Η ιστορία του διαγωνισμού της Eurovision είναι γεμάτη λάμψη, όμως το περιστατικό του 1978 παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο σουρεαλιστικές σελίδες στην πορεία του θεσμού.
Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης εκείνης της χρονιάς, η κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας βρέθηκε σε απόλυτη αμηχανία, καθώς το Ισραήλ βρισκόταν μια ανάσα από την κατάκτηση της κορυφής.
Η λύση που επέλεξαν οι υπεύθυνοι της μετάδοσης ήταν πρωτοφανής. Μόλις έγινε σαφές ότι το ισραηλινό τραγούδι θα κέρδιζε, η ροή του προγράμματος στην ιορδανική τηλεόραση διεκόπη απότομα. Αντί για τη σκηνή της ανακοίνωσης των βαθμών και την απονομή, οι τηλεθεατές είδαν στις οθόνες τους φωτογραφίες με λουλούδια.
Το σκηνικό ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα με μια είδηση που αποτελεί το απόλυτο ιστορικό παράδοξο. Τα ιορδανικά μέσα ενημέρωσης, αρνούμενα να δεχτούν την πραγματικότητα, ανακοίνωσαν ψευδώς ότι νικητής της διοργάνωσης ήταν το Βέλγιο, το οποίο στην πραγματικότητα είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση. Μετά από αυτό το επεισόδιο, η χώρα δεν επιχείρησε ποτέ ξανά να μεταδώσει τη Eurovision.
Η σταθερή παρουσία και οι 4 θρίαμβοι
Η πορεία που έχει καταγράψει το Ισραήλ στον διαγωνισμό ξεκίνησε το 1973, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο και για τη δική μας χώρα, αφού η Ελλάδα έκανε το ντεμπούτο της μόλις έναν χρόνο μετά, το 1974, με τη Μαρινέλλα.
Από εκείνη τη στιγμή, το Ισραήλ αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες της διοργάνωσης. Μέσα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, κατάφερε να πάρει το τρόπαιο τέσσερις φορές: το 1978, το 1979, το εμβληματικό 1998 με την Dana International και πιο πρόσφατα το 2018. Αυτές οι επιτυχίες έχουν καταστήσει τη χώρα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του θεσμού, παρά τις κατά καιρούς πολιτικές εντάσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή της.