Απανωτές διαψεύσεις

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σήμερα η στήλη θα ξεκινήσει με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με πολλές διαψεύσεις (από χθες) για το υποτιθέμενο sms της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, συζύγου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, να τα βρουν και να ακούσει τους υπουργούς, που είχαν πάει σε κοινωνική σύναξη στο σπίτι του, Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο, αλλά και με τη διάψευση του ίδιου του επιχειρηματία μέσω κύκλων του, με την επισήμανση πως θα κινηθεί νομικά, κάτι που θα κάνουν και άλλοι που ενεπλάκησαν χωρίς λόγο.

Τι θα γίνει στην κυβέρνηση

Το ερώτημα που υπάρχει είναι τι θα γίνει με την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι από πολλές πλευρές ο πρωθυπουργός σκέπτεται αρκετά για την κυβερνητική λειτουργία με την ευρύτερη έννοια. Όπως μου είπαν κεντρικοί υπουργοί, μετά την παραίτηση των Παπασταύρου και Μπρατάκου αναδεικνύονται «αρρυθμίες στην καρδιά» της κυβέρνησης. Το σενάριο των αλλαγών δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Σας το ανέφερα το Σάββατο και οι συζητήσεις υπάρχουν και θα φανεί πως θα γίνουν και σε ποια έκταση. Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και τις ζυγίζουν ακόμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ο ρόλος Κουτνατζή

Ένα πρόσωπο που έχει ρόλο, είχε και θα έχει περισσότερο τώρα μετά τα όσα έγιναν είναι του γενικού γραμματέα νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων, Στέλιου Κουτνατζή. Το κρίσιμο, όμως, είναι τι θα γίνει με τις αντικαταστάσεις των δυο προσώπων που αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης. Τόσο ως προς το ποιος θα βρεθεί στη θέση του εξ απορρήτων, μαζί με τον έτερο υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, όσο και ως προς το πώς θα προχωρήσει οργανωμένα η ενδοκυβερνητική επικοινωνία και ο συντονισμός στο πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο. Μια λύση που εξετάζεται είναι η εξής: να μεταφερθούν εξ ολοκλήρου οι αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, δηλαδή ότι ήταν στην ευθύνη του Στ. Παπασταύρου, στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων υπό τον Στ. Κουτνατζή.

Ενωτικό «γαλάζιο» μήνυμα από το Μοσχάτο

Στη μίνι περιοδεία που έκανε ο πρωθυπουργός, το Σάββατο, στο Μοσχάτο, πήρε το μάτι μου και υποψήφιους ευρωβουλευτές, όπως για παράδειγμα την προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Μιχάλη Αγγελόπουλο, πρώην δήμαρχο Σάμου με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά. Ο παλμός ήταν δυναμικός και θύμισε περίοδο προ των εθνικών εκλογών. Γαλάζια στελέχη, απλοί πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Μεταμορφώσεως σταματούσαν τον πρωθυπουργό, για να του μιλήσουν, να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ δεν έλειψαν και τα … τριαντάφυλλα. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι: Παύλος Μαρινάκης, Βασίλης Σπανάκης, Γιάννης Σμυρλής, Θανάσης Νέζης, Ορφέας Γεωργίου, Χάρης Θεοχάρης, Πέτρος Γαϊτάνης και στα πηγαδάκια κυριάρχησαν το αποτέλεσμα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας αλλά και οι παραιτήσεις των Παπασταύρου – Μπρατάκου. Το αρχικό μούδιασμα έχει αρχίσει ξεκάθαρα να μετατρέπεται σε ενωτικό κάλεσμα και συσπείρωση, καθώς ξεκάθαρη ήταν η ενόχληση από την εν γένει στάση της αντιπολίτευσης και του τοξικού κλίματος που δημιουργεί.

Η ώρα του Συνεδρίου της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο το κλίμα, μέσω του συνεδρίου της ΝΔ, όπου θα εορταστούν και τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Μάλιστα, γίνονται και προσπάθειες την ύστατη στιγμή να έχουν παρουσία ενός κορυφαίου ευρωπαίου παράγοντα, αν και θα υπάρξουν παρουσίες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και μηνύματα.

