Πολιτικές μάχες

Ημέρες Κοινοβουλίου οι επόμενες και προβλέπω πολιτικό ντέρμπι, και αφού δεν έχουμε να ασχοληθούμε με την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου, που αποκλείστηκε από τα τελικά του Euro 2024 της Γερμανίας μετά την ήττα στη Γεωργία χθες το βράδυ, όλα τα φώτα θα πέσουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Πριν από τον αγώνα κατηφόρισα προς το Κοινοβούλιο, όπου την ώρα έναρξης του τελικού στη Γεωργία άρχιζε και η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ (που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία), ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Κοινή γραμμή του προοδευτικού τόξου

Η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να προβάλει από την Κυριακή το αίτημα για πρόταση δυσπιστίας έφερε κοντά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του λεγόμενου προοδευτικού τόξου. Συγκυριακό; Θα δείξει. Πάντως, χθες έγιναν τηλεφωνικές επαφές του Ν. Ανδρουλάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Αλέξη Χαρίτση, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και μάλιστα υπήρξαν και συνεννοήσεις για το τελικό κείμενο. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές, όπως π.χ. στην ακρίβεια και αυτό έγινε δεκτό. Μένει να φανεί, όπως μου έλεγαν κεντρικά πρόσωπα των κομμάτων, εάν αυτό θα σηματοδοτήσει κάτι και μελλοντικά.

Πρωτοφανές ενδιαφέρον

Αυτό που είδα χθες στο Κοινοβούλιο ήταν το πρωτοφανές ενδιαφέρον ύστερα από πάρα πολύ καιρό των βουλευτών, για να μιλήσουν. Συγκεκριμένα, μου είπαν από το προεδρείο της Βουλής ότι περίπου διακόσιοι βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε, σκυτάλη παίρνει η σημερινή. Την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η συζήτηση θα αρχίσει από τις 9 το πρωί, με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περίπου στις 8-9 το βράδυ.

Η μάχη των αρχηγών

Η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, κατά σειρά αντίστροφη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού. Θα μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Στέφανου Κασσελάκη, που δεν είναι βουλευτής, και αντ’ αυτού θα τοποθετηθεί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, ο οποίος και θα τοποθετηθεί κατόπιν συνεννόησης και με τον πρόεδρο του κόμματος.

Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο Καραμανλής

«Μπούμερανγκ» εκτιμούν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ότι θα γυρίσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αυτό γιατί θα συσπειρωθεί περισσότερο η ΝΔ. «Δεν φοβόμαστε τίποτα. Θα τα καταφέρουμε», άκουσα να λέει παλαιοκομματικό στέλεχος με μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση και νυν κυβερνητικός βουλευτής σε καφέ στο Παλαιό Φάληρο ενώπιον συνομιλητών του. Εντωμεταξύ, δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται είτε απευθείας είτε κυρίως μέσω τρίτων στον πρώην υπουργό, Κώστα Καραμανλή, να τοποθετηθεί στη Βουλή και να πάει ένα βήμα πιο μπροστά, λέγοντας ότι εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, θα απεκδυθεί της βουλευτικής ασυλίας. Με αυτό τον τρόπο τονίζουν ότι θα δείξει στην πράξη ότι δεν φοβάται τίποτα αλλά και ότι δεν του παρέχει πολιτική κάλυψη η Κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί σταθερό «κατηγορώ» από την αντιπολίτευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συζήτηση στη Βουλή έχει «ανάψει» και πληροφοριοδότης μου έλεγε ότι θα ακουστούν και ονόματα.

Βορίδης και Παππάς

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το βάρος, όπως έμαθα, θα σηκώσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που απάντησε χθες, πρώτη μέρα, στον Ν. Ανδρουλάκη, που έκανε λόγο για μοτίβο «διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας σε μία σειρά σκανδάλων». Ο Μ. Βορίδης ταύτισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με μεγάλα «μιντιακά συμφέροντα».

