Σε κλίμα Ευρωεκλογών

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε κλίμα ευρωεκλογών. Οι πολιτικοί μας αρχηγοί έχουν ξεκινήσει περιοδείες, ψηφοδέλτια ανακοινώνονται και γενικά υπάρχει κινητικότητα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ο συμβολισμός του Ζαππείου

Το απόγευμα της Παρασκευής κατηφόρισα προς το Ζάππειο Μέγαρο, ένα χώρο όπου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για πολλά πολιτικά γεγονότα. Από εκεί ξεκίνησε η πορεία της χώρας στην Ευρώπη, με την υπογραφή ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, αλλά και είχαμε και παραιτήσεις προέδρων κομμάτων, παρουσιάσεις προγραμμάτων και συνεντεύξεις. Αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο αποφάσισε η ΝΔ να κάνει το συνέδριό της για να γιορτάσει και τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Το έκανε για να στείλει και μηνύματα και να θυμίσει πως ξεκίνησε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Οι πρώην παρόντες

Παρόντες στο συνέδριο και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Εκεί και ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι δυο πρώτοι δεν μίλησαν, αλλά έγινε προσπάθεια να παραστούν και να μην απουσιάζουν. Και δεν αρνήθηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επικροτούν όλα όσα γίνονται.

Ήταν όλοι εκεί

Οι δύο παραιτηθέντες υπουργοί Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος έδωσαν το παρών στο 15ο συνέδριο της ΝΔ και δεν ήταν λίγα τα στελέχη που έσπευσαν να τους μιλήσουν, άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τη διαχρονική προσωπική σχέση που έχει και με τους δύο, εξαίροντας παράλληλα το έργο του Γιάννη Μπρατάκου στην τελευταία διπλή αναμέτρηση. Πάντως, σε άλλο σημείο καθόταν ο ένας και σε άλλο ο άλλος. Παράλληλα, ενισχύονται οι φήμες που θέλουν τον Φρέντι Μπελέρη υποψήφιο στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, με τους ψιθύρους να έχουν αρχίσει να φουντώνουν, ενώ το μάτι μου πήρε στο προαύλιο του Ζαππείου χθες και τον γιό του, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο γαλάζιο συνέδριο και ο «κομμένος» από την περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Πατούλης αλλά και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αντεπίθεση Κυριάκου

Από το βήμα του συνεδρίου, για το οποίο ήρθαν εκατοντάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σάλπισε αντεπίθεση. με στόχο να έχει 3 μπροστά στις ευρωεκλογές. Και όπως μου έλεγαν κορυφαίοι υπουργοί στα πηγαδάκια, ο στόχος είναι το 33% των ευρωεκλογών του 2019 και δεν είναι μακρινός με βάση τις τελευταίες μετρήσεις. Μπορεί να γίνει, όπως μου ανέφεραν, υπό προϋποθέσεις. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε αποφασισμένος με την αρχική ομιλία του και μετά όπως μου είπαν όσοι τον είδαν και μίλησαν μαζί του, είναι πάρα πολύ αισιόδοξος, αν και το πρόβλημα υπάρχει στα δεξιά της ΝΔ.

Η υποψηφιότητα Μπελέρι

Πώς θα σταματήσει τις διαρροές προς τα δεξιά της η ΝΔ; Με την υποψηφιότητα Φρέντι Μπελέρι που είναι δεδομένη και για την οποία έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση όπως έμαθα εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του εκλεγμένου και φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρας, αλλά υπήρχαν ενστάσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και όπως έμαθα από την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ο πρωθυπουργός όμως ήταν κάθετος μετά από σύσκεψη που έγινε προ ημερών πείστηκε και η επιλογή Μπελέρι ήταν μονόδρομος με τη σκέψη να υπάρξει και επιστροφή σκληρών δεξιών ψηφοφόρων.

Η αβάντα της Ούρσουλας

Στο συνέδριο της ΝΔ θα βρεθεί την Κυριακή και θα μιλήσει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί. Η επαφή κλείστηκε εδώ και μέρες και σας είχα αναφέρει παλαιότερα πως γίνεται προσπάθεια να έρθει κάποιο κεντρικό πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και αυτό βρέθηκε και την συμφωνία είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν το ταξίδι του, όπως έμαθα, στην Ουκρανία.

Ο σαμαρικός Μουρούτης

Τι άλλο είδα την Παρασκευή πριν από το συνέδριο; Τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, τον Γιώργο Μουρούτη που είχε μόνιμη θέση σχολιαστή στο ΟΝΕ εδώ και μήνες, να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και το επισημοποίησαν. Χθες κύκλοι Σαμαρά ενημέρωναν πως η υποψηφιότητα δεν έχει σχέση με τον τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Με αποτέλεσμα να μην στηριχθεί.

