Πίεση και διαχείριση

Καλημέρα! Μια ιδιαίτερη περίοδο καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση μετά την πίεση που δέχεται από την αντιπολίτευση στον απόηχο του δημοσιεύματος του «Βήματος», που αξιοποιήθηκε από όλες τις αντικυβερνητικές δυνάμεις, για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.

Σε κενό η πρόταση δυσπιστίας

Μπορούν, όμως, να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις; Εξαιρετικά δύσκολο. Είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και η συζήτηση επ’ αυτής, που μπορεί να προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, αλλά έως εκεί. Η κυβέρνηση δεν απειλείται από τη συγκεκριμένη διαδικασία και όλοι το ξέρουν αυτό. Το μόνο που μπορεί να γίνει, όπως μου είπε πολύπειρος παράγοντας της ΝΔ με μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο, είναι να πιεστεί η κυβέρνηση, αλλά έως εκεί. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι μεν προδιαγεγραμμένο, καθώς η πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, αντιθέτως, θα δώσει ευκαιρία συσπείρωσης στη ΝΔ, όμως την ίδια στιγμή αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω καλλιέργεια αμφιβολιών σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος

Αυτό που μελετούν περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τα στοιχεία και τα αίτια που δείχνουν φθορά. Είναι αναστρέψιμο αυτό; «Ναι», κατά τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ψύχραιμες φωνές στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρούν πως δε χρειάζεται κανένας πανικός. «Η φθορά υπάρχει κι αυτό πρέπει να αναλυθεί», μου είπαν. «Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος», πρόσθεσαν.

Η προετοιμασία στο Μαξίμου

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ετοιμάζονται για μια σκληρή σύγκρουση και απλά είναι εν αναμονή της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ, που θα στηριχθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα. Άρα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών, που ορίζονται από τον κανονισμό της Βουλής. Αυτό που λένε είναι ότι η αντιπαράθεση στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, δεδομένης και της συγκυρίας.

Η γραμμή άμυνας

Την πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης την είδαμε και, όπως μου είπε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αυτή θα είναι και δημόσια τις επόμενες μέρες, και στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας. Η κυβέρνηση θα προτάξει την κατηγορία ότι οικονομικά συμφέροντα, τα οποία, όμως, δεν κατονομάζει, απεργάζονται την ανατροπή της και ότι το ΠΑΣΟΚ κυρίως, και, κατά δεύτερο (εκ των πραγμάτων ωφελείται) και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάζεται με αυτά. Σε αυτό το πνεύμα και σε πολύ υψηλότερους τόνους ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τα μέλη της κυβέρνησης θα αντεπιτεθούν με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή. Το στοιχείο, όμως, που έχει πολύ ενδιαφέρον και μου το επισήμανε σταθερός συνομιλητής του πρωθυπουργού είναι ότι υπάρχει προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας με εκβιασμούς και ναρκοθέτηση της ομαλότητας και γι’ αυτό υπεύθυνοι είναι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, θεωρεί ότι η παρούσα υπόθεση είναι μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω επίθεση από το κόμμα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό μετά την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική δραστηριότητα, καθώς την προσεχή Παρασκευή ορκίζεται και θα ακολουθήσει η άδεια απολύσεως. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα αξιοποιηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου πρώτο ρόλο θα έχει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελος, για να τεθεί στο στόχαστρο ο Κ. Μητσοτάκης και για τα γεγονότα στα Τέμπη αλλά και για μια σειρά πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Μουρμούρα για Κασσελάκη

Πέραν, όμως, από τη στρατηγική της επίθεσης στον πρωθυπουργό, υπάρχει μουρμούρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, όχι να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που επικροτούν, όπως και το αίτημα για εκλογές, αλλά ενόχλησε πολλούς η αναφορά του να γίνουν αυτές παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Πυροβολεί κατά ριπάς

Μάλιστα, υπερβολική χαρακτήρισε τη σκέψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το στέλεχος του κόμματος, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος πυροβολεί κατά ριπάς για ακόμη μία φορά τον Κασσελάκη, μετά το συνέδριο, όπου αναφορικά με τη διεύρυνση και τις ανοιχτές διαδικασίες είχε δηλώσει πως «αν δεν τις κερδίζαμε εμείς, σήμερα ο Στέφανος δεν θα ήταν ούτε μέλος, όχι πρόεδρος». Ένα δίκιο, πάντως, το έχει ο πρώην υπουργός, που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, γιατί η Ελλάδα παραμένει μία ευρωπαϊκή δημοκρατία εδώ και χρόνια και δεν έχει καμία σχέση με χώρες τριτοκοσμικές της Αφρικής, όπου υπάρχουν δικτατορικά καθεστώτα.

