Το συνέδριο της ΝΔ

Σήμερα, γάμος δεν γίνεται, αλλά γενέθλια. Λίγο νωρίτερα, βέβαια, αλλά είναι κατανοητό γιατί έρχονται ευρωεκλογές και ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου μια εορταστική εκδήλωση για να στείλουν και πολιτικά μηνύματα. Γενέθλια, λοιπόν, της ΝΔ που κλείνει τα 50 χρόνια της εν μέσω συνεδρίου στο Ζάππειο.

Σήμα για αλλαγή κλίματος

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ θα επιδιώξουν μια αναστροφή του κλίματος κατά την τριήμερη διάρκεια του συνεδρίου. Ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού στην παρούσα συγκυρία είναι να αναπτερώσει το ηθικό της μερίδας του κομματικού ακροατηρίου, το οποίο δεν φαίνεται να συντάσσεται με τις νεωτερικές επιλογές της κυβέρνησης, και παράλληλα να διαχειριστεί το μετριοπαθές κεντρώο ακροατήριο, το οποίο εμφανίζει διαφορετικά στοιχεία προβληματισμού από την κυβέρνηση, με κύρια αίτια την ατολμία, την καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και φυσικά την ακρίβεια, το έλλειμμα ασφάλειας, τις εκδηλώσεις βίας, ανομίας, κ.λπ.

Διλήμματα και συσπείρωση

Υπό αυτές τις συνθήκες «θερμοκρασίας και πίεσης», ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου αναμένεται ότι θα είναι και η διατύπωση των διλημμάτων ενόψει ευρωεκλογών. Τα όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα και, κυρίως, το γεγονός ότι μόλις εννέα μήνες από τις τελευταίες εκλογές και ουσιαστικά η ΝΔ είναι δίχως αξιόπιστο πολιτικό αντίπαλο, προσδίδουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την κομματική διαδικασία. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναδείξει την πολιτική ανθεκτικότητα του κόμματος, με αφορμή και τη συμπλήρωση 50 ετών, αφενός, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και, αφετέρου, από την ίδρυση του κόμματος. Υπό αυτό το πρίσμα και με τη δεδομένη συγκυρία, αναμένεται ότι στις παρεμβάσεις του Μητσοτάκη θα επισημανθεί ο ρόλος της ΝΔ ως παράγοντα πολιτικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών.

Παρόντες Καραμανλής – Σαμαράς

Ένα από τα ζητούμενα του συνεδρίου θα είναι οι παρουσίες των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Σε ό,τι αφορά τον Κ. Καραμανλή, από το περιβάλλον του επιβεβαιώνεται ότι θα παρευρεθεί στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, δίχως όμως να κάνει κάποια παρέμβαση από βήματος. Από πλευράς Αντ. Σαμαρά, μεταδίδεται ότι επίσης θα είναι παρών, όμως αναφέρεται ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα μιλήσει.

Πώς αποκωδικοποιεί τις δημοσκοπήσεις η Κουμουνδούρου

«Χαμηλά την μπάλα», για να χρησιμοποιήσουμε μια ποδοσφαιρική φράση, κρατούν αυτόν τον καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όσον αφορά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το κόμμα να παγιώνεται στη δεύτερη θέση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν με νόημα πως «δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα με τα νούμερα που βλέπουμε», ενώ έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι χρησιμοποιούν επισταμένως τη λέξη «σοβαρότητα» για την επικοινωνιακή τακτική που θα ακολουθήσουν μέχρι τις επικείμενες κάλπες. Δίνουν έμφαση όμως και σε κάτι ακόμα, πέραν της ανοδικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιστροφής στη δεύτερη θέση. Στο γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξης του 35% απαντά θετικά στο ερώτημα εάν «συμφωνείτε με την πρόταση Κασσελάκη για εθνικές εκλογές;». Αυτό που λένε συνεργάτες του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης είναι πως, όταν αντίστοιχα είχε θέσει το αίτημα για κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας, και μάλιστα στα μέσα της προηγούμενης τετραετίας Μητσοτάκη, το αντίστοιχο ποσοστό αποδοχής από τον κόσμο ήταν πολύ χαμηλότερο – και δεν ήταν και προσωποποιημένο το ερώτημα όπως τώρα.