Σκληρά διλήμματα

Κεντρικός υπουργός της ΝΔ μου επισήμανε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει σκληρά διλήμματα στο δρόμο για τις ευρωκάλπες και η σύγκρουση αναμένεται σκληρή και ανελέητη. Γιατί αυτό; Διότι, όπως μου εξήγησε, από την έκβασή της θα κριθεί πόσο ευχερής και απρόσκοπτη θα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης τετραετίας και κατά πόσο το αποτέλεσμά τους θα επιτρέπει, σε δεύτερο χρόνο, μια ηχηρή μετακίνηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες σε πόστο σημαντικό για το οποίο σας έχω προϊδεάσει καιρό τώρα.

Πάνε πίσω ρυθμίσεις

Η κοινοβουλευτική διαδικασία πηγαίνει πίσω ρυθμίσεις που αφορούν την Golden Visa, τον ΕΝΦΙΑ, τις φορολογικές δηλώσεις αλλά και την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, η σημερινή ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού αναβάλλεται και αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Παγώνει επίσης και η τροπολογία νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου περιλαμβάνεται η αλλαγή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας πέντε ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa). Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας, που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος, καθορίζεται στις 800.000 ευρώ για την περιφέρεια Αττικής, τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και τα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους,. Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.

Φθορά βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε σπιράλ ταχείας φθοράς». Με αυτή την εκτίμηση μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη, όπου αναμένεται να θέσει σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση των Τεμπών. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναμένει στο Κοινοβούλιο την περαιτέρω πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ από όλες τις πτέρυγες, μόλις δυο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και την ενίσχυση ενός πολιτικού και κοινωνικού αντιμητσοτακικού μετώπου. Η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξαντληθεί μόνο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά θα τεθούν ευρύτερα ζητήματα για την κυβερνητική πολιτική.

«Το ποτήρι ξεχείλισε»

Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε» και στέκονται στα πολιτικά κέρδη, που έχει το κόμμα από την κίνηση του Ν. Ανδρουλάκη, θεωρώντας πως με την πρόταση μομφής το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών θα συζητηθεί διεξοδικά και θα μείνει στην επικαιρότητα. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδειχθεί η κυβερνητική, όπως λένε, προσπάθεια συγκάλυψης, που επιχειρείται από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας των Τεμπών.

Τα καμπανάκια Στουρνάρα

Καμπανάκια μαθαίνω ότι ετοιμάζεται να κτυπήσει για την οικονομία ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην επικείμενη γενική συνέλευση της ΤτΕ στις 8 Απριλίου.

Το ΠΑΣΟΚ και η Άννα Βερούλη

Μετά και την ανακοίνωση του Γιάννη Μανιάτη ως υποψηφίου ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, η μάχη για τις τρεις ή τέσσερις εκλόγιμες θέσεις φουντώνει. Η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού (σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ανακοίνωσε μόνο του) έρχεται μέσα από συμπληγάδες, για τον λόγο ότι θέλει να στηριχτεί από τον μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το παιχνίδι θα είναι για έξι κατά πάσα πιθανότητα – χωρίς να αποκλείουμε εκπλήξεις. Όσον αφορά δημοσιεύματα που μιλάνε για υποψηφιότητα της Άννας Βερούλη, αυτά δεν ισχύουν, σύμφωνα με δικά της λεγόμενα. Συγκεκριμένα, η ίδια λέει ότι δεν την έχει ενοχλήσει κανείς από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ένας survivor στους Δημοκράτες

Όπως σας είχα ενημερώσει, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος των Δημοκρατών θα είναι η Τατιάνα Δουβαρά. Χθες, λοιπόν, έγινε η ανακοίνωσή της από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μαθαίνουμε επίσης ότι θα ανακοινωθεί σήμερα ο πολιτικός εκπρόσωπος για την καθημερινότητα και την ακρίβεια, ο οποίος θα είναι ο survivor Βασίλης Σίμος, πρόεδρος  του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αθηνών της Βαρβακείου Αγοράς. Και το λέμε αυτό, γιατί ο Β. Σίμος καθήλωνε τους τηλεθεατές με τις επιδόσεις του στο reality παιχνίδι «Survivor».

