Ανεβάζουμε στροφές

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα! Είμαστε δυο μήνες ακριβώς πριν τελειώσει η προεκλογική περίοδος για την κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Τα κόμματα έχουν ανεβάσει στροφές και όλοι κινούνται με στρατηγική εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό είδαμε πολλά το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, για να δούμε και πίσω από τις γραμμές τι συμβαίνει.

Η στήριξη του ΕΛΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σάλπισε» αντεπίθεση, όπως σας είχα αναφέρει και από προχθές, ενόψει των ευρωεκλογών. Το συνέδριο της ΝΔ, που ουσιαστικά αφιερώθηκε και στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, ήταν η αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας. Κάθισα πολλές ώρες στο Ζάππειο και είδα αισιοδοξία στους κυβερνώντες για τις εκλογές. Αυτό στο οποίο εστίασα ήταν και η στήριξη των ανθρώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόσο η έλευση και ομιλία του Μάνφρεντ Βέμπερ όσο και της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν ήταν κομβικές.

Ο Κυριάκος και το 33%

Η πολύωρη παραμονή μου στο Ζάππειο μου έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσω πολύ με αρκετά στελέχη και να ακούσω συνομιλίες τους με φόντο τις ευρωεκλογές. Πού μπαίνει ο πήχης; Αυτό που σας έγραψα προ ημερών, δηλ. ότι θέλουν να έχει το ποσοστό τους 3 μπροστά, είναι βεβαιωμένο. Το πιστεύουν βαθύτατα και άκουσα ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα να μιλάει για το 33%, που είναι και το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019. «Στο χέρι μας είναι να το πιάσουμε», όπως έλεγαν. Μένει αυτό να φανεί.

Επίθεση στον Κασσελάκη

Αυτό για να γίνει, όμως, χρειάζεται να πιεστούν τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, που θεωρεί πως ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος, στον οποίον αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κεντρική θέση στη στρατηγική του πρωθυπουργού αλλά και συνολικά της ΝΔ θα έχουν οι επιθέσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. Κυρίως, όμως, στον Στ. Κασσελάκη, που εμμένει να στοχοποιεί, όπως μου είπαν, την οικογένεια του πρωθυπουργού και πλέον και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εξηγήσει πολλά για τα οικονομικά του, κατά τους παράγοντες της ΝΔ.

Η ευρωλίστα της ΝΔ και το ντέρμπι

Μετά την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα, ο πρωθυπουργός από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στα μέσα της εβδομάδας θα ανακοινώσει την ευρωλίστα της ΝΔ. Υπάρχουν ακόμα κενά, αλλά και αυτά έχουν κλείσει ουσιαστικά και θα ακούσουμε, όπως μου είπαν, και εκπλήξεις. Από εκεί και πέρα, ο πολυσυζητημένος Γιώργος Αυτιάς χθες έκανε την τελευταία του εκπομπή στον ΣΚΑΪ, καθώς έπειτα από πάρα πολλά χρόνια πιέσεων και συζητήσεων αποφάσισε να κάνει το άλμα και πηγαίνει προς την Ευρωβουλή. Και, όπως μου είπαν στο Ζάππειο, στα πηγαδάκια, από τις μετρήσεις που έχει η ΝΔ υπάρχει ντέρμπι μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Γιώργου Αυτιά. Μένει να δούμε ποιος θα επικρατήσει.

Το παρασκήνιο με τον Γ. Μουρούτη

Πάμε τώρα στην υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη, ο οποίος υπήρξε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά και ίσως ο στενότερός του συνεργάτης. Σας τα είπα και το Σάββατο για τους κύκλους Σαμαρά, που έλεγαν «η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, ούτε και τη στήριξή μας». Έψαξα, λοιπόν, να μάθω τον λόγο για τον οποίο έγινε η διαρροή και άνθρωπος που ξέρει καλά το παρασκήνιο μου είπε ότι ο Γ. Μουρούτης δεν είχε ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά, με συνέπεια να βρεθεί προ εκπλήξεων ο πρώην πρωθυπουργός. Ρώτησα τι έχει γίνει και μου είπαν πως μετά την παραίτηση του Αντ. Σαμαρά από την αρχηγία της ΝΔ είχαν χωρίσει οι δρόμοι τους και δεν υπήρχε επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, που ήταν ενοχλημένος από τον πρώην συνεργάτη του. Όλη η πιάτσα ξέρει τον χαρακτήρα του Αντώνη, ο οποίος στηρίζει τους δικούς του ανθρώπους όσο δεν πάει αλλά και ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι γι’ αυτόν casus belli.