Απόντες ή παρόντες Καραμανλής και Σαμαράς;

Ενδιαφέρον θα έχει τι θα κάνουν οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, στο συνέδριο που ήδη διαφημίζεται από χθες. Αυτό που έμαθα, με βάση χθεσινά δεδομένα που μπορεί να αλλάξουν, είναι ότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παραστούν οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς. Μένει να φανεί.

Τι θέλει ο Καραμανλής;

Μια κίνηση που σχολιάστηκε ήταν η ηχηρή παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, που άφησε έμμεσες, αλλά σαφείς αιχμές περί «ελιτίστικων συμπεριφορών» και «απαξιωτικών χαρακτηρισμών», ενώ έστειλε μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά. Ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του για το δημογραφικό στο Σταρ Φόρουμ 2024 στη Λαμία, μία μόλις εβδομάδα πριν το Συνέδριο της ΝΔ για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και δύο 24ωρα μετά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αφ’ υψηλού ελιτίστικες συμπεριφορές δεν χωρούν». Τι ήθελε ο Καραμανλής; Καραμανλικοί βουλευτές μου έλεγαν χθες ότι η χρονική συγκυρία της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού έχει τη σημασία της, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου έχει ξεκινήσει και η κυβερνητική παράταξη οδεύει προς αυτές με αρκετά προβλήματα ανοικτά αλλά και με ευδιάκριτες φθορές στην εικόνα της. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η απόσταση που πήρε από την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, καθώς είπε ότι οι «απαξιωτικοί και υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί απλώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σεβασμό στις αξίες, τις παραδόσεις τους και τις ρίζες τους, τον πατριωτισμό και την εθνική τους ταυτότητα, το ρόλο της οικογένειας, τη θρησκευτική τους πίστη. Έχουν ανάγκη να πειστούν ότι δεν μπορεί στο όνομα ενός δικαιωματισμού να μην γίνονται εξ ίσου σεβαστά τα δικά τους δικαιώματα». Εκεί, όμως, που έδωσε λαβή για σχόλια περί των βλέψεών του προς το Προεδρικό Μέγαρο ήταν η αναφορά του: «Δεν σας μιλώ πολιτικά – μην κάνετε λάθος -, κι ακόμα λιγότερο δεν σας μιλώ κομματικά. Σας μιλώ εθνικά. Πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε σθεναρά. Οι απαντήσεις που ψάχνουμε είναι ορατές και περνούν από τη συνείδησή μας. Αρκεί να την ακούσουμε, που σημαίνει εθνικό συναγερμό».

Στη Γερμανού ο Κασσελάκης

Δεν πρόλαβε να βγει από τον Στρατό ο Στέφανος Κασσελάκης και συνέχισε τις γνώριμες κινήσεις του, ήτοι να πάει σε ανάλαφρη εκπομπή γενικού ενδιαφέροντος και όχι σε αμιγώς πολιτική να μιλήσει. Πήγε στη Ναταλία Γερμανού, θέλοντας να απευθυνθεί σε διαφορετικά κοινά και αυτό θα το κάνει έως τις ευρωεκλογές με ένταση. Αυτό, όμως, που ενόχλησε και πάλι αρκετούς -και εντός ΣΥΡΙΖΑ- ήταν η εμμονή του να θέτει θέμα διαβλητότητας των εκλογών. Για να είμαι και δίκαιος, όμως, αρχίζει και το προεκλογικό τρέξιμο με περιοδεία που θα γίνει στην Κρήτη, όπου και το καλοκαίρι θα κάνει και το γάμο του με τον Τάιλερ Μάκμπεθ σε στενό κύκλο.

Η επιστροφή Γαβριήλ

Μια σημαντική κίνηση έκανε η Νέα Αριστερά, όχι απλά με την επιστροφή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά με την απόφαση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, παράλληλα με τη θέση του επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού. Μαζί του υποψήφιος θα είναι και ο δημοσιογράφος και πλέον ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου. Από τις δέκα πρώτες υποψηφιότητες ξεχώρισα αυτή της Ιφιγένειας Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, της Νατάσας Ρωμανού, ερευνήτριας της NASA στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα, που διδάσκει ως συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και της Κατερίνας Σαράντη, πρωταθλήτριας παρατριάθλου.