Η πρόταση που ετοιμάζει η Νέα Αριστερά

Μια εντυπωσιακή πολιτική κίνηση αναζητά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να καταδείξει ότι ο φορέας του είναι σε θέση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Έτσι, μετά την πρόθεση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο Αλ. Χαρίτσης σκέφτεται, όπως μαθαίνω, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσει δική του πρόταση, βάσει της οποίας θα είναι δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε περίπτωση που το ζητήσει ένας συγκεκριμένος αριθμός πολιτών (π.χ. τουλάχιστον 500.000 άτομα). Αυτό που επιθυμεί είναι η συγκεκριμένη πρόταση από έναν αριθμό υπογραφών και πάνω να είναι δεσμευτική, καθώς τυπικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44), η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι δυνατή μόνο με πρωτοβουλία της εκάστοτε κυβέρνησης για κρίσιμα εθνικά θέματα ή επί σημαντικών νομοσχεδίων με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Για την ιστορία, πάντως, το ηλεκτρονικό ψήφισμα για την απόδοση ευθυνών πολιτικών προσώπων όσον αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών κοντεύει, όπως τσέκαρα πριν λίγες ώρες, τις 1.350.000 υπογραφές.

Συμφωνίες και επαφές στον Καναδά

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραφε συμφωνίες στον Καναδά και είχε επαφές με ομογενείς. Μίλησε με πολύ κόσμο. Παρακολούθησε με τον καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, την παρέλαση συλλόγων της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Οι δυο τους, μάλιστα, επισκέφθηκαν καταστήματα και συνομίλησαν με τους ιδιοκτήτες τους και με θαμώνες. Πόζαραν μαζί στον φακό, κρατώντας στα χέρια ο καθένας από έναν κρύο καφέ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το χαλαρό κλίμα και την ευχάριστη διάθεση που υπήρχε.

Το δώρο και η άγνωστη σχέση Τριντό με Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ομογενείς είχαμε και μια έκπληξη. Ο έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να δωρίσει στον Τζάστιν Τριντό μια φωτογραφία από τα παλιά· μια φωτογραφία του καναδού πρωθυπουργού, από όταν επισκέφθηκε μαζί με την οικογένειά του την Ακρόπολη πριν από 41 χρόνια. Και του την έδωσε ενθύμιο. Θα σας εξιστορήσω τώρα μια άγνωστη ιστορία που μου είπαν για τη σχέση της οικογένειας Τριντό με την Ελλάδα. Ο πατέρας του Τριντό ήταν πρωθυπουργός Καναδά τις περιόδους 1968-1979 και 1980-1984. Μάλιστα, είχε άριστη σχέση με τον πατριάρχη της ελληνικής κεντροδεξιάς, Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον οποίο είχε γνωριστεί τη δεκαετία του 1960.

Ο φιλέλληνας Μπάιντεν

Και επειδή αναφέρομαι σε φιλέλληνες πολιτικούς από το εξωτερικό, θα πρέπει να εξάρουμε και τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, που χθες προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση, διακηρύσσοντας την 25η Μαρτίου 2024 ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Μεγάλη κινητοποίηση στον Καναδά

Να σημειώσω πως είχε προηγηθεί επίσκεψη του πρώην υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, επί περίπου 10 ημέρες στον παγωμένο Καναδά, για να συμμετέχει και εκείνος στις προετοιμασίες της άφιξης του πρωθυπουργού σε Μόντρεαλ και Τορόντο. Παρούσα και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία μίλησε στους ομογενείς για τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας της επιστολικής ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ στην αποστολή συμμετείχε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η ελληνοκαναδική κοινότητα είναι πολύ δυναμική και η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη 41 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού εξελίχθηκε πολύ καλά, με τον ίδιο να εκπροσωπεί, χθες, την πατρίδα μας στην εντυπωσιακή παρέλαση συλλόγων της ελληνικής κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Ο αγώνας μας για εθνική ανεξαρτησία σε δύσκολες στιγμές είναι πάντα ιστορικά επίκαιρος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κατώτατος μισθός