Το γούρικο μωρό, τα πηγαδάκια και τα παραλειπόμενα

Μπαίνοντας ο πρωθυπουργός στο περιστύλιο του Ζαππείου, το μεσημέρι του Σαββάτου, για τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΝΔ, χαιρετούσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Μαζί του ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με τη σύζυγό του, και το μωρό στο καρότσι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει μια στάση και να βάζει τη διαπίστευσή του στον υιό Μαρινάκη, έτσι για να παίρνει από μηνών το… χρίσμα του κόμματος. Πάντως, σε σχέση με άλλα συνέδρια αυτό που μπορώ να επισημάνω είναι ότι δεν υπήρχαν αιχμές. Στις ομιλίες τους οι σύνεδροι δεν άφηναν ούτε υπόνοια για εσωκομματικές γκρίνιες ή τριβές. Αντίθετα, κοινός τόπος όλων ήταν ότι, παρά τα όποια λάθη, πρέπει να συστρατευτούν στον κοινό σκοπό για δυνατό ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Το μάτι μου πήρε πολλούς υποψήφιους ευρωβουλευτές: ο Γιώργος Αυτιάς μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, αλλά ήταν εκεί, σε κάθε πηγαδάκι μέσα οι: Δημήτρης Τσιόδρας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Σωτήρης Σέρμπος, Γιώργος Μουρούτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Σπύρος Καρανικόλας, αλλά και οι νυν ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Κάποιοι, μάλιστα, μοίραζαν κάρτες σε μέλη της ΝΔ, άλλοι έβγαζαν βίντεο, για να τα αναρτήσουν στα social media, ενώ οι selfies έδιναν και έπαιρναν. Δεδομένου ότι εκτιμάται πως η ΝΔ θα βγάλει 7-8 υποψήφιους, καταλαβαίνετε ότι ο εσωκομματικός ανταγωνισμός είναι έντονος.

Ο στόχος Κασσελάκη

Από την άλλη πλευρά, ο Στ. Κασσελάκης ήταν πολύ ευδιάθετος στην Κρήτη, όπου περιόδευσε επί τετραημέρω. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν χαμόγελα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύει, όπως έλεγε στις χαλαρές συζητήσεις που είχε στο περιθώριο των περιοδειών, ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή και να φθάσει ακόμα και στο 20% το κόμμα. Ο ίδιος στις συζητήσεις του έλεγε ότι έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τελικά να κάνει τη μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών.

Σε Δωδεκάνησα και Νέα Υόρκη

Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη σε περιοδεία, για να συναντηθεί και με ομογενείς. Εκεί θα ψηφίσει και για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, όπου θα αναδειχθούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Μετά την επιστροφή του θα ανακοινωθεί η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ και μένει να επιλεγούν οι πέντε, που είναι με σφραγίδα του Στ. Κασσελάκη και δεν θα μπουν στη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών. Τι έμαθα; Θα έχουμε έναν ακόμα celebrity σίγουρα στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ!

Τι είδα και τι δεν είδα στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ

Πήγα μία βόλτα από το Κάραβελ, να δω την παρουσίαση του ψηφοδελτίου από τον Νίκο Ανδρουλάκη, η οποία ομολογώ ότι δεν ήταν κακή όσον αφορά τα ονόματα. Τι είδα; Αρκετό κόσμο που θέλουν «να μεθύσουν τον Ήλιο» μετά τα χιλιάδες τηλεφωνήματα, που έγιναν από την κινητοποίηση που έκανε η ομάδα Ανδρουλάκη. Ως γνωστόν, ο Νίκος σε αυτό τον τομέα είναι «μανούλα». Είδα τον Γιώργο Παπανδρέου να κατεβαίνει την κυκλική σκάλα του γνωστού ξενοδοχείου αλαμπρατσέτα με τον αδερφό του, Νίκο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή του. Σας είχα ενημερώσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αυτή τη φορά θα στηρίξει δυναμικά την υποψηφιότητα του Νίκου, κάνοντας ο ίδιος προσωπικά τηλέφωνα. Είδα, επίσης, την παρουσία στο ψηφοδέλτιο στελεχών από τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι: η Αλίρη Χριστίνα, η οποία είναι προσωπική φίλη του Στέλιου Αγγελούδη, ο γνωστός Σάκης Αρναούτογλου, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και η Στεφανία Τανιμανίδη, κόρη του Γιώργου Τανιμανίδη, πρόεδρου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», με ερείσματα στη «νύμφη του Θερμαϊκού». Ακόμα, τον γνωστό από τα μεσημεριανά -και όχι μόνο- πάνελ, Γιώργο Καλλιακμάνη, να μπαίνει και αυτός δυναμικά στη μάχη του σταυρού με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και όχι με τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία είχε κάνει συζητήσεις, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκαν. Είδα, επίσης, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, η οποία κράτησε ζωντανή την παράταξη. Επίσης, είδα τον Φίλιππο Σαχινίδη, τον Νίκο Παπανδρέου, τον Θοδωρή Ζαγοράκη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Σάκη Αρναούτογλου και τον Ανδρέα Σπυρόπουλο να εισπράττουν το περισσότερο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους – για τη συμμετοχή του Ζαγοράκη στη λίστα, πάντως, άκουσα πολλά παράπονα, όπως ακριβώς σας είχα αναφέρει προ ημερών. Τι δεν είδαμε; Υποψηφιότητα από τη μουσουλμανική μειονότητα, αν και θα περιμένουμε τις τελευταίες 8 υποψηφιότητες, για να κλειδώσει το ψηφοδέλτιο. Επίσης, εσωκομματικό αντίπαλο, να μη χειροκροτεί ούτε μία στιγμή την ομιλία του προέδρου, λέγοντάς μου ότι έχει τενοντίτιδα. Έμαθα ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα «στηρίξει» δύο γυναίκες από τις υποψήφιες, με όσες εκλογικές δυνάμεις του έχουν απομείνει. Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι να ρωτάνε τα πρωτοκλασάτα στελέχη για το τι θα κάνουν με την υποψηφιότητα του πάλαι ποτέ αρχηγού της Εθνικής Ομάδας.