Οι ομιλίες του Ανδρουλάκη

Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας ήταν από τις καλές στιγμές του στο Κοινοβούλιο. Έμαθα ότι πίσω από τις ομιλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι δύο πιο στενοί του συνεργάτες: η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Στεφανία Μουρελάτου, και ο στενός του συνεργάτης από τα χρόνια της ευρωβουλής, Νίκος Παπάζογλου.

Ο Κατρίνης για τα mails της Ασημακοπούλου

Επανέρχεται στο θέμα της διαρροής των emails, που είχε συνέπεια την παραίτηση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου απο τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Σε tweet του αναφέρει ότι μία έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο γραφείο του Θεοδωρόπουλου στη Νέα Δημοκρατία, θα αρκούσε, ώστε να ανιχνευθούν τα επίμαχα στοιχεία στον υπολογιστή του γραμματέα των αποδήμων της ΝΔ. Ουσιαστικά επισημαίνει την «αστοχία» της Αρχής, λέγοντας ότι η μεταφορά στοιχείων δεν έγινε από πρόσωπο σε πρόσωπο, αλλά από την κυβέρνηση στο κόμμα.

Η πρόταση για να μην πληρώνουν τέλη τα μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων

Έντονη αντιπαράθεση προέκυψε ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και κυβερνητικά στελέχη, με αιτία το βίντεο που διέρρευσε στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δείχνει τον Δούκα να μιλάει «για γκλοπ μπάτσου». Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως ο Θ. Πλεύρης και ο Άδ. Γεωργιάδης έκαναν λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για χυδαίους χαρακτηρισμούς, ενώ κοινή ανακοίνωση έβγαλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, μιλώντας για ολίσθημα του δημάρχου. Το γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων μίλησε για «μονταζιέρα» και συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας. Τι έμαθα εγώ; Πως ο δήμαρχος αναπαρήγαγε τη φράση που ακούστηκε στο ΔΣ από παριστάμενη, που ανήκει σε διαφορετική παράταξη. Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως όλα ειπώθηκαν σε μια συζήτηση που αφορούσε την απαλλαγή των δημοτικών τελών για τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων με το σκεπτικό πως, λόγω των έργων στο Μετρό, έχουν υποστεί οικονομική ζημιά. Μια κίνηση που μαθαίνω πως θα φέρει αντιδράσεις, καθώς θα δημιουργήσει επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την ενεργειακή αναβάθμιση του Ζαππείου

Στην πλήρη ενεργειακή του αναβάθμιση οδηγείται σύντομα το Ζάππειο Μέγαρο, καθώς, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με κόστος που θα ανέλθει στα 8,1 εκατ. ευρώ. Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι πάντως, όλη η προσπάθεια, προκειμένου να πεισθούν οι αρμόδιοι φορείς ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί άμεσα ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της πρωτεύουσας, οφείλεται στην μέχρι πρότινος πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, Χριστίνα Βαγενά. Με δικές της ενέργειες, που έλαβαν την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου (το οποίο απήλθε τέλη του περασμένου έτους), η Ε.Ο.&Κ. υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και ανέθεσε τις σχετικές μελέτες έργων σε τεχνική εταιρεία, ενώ, παράλληλα, η πολύπειρη διπλωμάτης συνάντησε ουκ ολίγους ιθύνοντες στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να φθάσουμε στο σημερινό σημείο.

Τράπεζες: Μέρισμα για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια

Μία μεγάλη διαφορά θα έχει η φετινή χρονιά για τις τράπεζες στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά οι μέτοχοί τους θα πάρουν μέρισμα από τα κέρδη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Να σας πω ότι και οι τέσσερις τράπεζες, με βάση τα όσα έχουν κάνει γνωστά, θα διανείμουν μέρισμα που θα κυμαίνεται από 10% έως και 30% από τα κερδοφόρα αποτελέσματα του 2023. Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται ως αποτέλεσμα των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης και οικονομικής εξυγίανσης των συστημικών τραπεζών, που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Προϋπόθεση, βέβαια, για να δοθούν τα συγκεκριμένα μερίσματα στους μετόχους των τραπεζών είναι να δώσει το «οκ» ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Επενδύσεις πάνω από 640 εκατομμύρια δολάρια για τον Προκοπίου