Γκρίνια για Μαρέβα και φράχτη

Μετά τον Σωκράτη Φάµελλο, σαφείς αποστάσεις από την Έλενα Ακρίτα πήραν ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Χρήστος Γιαννούλης και ενώ ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης «άδειαζε» τον Στέφανο Κασσελάκη για την αναφορά του υπέρ της αναγκαιότητας να υπάρχει φράχτης στον Έβρο. Ερωτηθείς για την ανάρτηση της βουλευτού Επικρατείας, ο Χρ. Σπίρτζης σχολίασε: «Ρωτήστε µε ό,τι θέλετε και για όποιον θέλετε, µε εξαίρεση τις οικογένειες και τους συγγενείς των πολιτικών µου αντιπάλων». Για τον φράχτη άδειασε τον Στ. Κασσελάκη ο Κ. Αρβανίτης και παρασκηνιακά ακούγονται πολλά αρνητικά.

Πικρόχολα σχόλια

Και δεν ήταν μόνο αυτά που ενόχλησαν πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στ. Κασσελάκης σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη πήγε απέναντι σε όσα έλεγε και λέει το κόμμα του. Αναγνώρισε ότι είναι καλό που υπάρχει η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές, αλλά τον ενοχλεί που δεν υπάρχει και για τις εθνικές εκλογές. Και όπως έλεγαν πικρόχολα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έχει ξεχάσει ή δεν το γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί δικής του προεδρίας καταψήφισε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και επιτέθηκε δριμύτατα στην κυβέρνηση, δυναμιτίζοντας την προσπάθειά της να συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο άρθρο, προκειμένου να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους κατοίκους του εξωτερικού. Επίσης, την ίδια ημέρα, το κόμμα του χαρακτηρίζει ανεπαρκή τον νόμο βάσει του οποίου ασκήθηκε σήμερα ποινική δίωξη στους Σπαρτιάτες, αλλά αυτόν τον νόμο επίσης καταψήφισε το κόμμα του, ενώ ο ίδιος το καλοκαίρι δήλωνε για τους Σπαρτιάτες: «Στο τέλος της ημέρας έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και εκείνοι. Κάτι εκπροσωπούν…». Κυριολεκτικά μπάχαλο!

Ψυχρές οι σχέσεις Σκυλακάκη-Κωνσταντέλλου για τα ψηλά κτίρια

Τεταμένες είναι, όπως μαθαίνω, τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη, με τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Αιτία αποτελούν τα ψηλά κτίρια όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την οικοδομική δραστηριότητα ανέπαφη και ανεπηρέαστη, θεωρώντας –και όχι άδικα– ότι η οικοδομή αποτελεί βασικό κρίκο της οικονομίας. Από την άλλη ο Κωνσταντέλλος και οι δήμοι πάνε κόντρα στα ψηλά κτίρια, ο ένας μετά τον άλλο, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο. Το χάσμα δείχνει να μεγαλώνει, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί λύση. Το άλλο που ξέρω πάντως είναι ότι ύστερα από προσφυγή σε 7μελές τμήμα του ΣτΕ από κατοίκους του Αλίμου, το ανώτατο δικαστήριο έβγαλε απόφαση που τους δικαιώνει σχετικά με την αντίθεσή τους προς την ανέγερση ψηλών κτιρίων με αξιοποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Η απόφαση αναμένεται σύντομα να καθαρογραφεί και να προκαλέσει σάλο στην αγορά, δημιουργώντας δεδικασμένο που θα ανοίξει την κερκόπορτα και για νέες προσφυγές. Σε όλο αυτό το σκηνικό οι επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες των κατασκευαστικών εταιρειών είναι προς το παρόν θεατές και περιμένουν να κατακάτσει ο κουρνιαχτός.

Ο Στέφος, το βιβλίο για τον Καραμανλή και το πατριωτικό στοιχείο

Η επιλογή του γνωστού δημοσιογράφου, Νίκου Στέφου, για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν είναι καθόλου τυχαία και έχει και συμβολισμούς, όπως μου έλεγε αξιόπιστη πηγή μου. Ο συνάδελφος είναι και συγγραφέας και μάλιστα έχει γράψει το βιβλίο: «Ώρα Ελλάδος: Βουκουρέστι…» για τα παρασκήνια, τις μυστικές συναντήσεις με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, το βιβλίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: «Γιατί δεν συμβιβάστηκε τότε ο Καραμανλής; Γιατί δεν υποχώρησε; Γιατί δεν έκανε πίσω μπροστά στις πιέσεις, τις υποδείξεις και τις απειλές;». Ειδική αναφορά κάνει στις επιπτώσεις της δραματικής σύγκρουσης του Καραμανλή για τη Μακεδονία και το γεγονός ότι δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή για αυτή την πατριωτική του στάση. Η ΝΔ ενισχύει το πατριωτικό της στοιχείο με αντίστοιχους εκπροσώπους, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σήμερα στην κοινή παρουσία Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στο Ζάππειο για το συνέδριο του κόμματος, με στόχο να σταλεί μήνυμα ενότητας ενόψει των ευρωεκλογών.

