αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η ΝΔ, είναι ότι θα επικεντρωθεί με μεγαλύτερη ένταση από εδώ και πέρα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη και στο γεγονός πως ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση. Η επίθεση θα είναι οξύτατη και θα σηκωθούν, όπως μου είπε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, «και τα τσιμέντα». Μάλιστα, μου είπε: «Πώς είναι δυνατόν να μην ασχολούμαστε με τον Κασσελάκη και τα περιουσιακά του, που έχουν πολλά θολά σημεία και να εστιάζουμε στα οικονομικά του πρωθυπουργού και της συζύγου του, που έχουν ελεγχθεί πάρα πολλές φορές;»

Πόλωση εκτός ορίων

Αυτό που σας περιέγραψα στην αρχή σε συνδυασμό με όσα μου είπαν από την Κουμουνδούρου, πως θα επιτεθούν με τη σειρά τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μας δείχνει πως πάμε σε πόλωση εκτός ορίων με φόντο τις κάλπες των ευρωεκλογών. Η ένταση θα είναι πολύ μεγάλη και δείχνει, όπως μου ανέφερε πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει διάθεση να μετριάσει τους τόνους, αλλά το αντίθετο. Και αυτό διότι πιστεύει ότι θα του βγει.

Ο πήχης του 17%

Και εκεί που λέγαμε πού είναι ο πήχης του Κασσσελάκη στις ευρωεκλογές και πως δεν βάζει επίτηδες στόχο για την κάλπη της 9ης Ιουνίου, χθες το βράδυ με τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έβαλε τον πήχη. Περίπου στο 17%, όπως είπε στη Σία Κοσιώνη. Τηλεφώνησα επ’ αυτού σε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να μου πουν τι λένε, και είναι πρόσωπα που δεν ανήκουν στην προεδρική ομάδα. «Εάν περάσει από κάτω, θα υπάρξει θέμα και ας είμαστε όλοι προετοιμασμένοι», μου είπαν, διευκρινίζοντας: «Μην κοιτάτε που δεν μιλάμε τώρα». Γιατί; Κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί πως υπονομεύει την προσπάθεια του προέδρου.

Ιερώνυμος – Κασσελάκης

Και επειδή αναφέρομαι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να σημειώσω πως συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προφανώς πριν από την κατάταξή στον στρατό, και υπάρχει ένα θέμα και για την Αρχιεπισκοπή και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί δεν ανακοινώθηκε αυτή η συνάντηση. Δεν ήταν συνάντηση δυο φίλων, αλλά θεσμικών παραγόντων. Και έμαθα πως θα τα πουν ξανά, αν και ο Κασσελάκης θέλει να πάει και στο Φανάρι να δει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Μήνυμα

Και επειδή έπιασα τα εκκλησιαστικά, να σας αναφέρω πως πήρε σαφές μήνυμα χθες ο πρωθυπουργός στα Καλάβρυτα λόγω της στάσης του στο γάμο των ομόφυλων. Εκεί, στο Μέγα Σπήλαιο, ο Ηγούμενος και οι μοναχοί αγνόησαν τον πρωθυπουργό, κάνοντας μια συμβολική κίνηση στην περιοδεία του. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε μαθητές από το 2ο γενικό Λύκειο Φαρσάλων, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε, αλλά ούτε σημεία ζωής από τον Ηγούμενο και τους μοναχούς, ενώ δεν χτύπησε ούτε το σήμαντρο. Σαφές μήνυμα τι έχουν να περάσουν τις επόμενες εβδομάδες οι βουλευτές της ΝΔ στις Εκκλησίες ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενόχληση Τσίπρα

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Κασσελάκη είδα μια απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπαν καλές πηγές πως ο πρώην πρόεδρος είναι ενοχλημένος με αρκετά που βλέπει. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Τσίπρας δέχθηκε πρόταση να δώσει συνέντευξη, αλλά αρνήθηκε.