«Που να πηγαινοέρχομαι τώρα»

Κρούση όμως έγινε πριν την απόφαση για Μπελέρι και στον Νικήτα Κακλαμάνη. Η προσέγγιση έγινε προ ημερών και ο πρώην υπουργός με τον αιρετικό λόγο και τα περάσματα στην λαϊκή δεξιά, έκανε πίσω και δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει τον καλό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρνήθηκε και είπε πως δεν μπορεί να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Εξάλλου ευρωβουλευτής ήταν πριν από πάρα πολλά χρόνια.

«Ας το έλεγαν νωρίτερα» και ο Πλεύρης

Σε ποιον άλλον απευθύνθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου για την ευρωβουλή; Στον Ευριπίδη Στυλιανίδη που επίσης είπε «όχι» με το σκεπτικό ότι είναι αργά. Ο πρώην υπουργός δεν ήταν αρνητικός, αλλά τους είπε πως εάν το έλεγαν νωρίτερα, να προετοιμαστεί, πιθανότατα δεν θα έλεγε «όχι». Πάντως «όχι» είπε και ο Θάνος Πλεύρης που προσεγγίστηκε, καθώς το Μαξίμου ήθελε οπωσδήποτε πρόσωπο από τα δεξιά.

Οι πρωινές χαιρετούρες

Τελικά η ευρωβουλή προσελκύει πολλές υποψηφιότητες, με αρκετούς να προσπαθούν να δείξουν με οποιοδήποτε τρόπο την «παρουσία» τους στον εκάστοτε πρόεδρο. Έμαθα λοιπόν, ότι κόπηκε υποψήφιος από τον χώρο της δικαιοσύνης, επειδή πήγαινε τα πρωινά και έστηνε στασίδι στην πόρτα του κόμματος  μόνο και μόνο για να χαιρετίσει τον άνθρωπο που ηγείται της παράταξης.
Θα έπρεπε όμως κάποιος να του πει, ότι οι χαιρετούρες δεν είναι και το «προσόν» του, με συνέπεια εκεί που ήταν σίγουρος τώρα να ψάχνει τρόπο να μπει στη λίστα.

Εκτίμηση

Έπιασε το αυτί μου σε παραπλήσιο τραπέζι στο κέντρο, ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Χάλκης Μανώλη Φραγκάκη, ο οποίος βγήκε για δεύτερη θητεία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του υπουργού Δ. Κρεμαστινού, είχε υπηρετήσει ως αστυνομικός στο ΑΤ Εξαρχείων.

Η ακατανόητη κίνηση Ανδρουλάκη

Επιστροφή λοιπόν στη ΑΔΑΕ για τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικός ο νόμος και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Μία «νίκη» η οποία επισκιάστηκε από τις εκατέρωθεν πολεμικές ανακοινώσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο κυβερνητική πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη για να μου δώσει να καταλάβω το τι έχει συμβεί. Πριν προλάβω να τον ρωτήσω, μου είπε ότι δεν καταλαβαίνει αυτή την ακατανόητη απόφαση του Νίκου την ώρα που ο μόνος αντίπαλος των προοδευτικών κομμάτων είναι ο Κ. Μητσοτάκης και ενώ κέρδισε μια σημαντική μάχη απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Στο ερώτημα μου για ποιο λόγο το έκανε, μου άφησε να εννοηθεί ότι έχει στοχοποιήσει προσωπικά τον Κασσελάκη επειδή βλέπει ότι έχει παγιωθεί στη τρίτη θέση με συνέπεια να αντιδρά με λάθος αντανακλαστικά. Όσον αφορά τη μεγάλη προοδευτική παράταξη δεν έχει νόημα να σας μεταφέρω τι μου είπε.

Παρουσίαση ψηφοδελτίου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Κυριακής το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο Caravel. Έμαθα ότι το 90% των υποψηφίων έχει κλειδώσει, αφήνοντας μερικές θέσεις και τις οποίες θέλει να τις πλαισιώσει με γυναίκες, εστιάζοντας σε υποψηφιότητες από το Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ ακούγεται ότι ψάχνεται και για την Ήπειρο. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες στην παρουσίαση θα υπάρξει μόνο μία ομιλία και αυτή θα είναι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι περιμένουν να ακούσουν την υποψηφιότητα Ζαγοράκη η οποία έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις. Και ακολουθεί το γιατί.

Ζαγοράκης γκολ στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, λοιπόν, μεγάλη γκρίνια υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για μια άλλη υποψηφιότητα, αυτή του Θοδωρή Ζαγοράκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ανένδοτος να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Ζαγοράκης που είχε εκλεγεί στην Ευρωβουλή με τη ΝΔ. Εκεί στις Βρυξέλλες έγιναν φίλοι και κρατάνε την επαφή και ο Ν. Ανδρουλάκης βρήκε την ευκαιρία να του κάνει πρόταση που δέχθηκε, θεωρώντας πως έχει να κερδίσει, αν και υπάρχουν γκρίνιες από πολλούς. Πάντως δεν ξέρω εάν θα βάλει γκολ και εκλεγεί, αλλά σίγουρα θα μιλάει για το Euro της Πορτογαλίας, καθώς φέτος συμπληρώνονται και 20 χρόνια από τον θρίαμβο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Θέμα τραπεζών βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι από μεθαύριο Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει το θέμα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που κατά την Κουμουνδούρου επιφέρει ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Πού θα γίνει αυτό; Στο Κοινοβούλιο, καθώς μετά από πέντε μήνες και ενώ μεσολάβησε η πώληση των μετοχών, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάσουν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ικανοποιείται.