Και να κλείσω τα κυβερνητικά με μια κίνηση στην πολιτική σκακιέρα. Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός για μια ακόμη φορά, όπως ήδη ξέρετε, και δεν είναι κάτι που αποφασίστηκε τώρα. Αυτό που έμαθα, όμως, είναι ότι «κλείδωσε» η αύξηση και θα το προβάλλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η αύξηση που θα είναι από 40 έως 50 ευρώ και θα διαμορφωθεί μεταξύ των 820 και 830 ευρώ. Στόχος είναι η δέσμευση της κυβέρνησης οι κατώτατες αμοιβές να διαμορφωθούν στα 950 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια οι κατώτατες αμοιβές αυξήθηκαν κατά 20%, από τα 650 ευρώ το 2019 σε 780 το 2023.

Περιοδείες και ο καφές ρεφενέ

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν τρίτο, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να βγει στον κόσμο και να κάνει περιοδείες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως μάθαμε, σκοπεύει να λιώσει τις σόλες των παπουτσιών του, ιδιαίτερα σε λαϊκές γειτονιές, όπως είδαμε την Παρασκευή, που επισκέφθηκε την αγορά του Κορυδαλλού. Περιόδευσε, επίσης, στο Χαλάνδρι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, είδε και παλιούς του γνωστούς από την εποχή που ήταν φοιτητής, ενώ μετά το τέλος της επίσκεψης έκατσε για καφέ με τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής. Στην παρέα ήταν και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Φίλιππος Σαχινίδης, όπως και ο Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, θα έχει ρόλο στο κομμάτι της επικοινωνίας. Ο καφές, πάντως, δεν ήταν κερασμένος από τον πρόεδρο, αλλά έγινε ρεφενέ.

Ανακοινώνει Δουβαρά ο Λοβέρδος

Σας είχα ενημερώσει ότι για εκπρόσωπος Τύπου των Δημοκρατών προορίζεται γυναίκα, η οποία δεν θα είναι δημοσιογράφος, αλλά δικηγόρος. Σήμερα, λοιπόν, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει την Τατιάνα Δουβαρά ως εκπρόσωπο του κόμματος, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο ως εικόνα στα ΜΜΕ. Για πολλούς είναι ένα άγνωστο πρόσωπο, αλλά, όπως μαθαίνουμε, είναι μία δυναμική δικηγόρος, γνωστή από την υπόθεση της δολοφονίας της Ειρήνης Λαγούδη, όπου είχε αναλάβει την υπεράσπιση της οικογένειας. Θα δούμε αν θα «παίζει στα δάχτυλα» τις απόψεις των Δημοκρατών στα πάνελ, όπως έκανε με τα πλήκτρα στην μπάντα που είχε φτιάξει ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπου και έπαιζε.

Οι υποσχέσεις του ΣΚΑΪ στον Κρητικό και η αποχώρηση του Αυτιά

Ο Αντώνης Κρητικός είναι δημοσιογράφος του ρεπορτάζ στον ΣΚΑΪ, όπου παρουσιάζει επιχειρηματική εκπομπή μετά την αποχώρηση του Νίκου Υποφάντη. Μαθαίνω ότι ο σταθμός έταξε γη και ύδωρ στον γνωστό δημοσιογράφο, προκειμένου να καταλαγιάσει ο θόρυβος που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τον διευθυντή του σταθμού, Γιάννη Αδαμόπουλο, όπου έλαβε χώρα ένα σοβαρό εσωτερικό επεισόδιο. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες μου, του έταξαν την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά το Σαββατοκύριακο, καθότι εκείνος θα ανακοινωθεί οσονούπω στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, μετά το σοβαρό επεισόδιο που δημιουργήθηκε, ο Κρητικός έμεινε, με τον ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα την επικεφαλής του, Εύη Κουτσαφτάκη, να βρίσκει τη χρυσή τομή, για να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα, καθότι ο Κρητικός είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί.