Νεοδημοκράτες υπέρ Καρανίκα

Ποιος να το πίστευε ότι θα άκουγε καλά λόγια από τους νεοδημοκράτες για τον Νίκο Καρανίκα, άλλοτε συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Κι όμως έγινε χθες, μετά την ανάρτησή του, με την οποία, αν και δεν κατονόμασε, φωτογράφισε την Έλενα Ακρίτα, αποδοκιμάζοντας τα όσα έγραψε για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. «Ο μισογυνισμός μιας γυναίκας είναι χειρότερο φαινόμενο από τον σωβινισμό του άντρα φαλλοκράτη, που εκφράζει τον μισογυνισμό του και δεν σβήνει με καμία και από καμία έδρα, είτε ακαδημαϊκή είτε κοινοβουλευτική… Παρ’ όλα αυτά, ο μισογυνισμός δεν είναι πολιτική και, άλλο τόσο, δεν ανήκει στην αριστερά. Αλληλεγγύη. Μπλέξαμε με το απολίτικο και όχι με το μεταπολιτικό. Το πολιτικό κριτήριο, δυστυχώς, δεν κληρονομείται, αλλά εύκολα διασύρεται». Αυτά έγραψε μεταξύ άλλων και προκάλεσε την επίθεση του Παύλου Πολάκη, που στηρίζει την Ακρίτα. Μύλος. Πάντως, ο Ν. Καρανίκας έχει τη στήριξη του Άδωνη Γεωργιάδη, που μιλά πολύ κολακευτικά, όπου σταθεί και βρεθεί, για την προσπάθεια που έκανε, όταν ήταν σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, για την προώθηση του πρότζεκτ σχετικά με την κάνναβη και την ιατρική της -και όχι μόνο- χρήση, μια πολύ επικερδής επένδυση, που τη στηρίζει και η παρούσα κυβέρνηση. Α, και με την ευκαιρία και τις συζητήσεις που έκανε για τον Ν. Καρανίκα μου είπαν πως προέρχεται από δεξιά οικογένεια της Ημαθίας.

Πήγε για μαλλί η Ακρίτα και θα βγει κουρεμένη

Μια που αναφέρθηκα στην Έλενα Ακρίτα… Μήπως να την προβληματίσει, που δέχτηκε την κριτική και του Σωκράτη Φάμελλου αλλά και μιας γυναίκας πολιτικού, της Νάντιας Γιαννακοπούλου, από το ΠΑΣΟΚ, που της είπε ότι είναι «χυδαίo να εμπλέκουμε οικογένειες σε πολιτική αντιπαράθεση»; Πήγε για μαλλί και στο τέλος θα βγει κουρεμένη.

Οι ντόπιοι μεζέδες και η συμβολική γκλίτσα στον πρωθυπουργό

Βαρελίσια φέτα Καλαβρύτων και άλλα καλούδια γεύτηκε ο πρωθυπουργός χθες κατά την επίσκεψή του στον αγροτικό συνεταιρισμό Καλαβρύτων, μιλώντας για τον «λευκό χρυσό» της χώρας, που σαρώνει στις εξαγωγές και τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει κανόνα το μοντέλο συνεργατικής παραγωγής, δίνοντας περισσότερα κίνητρα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί προτεραιότητά του. Μάλιστα, του δώρισαν μια γκλίτσα, λέγοντάς του με νόημα… μήπως φανεί χρήσιμη για έναν μελλοντικό ανασχηματισμό, δηλαδή μπες-βγες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σκωπτικά ότι θα τη χρησιμοποιήσει, για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, το συνέδριο της ΝΔ πλησιάζει (5,6-7/4) και στόχος είναι μέσα από τις ζυμώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις των συνέδρων να κινητοποιηθούν και πάλι τα «γαλάζια» στελέχη, για να διατηρηθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και μετά την ευρωκάλπη.

Το ερώτημα-κλειδί στην υπόθεση της Ασημακοπούλου

Με ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα θα ασχοληθεί προσεχώς η Δικαιοσύνη, αναφορικά με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων προς την απερχόμενη ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Έχουν, ήδη, αρχίσει να κατατίθενται προσωπικές αγωγές από απόδημους Έλληνες και οι αρμόδιες αρχές θα κληθούν να ερευνήσουν επισταμένως τώρα τον χρόνο που έγινε η διαρροή της λίστας (που δεν ξέρουμε εάν, εκτός από τα emails, είχαν και τον αριθμό εκλογέα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, κ.λπ.). Πότε έλαβε το αρχείο; Για ποιο λόγο έχει σημασία αυτό; Γιατί, όπως με ενημερώνουν, κατά τον νόμο, οι εκλογικοί κατάλογοι θα πρέπει να καταστρέφονται τρεις μήνες μετά τις εκλογές, εν προκειμένω τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού οι τελευταίες εθνικές κάλπες στήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Έλα, όμως, που η ίδια υποστηρίζει πως το «Αρχείο Αποδήμων 2023» περιήλθε στα χέρια της σε ψηφιακή μορφή τέλη Ιανουαρίου του 2024; Μύλος. Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα του ζητήματος, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη όχι μία και δύο, αλλά τρεις έρευνες. Μία από την Εισαγγελία, μία από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και μία από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών.