Με Στουρνάρα ο Ανδρουλάκης

Μια συνάντηση με ενδιαφέρον έγινε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Η συζήτηση είχε μενού την οικονομία και έμφαση σε ανεργία και ακρίβεια και βέβαια ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ήταν ένα ραντεβού που βρισκόταν σε εκκρεμότητα καιρό.

Debate θέλει ο Ανδρουλάκης

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία debate πολιτικών αρχηγών, με αφορμή τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα αναλάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής έμφαση στον δημόσιο διάλογο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα της επόμενης περιόδου και θεωρεί ίσως το debate την καλύτερη ευκαιρία ούτως ώστε να γίνουν κατανοητές οι διαφορές των κομμάτων για το τι Ευρώπη θέλουμε την πενταετία που έρχεται. Το θέμα είναι πώς θα πείσει τους αντίπαλους που προηγούνται –Μητσοτάκη, Κασσελάκη– να το δεχτούν.

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την πώληση της ACS

Αδιάκοπα συνεχίζονται αυτή την περίοδο οι κουβέντες για την πώληση της ACS. Ο Θεόδωρος Φέσσας, εφόσον πάρει το τίμημα που θεωρεί ότι αξίζει η εταιρεία του, στην οποία θυμίζω ότι δαπάνησε περίπου 50 εκατομμύρια για το νέο logistics center στην Πέτρου Ράλλη, φαίνεται αποφασισμένος να πουλήσει. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν τελικά θα καταλήξει σε εγχώριο παίκτη, ωστόσο άνθρωπος με τον οποίο συζητούσα για το θέμα ισχυρίστηκε ότι οι κουβέντες γίνονται με ξένο ενδιαφερόμενο – επενδυτή. Να σας θυμίσω ότι η ACS διανέμει προϊόντα στη Γερμανία μέσω της εταιρείας DPD, ενώ η δεύτερη έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στην Ελλάδα. Επομένως αφήνω τη φαντασία σας να δουλέψει λίγο περισσότερο για μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο. Λίγη υπομονή.

Επένδυση στα logistics αναζητά ο Βαρδινογιάννης

Ο Νίκος Βαρδινογιάννης, που όπως φαίνεται αγαπάει τον τελευταίο καιρό τα τρόφιμα, ψάχνει οικόπεδο σε λογική τιμή –γιατί οι τιμές γενικά έχουν ξεφύγει–, προκειμένου να κατασκευάσει αποθήκες για λογαριασμό της Carrefour, την οποία έχει επαναφέρει στην Ελλάδα. Ο Ασπρόπυργος και τα Μεσόγεια κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα από πλευράς τιμών αγοράς γης. Και, όπως μου λένε, εξετάζεται η λύση των Οινοφύτων. Που παρά το γεγονός ότι είναι πιο μακριά από την Αττική, προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης διανομής των προϊόντων στην Κεντρική Ελλάδα και σε κάποια από τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέσω του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου.

Οι Έλληνες προτιμούν iPhone

Την ιδιαίτερη συμπάθεια των Ελλήνων για τα iPhones δείχνουν τα στοιχεία του ομίλου Quest που τα εμπορεύεται στη χώρα μας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις iPhone το 2023 αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2022. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για πολλούς θεωρείται «status» το να έχουν μία κινητή συσκευή της Apple στα χέρια τους. Δεν το λέω εγώ αλλά τα στοιχεία που σας προανέφερα. Για να έχετε εικόνα, η εταιρεία iSquare έκλεισε το 2023 με αύξηση πωλήσεων 17%, ξεπερνώντας τα 401 εκατομμύρια ευρώ, και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες όπου δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων iPhone (tablets, laptops).

Στον ορίζοντα «μάχη» βιομηχανίας – σούπερ μάρκετ

Χαμός επικρατεί μεταξύ λιανεμπόρων – σούπερ μάρκετ και προμηθευτών υπό την προοπτική να εφαρμοστεί και στα τρόφιμα η διάταξη που εφαρμόστηκε ήδη στα απορρυπαντικά με σκοπό τον περιορισμό των «πλασματικών» προσφορών. Ο λόγος είναι ότι τα απορρυπαντικά έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τα τρόφιμα και εάν η ρύθμιση Σκρέκα επεκταθεί και εκεί, τα περιθώρια κέρδους θα περιοριστούν σημαντικά. Επομένως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πιέσουν τους προμηθευτές να ρίξουν τις τιμές τους και να επωμιστούν εκείνοι το βάρος μίας τέτοιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Τα σπουδαία έρχονται.