Δραστικές κινήσεις για την ενίσχυση του στόλου του κάνει τελευταία ο εφοπλιστής, Γιώργος Προκοπίου, με σκοπό την προσθήκη νέων πλοίων. Η Dynacom του Προκοπίου έχει παραγγείλει οκτώ τάνκερ συνολικής χωρητικότητας 158.000 dtw. Να σας πω ότι το κόστος για κάθε ένα από τα πλοία αυτά είναι περί τα 80 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η παράδοσή τους στον ιδιοκτήτη αναμένεται να γίνεται σταδιακά κατά τα έτη 2027 και 2028. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συνολική επένδυση για τα συγκεκριμένα τάνκερ ξεπερνάει τα 640 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, από το 2022 έως και σήμερα οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου έχουν παραγγείλει πλοία συνολικής αξίας άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μειωμένα κέρδη στον Μασούτη

Αρκετή γκρίνια ακούγεται το τελευταίο διάστημα στον Μασούτη για τα μειωμένα κέρδη, που παρουσίασε η εταιρεία το 2023. Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει πολλές και σημαντικές επενδύσεις, δαπανώντας αρκετά κεφάλαια την περασμένη χρονιά για την ανάπτυξη του τζίρου της, ο οποίος ξεπέρασε τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τα κέρδη του, τα οποία προοδευτικά βαίνουν μειούμενα τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, όπως μπορώ να γνωρίζω από τα 11,56 εκατομμύρια ευρώ του 2021 τα κέρδη προ φόρων του 2022 ήταν μειωμένα στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, για να κινηθούν το 2023 κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό μόνο ενθαρρυντικό δεν φαίνεται να είναι για τους ανθρώπους της γνωστής αλυσίδας αλλά και για τον επικεφαλής της, Γιάννη Μασούτη.

Τρία νέα εργοστάσια ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών

Σε διαδοχικές επενδύσεις προχωράει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τον τελευταίο καιρό. Όπως μαθαίνω, οι τρεις από αυτές επενδύουν σε νέα εργοστάσια, που θα κατασκευαστούν στην περιοχή ΒΙΠΕ Τρίπολης. Ο λόγος για τη Demo του Δημήτρη Δέμου, την ΕΛΠΕΝ του Θεόδωρου Τρύφωνα και τη Faran του Μάριου Κάτσικα. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις οι φαρμακοβιομηχανίες Demo και ELPEΝ έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή των δύο εργοστασίων τους. Στην τρίτη περίπτωση, αυτή της Faran, το εργοστάσιο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδοτήσεων. Και οι τρεις μονάδες θα έχουν στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικού φαρμάκου με την παραγωγή γενοσήμων, που θα διατίθενται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βαρύ το χαρτί της αγροτιάς για τον Καραμούζη

Υψηλές ζημίες συνεχίζει να φέρνει για την Krop, την εταιρεία παραγωγής φρούτων και λαχανικών που εξαγόρασε ο επικεφαλής του fund SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης, το 2021. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Crop μπορεί να αύξησε τον τζίρο της στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023 έως και τις 30 Ιουνίου, σε σχέση με τα 7,3 εκατομμύρια ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Ωστόσο, οι ζημίες μετά τους φόρους ήταν 1,08 εκατομμύρια ευρώ το 2023 από 1,51 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Το στοίχημα του φρούτου και ειδικά σε μικρότερη κλίμακα είναι αρκετά δύσκολο και το «νωπό» προϊόν έχει βάλει πολλούς παίκτες «μέσα» από πλευράς οικονομικών επιδόσεων. Αυτό που θα επιδιώξει πιθανότατα και ο Καραμούζης – μένει να φανεί αν θα το πετύχει – θα είναι να εξαγοράσει και άλλες ομοειδείς ή συναφείς επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτύξει συνέργειες, γιατί διαφορετικά το στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής φαίνεται αρκετά δύσκολο για τον ίδιο. Να σας θυμίσω, άλλωστε, ότι στόχος είναι να φτιάξει μία εταιρεία με υπεραξία και σημαντικό εκτόπισμα στην αγορά, που θα καταφέρει να πουληθεί σε καλύτερη τιμή από αυτή που την απέκτησε προ διετίας ο ίδιος ο Καραμούζης.