Ο στόχος της Apivita για τα 100 εκατομμύρια

Η γνωστή εταιρεία καλλυντικών, Apivita, που εξαγοράστηκε από τον ισπανικό όμιλο Puig, συνεχίζει να αναπτύσσεται με συνέπεια. Σας θυμίζω ότι την εταιρεία δημιούργησε ο επιχειρηματίας και οραματιστής φαρμακοποιός, Νίκος Κουτσιανάς, μαζί με τη σύζυγό του, Νίκη, από τους οποίους την απέκτησε ο ισπανικός όμιλος, με το ζεύγος Κουτσιανά να δημιουργούν στη συνέχεια την εταιρεία τροφίμων Symbeeosis. Η πρόβλεψη που έδωσε η Apivita κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων είναι ότι ο τζίρος της το 2024 θα φτάσει στα 67 εκατομμύρια ευρώ από 60 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το 2023, και ότι το 2027 θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, φτάνοντας για πρώτη φορά στο κατώφλι των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Να σας πω ότι αυτή τη στιγμή το 38% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές, ποσοστό που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη του τζίρου.

Τα τρόφιμα κρατούν τα σκήπτρα στον τζίρο της Ελβαλχαλκόρ

Τα τρόφιμα κυριαρχούν στον τζίρο της Ελβαλχαλκόρ, που ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο, ο οποίος το 2023 ήταν στα 3,29 δισεκατομμύρια ευρώ με κέρδη 43 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα του ισχυρού ομίλου για το 2023, όπου μαθαίνουμε ότι το 58% των πωλητών κατευθύνθηκε στον κλάδο της συσκευασίας τροφίμων (άκαμπτη και εύκαμπτη), το 13% στον κλάδο των μεταφορών, το 14% στον κλάδο της δόμησης και των κατασκευών και το υπόλοιπο 15% κατανέμεται μεταξύ των λοιπών βιομηχανικών εφαρμογών. Την ίδια στιγμή δεν είναι τυχαίο ότι όλο το βάρος των επενδύσεων του ομίλου πέφτει σε κλάδους όπως είναι η συσκευασία αναψυκτικών και τροφίμων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλάδοι που χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, κατά πολύ το αλουμίνιο.

Ο δύσκολος δρόμος για τη Nestle

Στην περίπτωση της Nestle Hellas η περίπτωση του Κορπή έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της εταιρείας. Γιατί εδώ και λίγο καιρό έχει σταματήσει η παραγωγή του γνωστού εμφιαλωμένου νερού, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων από πλευράς πωλήσεων. Η εταιρεία υποστηρίζει -επισήμως τουλάχιστον- ότι η παραγωγή σταμάτησε, για να γίνουν συντηρήσεις στο εργοστάσιο του Μοναστηρακίου Βόνιτσας. Η αγορά, όμως, βοά ότι υπήρξαν θέματα ποιότητας στην πηγή υδροληψίας και ότι έγιναν αναλύσεις επί αναλύσεων τον τελευταίο καιρό. Η εικόνα τώρα είναι ότι το Κορπή βρίσκεται πλέον εκτός αγοράς, καθότι είχε σταματήσει να εμφιαλώνεται από τις αρχές Φεβρουαρίου, με την εταιρεία να επιδιώκει να το επαναφέρει στο προσκήνιο. Δύσκολοι δρόμοι για τις πολυεθνικές στο νερό, καθότι στον κλάδο κυριαρχούν οι ελληνικών συμφερόντων Βίκος και Ζαγόρι σε αντίθεση με τον κλάδο των αναψυκτικών, όπου κυριαρχούν Coca Cola και Pepsi.

Το brand Μενεγάκη

Το όνομα της Ελένης Μενεγάκη είναι ένα πανίσχυρο διαφημιστικό brand, που από μόνο του «τραβάει» διαφήμιση και φέρνει έσοδα, όπου κι αν πηγαίνει. Επομένως, κόντρα στη φημολογούμενη αποχώρηση, αυτό που μου λένε είναι ότι η διάσημη παρουσιάστρια πρωινών εκπομπών και της εκπομπής «Ελένη» στο Mega θα συνεχίσει στο κανάλι, με νέο συμβόλαιο, που θα υπογράψει το προσεχές διάστημα, καθότι αποτελεί την προτίμηση πολλών επιχειρήσεων, που διαφημίζονται τηλεοπτικά στη ζώνη που η ίδια εμφανίζεται.