Πανελλαδική επέκταση για την JTI στις θερμαινόμενες ράβδους

Η JTI είναι ο ιαπωνικός κολοσσός που έχει μάρκες όπως οι Winston και η Camel στα τσιγάρα. Το 2023 ξεκίνησε το λανσάρισμα της νέας συσκευής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, με την ονομασία PloomX και η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που διάλεξαν τα στελέχη της να επενδύσουν. Τώρα, όπως αναφέρουν ανοιχτά πλέον οι άνθρωποι της εταιρείας, στόχος είναι να εξαπλωθούν και άλλο στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο προϊόν και να δημιουργήσουν ακόμη και καταστήματα λιανικής, καθότι έως τώρα η συσκευή του Ploom X διατίθεται προς το παρόν αποκλειστικά μέσω καταστημάτων Pop-Up, όπως για παράδειγμα αυτό που βρίσκεται στο Golden Hall. Επομένως επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν σταθερά σημεία λιανικής με την ανάπτυξη να προβλέπει ότι τα πρώτα βήματα θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το νέο Skyline και το μεγάλο ξένο πανεπιστήμιο που προσδοκά η Dimand

Σας είχα πει ότι ο Δ. Ανδριόπουλος, ο ισχυρός άνδρας της Dimand θα ενημέρωνε την Παρασκευή τους χρηματιστηριακούς αναλυτές. Και μέσα από τη συγκεκριμένη ανάλυση είπε πολλά για την εταιρεία του. Κρατάω δύο από αυτά. Το ένα είναι ότι θα επιδιώξει να κάνει μία ακόμα επένδυση σε ένα ακόμα project όπως το Skyline, όπου συνεπενδύει με την Alpha Bank, την Premia και την EBRD και μάλιστα διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα ακίνητα στο κέντρο, όπως το εμβληματικό κτίριο των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου στο οποίο θα κάνει την ανάπλαση η Dimand ως εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Το δεύτερο είναι ότι στο πρώην εργοστάσιο της Softex στον Βοτανικό που το έχει αποκτήσει η εταιρεία, εκτός από κτίριο γραφείων, εξετάζεται και η έλευση ξένου πανεπιστημίου όπου θα δημιουργηθούν χώροι για λογαριασμό του στο ίδιο κτίριο των 55.000 τετραγωνικών μέτρων που θα κατασκευαστεί.

Η εξυγίανση φέρνει νέα γραφεία για τα ΕΛΤΑ

Όπως μαθαίνω τα ΕΛΤΑ νοίκιασαν το παλιό κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ένα ακίνητο που πολλοί θεωρούσαν ξεχασμένο πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών τους κάνουν αυτή την κίνηση για να μπουν σε ένα σύγχρονο και ανακαινισμένο κτίριο, συγκεντρώνοντας όλες τις κεντρικές τους υπηρεσίες και τη διοίκηση από 6 κτίρια που ήταν μέχρι πρότινος σε μόλις 1. Να σας θυμίσω ότι το ακίνητο ανήκε στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων και δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν για να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό κέντρο και γραφεία της ΕΕΔΕ.

Xρυσοτόκος όρνιθα η Noval για τη Viohalco

Έσοδα 38 εκατομμυρίων έγραψε για τον όμιλο Viohalco ο βραχίονας του real estate, δηλαδή η Noval Property με προσαρμοσμένο EBITDA στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Βασική προτεραιότητα πλέον αποτελεί η είσοδος της εταιρείας ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάτι που προγραμματίζεται να συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (EBRD) πρόκειται να αποκτήσει μέσω του ομολογιακού δανείου προς τη Noval, μέρος των μετοχών της. Σας θυμίζω εδώ ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η εταιρεία πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της και αποφάσισε τηντροποποίηση του Άρθρου 6 του Καταστατικού της για σκοπούς αποϋλοποίησης των μετοχών της λόγω της εισαγωγής, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Το deal της χρονιάς στη ναυτιλία για τον Πέτρο Παππά

Μία μεγάλη συμφωνία είναι πλέον γεγονός με επίκεντρο την ελληνική και φυσικά την παγκόσμια ναυτιλία καθώς οι μέτοχοι της ναυτιλιακής Eagle Bulk έδωσαν το πράσινο φως στο επιχειρηματικό deal της χρονιάς, και πιο συγκεκριμένα για την πρόταση εξαγοράς μέσω συγχώνευσης, που είχε καταθέσει η Star Bulk, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή, Πέτρου Παππά, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Πρόκειται για μία συγχώνευση που θα δημιουργήσει έναν κολοσσό στα bulk carriers, αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με την συγχώνευση τους οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν μία εταιρεία μαμούθ στην αγορά ξηρού φορτίου σε παγκόσμια βάση.