Αναζητείται νέα έδρα για την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού

Όχι απλώς μεγάλη, αλλά ανεπανόρθωτη είναι η ζημιά, που έχει υποστεί η βάση της Αεροπορίας στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, λόγω των ζημιών, που προκάλεσε η κακοκαιρία Ντάνιελ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οπότε το θέμα τώρα είναι πού θα καταλήξει η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού, που προσωρινά φιλοξενείται στον Τύρναβο, ενώ τα ελικόπτερά της απογειώνονται επί του παρόντος από τη βάση της Λάρισας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ αναζητά τώρα κατάλληλη τοποθεσία μεταφοράς της 1ης ΤΑΞΑΣ, όπως αποκαλείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μετεγκατάστασή της είτε στη Χρυσούπολη της Καβάλας, που υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και θα αποτελέσουν μάλλον τη «φωλιά» των 4 drones Patroller, που θα προμηθευτούμε από τη Γαλλία του χρόνου, είτε στα Μέγαρα, είτε στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που και εκεί, όμως, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επισκευές και επιπλέον κατασκευές.

Οι παίκτες του εμφιαλωμένου νερού και οι επενδύσεις

Μεγάλη είναι η αγορά του εμφιαλωμένου νερού παγκοσμίως, με τα κέρδη να αυξάνονται κατά 73% τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση των τριών κύριων τύπων εμφιαλωμένου νερού υπολογίζεται σε 350 δισεκατομμύρια λίτρα. Πάνω σε αυτή τη βάση πραγματοποιούνται επενδύσεις στην ελληνική αγορά με σημαντικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον εν λόγω χώρο. Οι εταιρείες που έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι πίτας αυτή τη στιγμή είναι: η Χήτος με έδρα το «Ζαγόρι» και ο «Βίκος» με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων. Κατά πόδας ακολουθούν η Nestle και η Coca Cola με το «Κορπή» και την «Αύρα». Όσον αφορά τις επενδύσεις, αναμένεται η «τρόικα» Θεοδωρόπουλου, Ταμβακάκη και Καραμούζη, οι οποίοι εξαγόρασαν το πλειοψηφικό πακέτο της Σ. Μεντεκίδης Α.Ε., – έχει καλό όνομα στην αγορά με τα νερά «Διός» και «Σέλι». Από την άλλη, έχουμε το νερό «Θεόνη» της AHB Group με επενδυτικό πλάνο πάνω των δέκα εκατομμυρίων, ενώ ο Παναγιώτης Τσάκος εισβάλλει στην αγορά των σούπερ μάρκετ με την ονομασία «Νερά Πηγών Γράμμου». Τέλος, νέες επενδύσεις αναμένονται κι από την εταιρεία «Ιόλη Πηγή», βασικού μετόχου της Premia Properties.

Η πολωνική Jumbo εξαπλώνεται στην Ελλάδα

Ο λόγος για την Pepco, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν, λόγω της φύσης της, ως πολωνική Jumbo. Αυτή τη στιγμή μετράει 30 καταστήματα με το τελευταίο από αυτά να ανοίγει στην Καλαμάτα. Πρόκειται για έναν όμιλο που παγκοσμίως έχει τζίρο πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (τόσο περίπου τζίραρε το 2023) και στην Ελλάδα σκοπεύει να βάλει ακόμα 25 καταστήματα στο δίκτυό της έως και το τέλος του 2025, με πανελλαδική επέκταση, συνεργασίες και στρατηγική να βρίσκεται κοντά σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, ούτε η παρουσία της σε σημεία που έχει καταστήματα ο Σκλαβενίτης ούτε η συνέργεια που έκανε με την ΑΒ Βασιλόπουλος για παρουσία σε κοινούς χώρους με «μοίρασμα» καταστημάτων.

Η νέα εταιρεία του Σκλαβενίτη με το όνομα «Πίτσος»

Και αφού ανέφερα το όνομα Σκλαβενίτης, δεν μπορώ να μη σταθώ στη σύσταση εταιρείας με την ονομασία Πίτσος Διαχείριση Ακινήτων. Πρόσφατα ο Σκλαβενίτης απέκτησε τις παλιές εγκαταστάσεις της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη και δημιούργησε εταιρεία ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, προκειμένου να τις αξιοποιήσει καταλλήλως. Όπως έμαθα μάλιστα, το ποσό που κατέβαλε ο όμιλος Σκλαβενίτη για να εξαγοράσει τις εγκαταστάσεις της πρώην Πίτσος έφτασε κοντά στα 38 εκατομμύρια ευρώ. Στον συγκεκριμένο χώρο θα δημιουργήσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, καθώς και εργοστασιακές μονάδες από τις άλλες εταιρείες, που έχει στην ιδιοκτησία του, όπως π.χ. Bonora στον καφέ, της Baker Master στα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης.