Έκλεισε ο Ζαγοράκης

Το ότι έχουν προσωπική σχέση και φιλία ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Θοδωρή Ζαγοράκη είναι γνωστό τοις πάσι. Γνωστό είναι, επίσης, ότι τον θέλει διακαώς στο ευρωψηφοδέλτιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο επεισόδιο στην υπόθεση Ζαγοράκη είναι ότι έφαγαν μαζί στο φημισμένο ψαροεστιατόριο της Δροσιάς, «Κουρσάρος», σε πολύ καλό κλίμα, ουσιαστικά «κλείνοντας» την υποψηφιότητα του πάλαι ποτέ ηγέτη της εθνικής ποδοσφαίρου.

Το «όχι» του ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Γιάννη Φασουλά

Τη δεύτερη λίστα υποψηφίων ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 58 ονόματα. Από αυτήν ξεχωρίζουν δύο δημοσιογράφοι με μακρά πορεία στα «μεσημεριανά»: Παπανώτας και Πανόπουλος. Ο Στέφανος Κασσελάκης στοχεύει σε πρόσωπα lifestyle, που έχουν αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στη νεολαία και στις γυναίκες. Έμαθα, επίσης, ότι στις δημοσκοπήσεις, που αφορούν την Κρήτη, έχει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» που ακούει στο όνομα, αρχικά, Μητσοτάκης και ύστερα, Ανδρουλάκης. Εκεί λοιπόν, τον δείχνουν τρίτο, με συνέπεια να προσπαθεί να βρει πρόσωπα από τη «λεβεντογέννα», αλλά μέχρι στιγμής να «τρώει πόρτα». Ένα από τα πρόσωπα που δέχτηκε κρούση, για να είναι υποψήφιος με τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι και ο γνωστός  ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Γιάννης Φασουλάς, ο οποίος έχει μακρά πορεία στον χώρο και ήταν και υποψήφιος στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ με τον συνδυασμό «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος». Απ’ ό,τι μάθαμε, αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση, με συνέπεια το ψάξιμο στο μεγαλύτερο νησί της χώρας να συνεχίζεται.

Σκέφτεται να πει το «ναι» ο Σταθάκης

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ήταν από τα πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου και προσχώρησε στη Νέα Αριστερά, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο. Έμαθα ότι τον τελευταίο καιρό σκέφτεται τι θα κάνει και κλείνει προς το «ναι», δίνοντας κι αυτός τη μάχη με τα υπόλοιπα στελέχη, για να μπει το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση στην Ευρωβουλή.

Αυτός αποφασίζει

Ηθοποιός με αναγνωρισιμότητα, ο οποίος είναι «φόλα» ΑΕΚ, έχει δεχθεί κρούση, για να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές με κόμμα που δεν έχει μπει στη Βουλή. Ο ίδιος προέρχεται από τον σοσιαλιστικό χώρο, με τον οποίο έχει εκλεγεί και βουλευτής, σε μία χαώδη περιφέρεια, ενώ απ’ ό,τι έμαθα θέλει να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά, με συνέπεια να είναι στο χέρι του αν θα κατέβει ή όχι.

Η χρυσοτόκος όρνιθα Alpha Bank

Πολλά ή λίγα δεν ξέρω, ωστόσο διόλου ευκαταφρόνητα δεν μπορούν να θεωρηθούν τα επιπλέον 6,2 εκατομμύρια, που φέρνουν τα «φουσκωμένα» ενοίκια, που απολαμβάνει η Briq του Θεόδωρου Φέσσα από την εξαγορά της επίσης εισηγμένης εταιρείας ακινήτων, «Intercontinental International», της οικογένειας Χαλικιά. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ακίνητα αυτά είχαν ενοικιαστεί στην πρώην Εμπορική Τράπεζα με τιμές άλλης εποχής, οι οποίες συνεχίζουν να ισχύουν έως σήμερα, καθώς μισθώνονται στην Alpha Bank ως τραπεζικά καταστήματα ή γραφεία, προσθέτοντας παραπάνω αυτά τα 6,2 εκατομμύρια, που μπαίνουν στα ταμεία της Briq.

Κερδισμένο και χαμένο το ελληνικό ούζο

Το ελληνικό ούζο αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή στις ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων. Τουλάχιστον από πλευράς τζίρου, ο οποίος αυξήθηκε, γιατί από πλευράς ποσότητας αυτή εμφανίζεται μειωμένη. Το 2023 καταγράφηκε αύξηση της αξίας των εξαγωγών του ούζου διεθνώς, η οποία ποσοστιαία μεταφράζεται κατά περίπου 4%, +2,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ποσότητα εμφανίζει πτώση κατά, 7,3%, σχεδόν -2 εκατομμύρια κιλά. Μάλιστα, το ούζο έχει να ανταγωνιστεί διάσημα ποτά από χώρες όπως οι: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία ή αλλού. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων, έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της ποιότητάς του. Αποτελεί διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας στη διάρκεια του 2023 το 58% της αξίας και το 68% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Πότε ανοίγουν τα Zara στον Πύργο του Πειραιά

Μαθαίνω ότι τα Zara και Zara Home στον Πύργο του Πειραιά, που, όπως μου λένε, θα είναι και το μεγαλύτερο κατάστημα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου, θα ανοίξουν τελικά τις πόρτες τους για τον κόσμο στις 16 Μαΐου, με σχετική καθυστέρηση σε σχέση τουλάχιστον με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που είχε δημιουργήσει η ITX Hellas, ο όμιλος που διαχειρίζεται την παρουσία των Zara στην Ελλάδα. Από την άλλη, αυτό που έμαθα είναι ότι η φήμη πως η Zara θα πάει στο αεροδρόμιο, για να «προσγειωθεί» στο εμπορικό κέντρο, που ετοιμάζει ο όμιλος Φουρλή στον χώρο, που βρίσκονται τα ΙΚΕΑ, δεν επιβεβαιώνεται. Πάντως, εκτός από τη Zara, το όλο χρονοδιάγραμμα για τον Πύργο Πειραιά πήγε αρκετά πίσω σε σχέση με τον αρχικό χρόνο παράδοσης των χώρων στους νέους ενοίκους. Ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η πτώχευση της ιταλικής εταιρείας Chimolai, η οποία είχε αναλάβει ως εργολάβος τον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής του εξωτερικού κελύφους στον Πύργο του Πειραιά. H ιταλική εταιρεία βρέθηκε στη διάρκεια του 2022 αντιμέτωπη με σειρά οικονομικών προβλημάτων· κάτι που έφερε τουλάχιστον πρόσκαιρη καθυστέρηση στην εκτέλεση του σημαντικού έργου στην καρδιά του μεγάλου λιμανιού.

Ο Σταθόπουλος και η Ίντερ

Η αγορά βοά -μαζί της και η ιταλική «La Repubblica»- ότι ο Νίκος Σταθόπουλος και η BC Partners θέλουν να εξαγοράσουν την Ίντερ. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που το fund εκφράζει σχετικό ενδιαφέρον για την ιταλική ομάδα, ωστόσο την προηγούμενη φορά η προσπάθειά του έπεσε στο κενό. Για να σας διαφωτίσω, η BC Partners έχει εξαγοράσει μέρος του United Group, που έχει τη Nova, παλαιότερα είχε εξαγοράσει τη φαρμακοβιομηχανία Pharmaten, που την πούλησε, ενώ έχει στην ιδιοκτησία του και τα καταστήματα ειδών για κατοικίδια, «Pet City».

Τέλος στον «εμφύλιο» της ελιάς Καλαμών

Με τζίρο εξαγωγών πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, η ελιά Καλαμών αποτελεί πλέον συνώνυμο της ονομασίας ελιά Καλαμάτας, η οποία σχετίζεται με την πιστοποίηση ΠΟΠ. Έως τώρα υπήρχε στο προσκήνιο «εμφύλιος» παραγωγών και τοπικών φορέων με προσφυγές από πλευράς της Μεσσηνίας, που έφτασαν έως και το ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο ονομασίες θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες μεταξύ τους. Αυτό, βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα οι Μεσσήνιοι να έχουν απέναντί τους όλους τους άλλους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν μπορούσαν στην ετικέτα του προϊόντος τους να χρησιμοποιήσουν την ονομασία «Καλαμάτα». Το ΣτΕ, ωστόσο, θεωρεί νόμιμη τη συνύπαρξη των δύο ονομασιών και ουσιαστικά ανοίγει μία πόρτα ευκαιρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να χρησιμοποιείται η ονομασία «Καλαμάτα» στα βαζάκια της φυτικής ποικιλίας ελιάς Καλαμών.