Έντονη κινητικότητα της CVC στην Εθνική Ασφαλιστική

Σας είχα πει ότι η CVC κινείται για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σκοπός του fund είναι μεταξύ άλλων να αντλήσει ρευστότητα, να μειώσει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και σε σύντομο χρονικό διάστημα, που για κάποιους δεν υπερβαίνει αυτό της διετίας, να προχωρήσει σε αποεπένδυση. Τέτοια κίνηση αποτελεί, άλλωστε, και η απόφαση για την πώληση του μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού. Ταυτόχρονα, μαθαίνω ότι η CVC προχωράει στη ρευστοποίηση συγκεκριμένων ασφαλιστήριων συμβολαίων, που είναι ενεργά και διατηρούν εγγυημένη αξία λήξης, με ημερομηνία λήξης τους από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και ύστερα. Οι φήμες στην αγορά περί αποχώρησης της CVC δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη. Περισσότερα από το μέτωπο σύντομα.

Το Αρκάδι και τα επώνυμα του Παπουτσάνη

Ο Παπουτσάνης σας θυμίζω ότι έχει εξαγοράσει τη γνωστή εταιρεία σαπουνιών «Αρκάδι» και μέσω αυτής έχει τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά με σειρά νέων προϊόντων. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το «Αρκάδι» αλλά και τα επώνυμα προϊόντα, που παράγει η γνωστή βιομηχανία ειδών ατομικής περιποίησης και σαπουνιών, της φέρνουν ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης. Κάτι που φάνηκε και το 2023, καθώς η ανάπτυξη της κατηγορίας των επωνύμων προϊόντων ανέρχεται σε 53,4% και οφείλεται στην οργανική ανάπτυξη των προϊόντων ευρείας διανομής της Παπουτσάνης, καθώς και τη θετική συνεισφορά από την εξαγορά της σαπωνοποιίας «Αρκάδι». Μάλιστα, τα επώνυμα προϊόντα της Παπουτσάνης δίνουν ευρύ πεδίο ανάπτυξης τόσο συνολικά όσο και στον τομέα των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια. Όλο το βάρος, λοιπόν, φαίνεται ότι πέφτει από την εταιρεία που διοικεί ο Μενέλαος Τασόπουλος, στην περαιτέρω ανάπτυξη των επώνυμων προϊόντων αλλά και στα επώνυμα προϊόντα που πουλάει σε ξενοδοχεία, έχοντας δημιουργήσει ειδικές σειρές.

Ηλεκτρική καρέκλα το μάρκετινγκ του Μασούτη

Ακόμα ένας διευθυντής μάρκετινγκ, ο τέταρτος από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και σήμερα, φεύγει από τον Μασούτη. Ο Γιάννης Καλαϊτζάκης, που ανέλαβε επίσημα στην αλυσίδα της Θεσσαλονίκης μόλις τον περασμένο Ιούλιο, απομακρύνθηκε, όπως μου λένε, με απόφαση του γενικού διευθυντή της αλυσίδας, Θεόδωρου Γεροστεργιούδη. Η θέση του μάρκετινγκ αποδεικνύεται ότι αποτελεί ηλεκτρική καρέκλα είτε πρόκειται για στελέχη με μακροχρόνια παρουσία στον Μασούτη είτε πρόκειται για στελέχη που προέρχονται από την αγορά και αναλαμβάνουν καθήκοντα στην επιχείρηση. Άνθρωπος με γνώση των πραγμάτων μου έλεγε, πάντως, ότι δεν αποκλείεται να δούμε συνολικότερες διοικητικές αλλαγές στην αλυσίδα το προσεχές διάστημα, με αφορμή και τη συγκεκριμένη εξέλιξη.