Προβλέπεται ξηρασία

Στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τον Σάκη Αρναούτογλου, λέγοντας «Το «βράδυ της 9ης Ιουνίου θα βρέξει… ΠΑΣΟΚ». Πήρα δημοσκόπο, να ρωτήσω αν όντως θα βρέξει εκείνη την ημέρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και μου είπε ότι προβλέπεται ξηρασία για το ΠΑΣΟΚ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση και αυτό δύσκολα θα αλλάξει. Συνέχισα να τον ρωτάω για την πρόταση δυσπιστίας και τις υποκλοπές, αν επηρεάζουν την κοινή γνώμη και μου απάντησε κυνικά ότι ο κόσμος θέλει το ρουσφέτι του, που αυτή τη στιγμή το τρίτο κόμμα δεν μπορεί να το κάνει. Επίσης, ότι περισσότερο θα κοστίσει η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους στην κυβέρνηση, παρά η πρόταση δυσπιστίας. Στην αναφορά του ονόματος Κασσελάκη, τα ραντάρ του πιάνουν ένα κοινό «μεσημεριανού lifestyle», το οποίο θα ψήφιζε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιοδήποτε κόμμα.

Η εθνική καμπάνια κατά του bullying

Στο απροχώρητο έχει φθάσει η κατάσταση με το bullying και τη βία μεταξύ των ανηλίκων και η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους πάταξης του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό έμαθα ότι αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, θα ανηφορίσουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανακοινώσουν μια σειρά από μέτρα, στα οποία θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μετατροπή της διήμερης αποβολής σε πενθήμερη για τους ταραξίες, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους θύτες και η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές μέσα στις τάξεις την ώρα του μαθήματος. Είναι ήδη έτοιμα, επίσης, όπως μου λένε, τρία σκληρά βίντεο που αφορούν τη βία μεταξύ ανηλίκων και δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, που επίσης θα προβληθούν στη συμπρωτεύουσα, εγκαινιάζοντας μια νέα εθνική καμπάνια.

Νέα εξαγορά ετοιμάζουν Γεωργιάδης – Αντετοκούνμπο

Πολύ δραστήριοι εμφανίζονται, όπως μαθαίνω, ο Ηλίας Γεωργιάδης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον τομέα του κρασιού, όπου ετοιμάζονται για ακόμα μία εξαγορά οινοποιείου. Η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία, που έχει αποκτήσει τον Μπουτάρη και πρόσφατα έκανε συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ του Κωνσταντακόπουλου, θέλει να φτάσει σε τζίρο κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ και μετά να μπει στο Χρηματιστήριο. Απέχει αρκετά ακόμα από αυτό, καθότι ο τζίρος της έως τώρα με τον Μπουτάρη και το νερό Ιόλη είναι περίπου στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Εάν, όμως, κλείσει και το ανοιχτό μέτωπο με τον Τσάνταλη, τον οποίο κυνηγάει καιρό, και καταφέρει να κάνει και μία ακόμα εξαγορά, αυτή την οποία συζητάει τώρα, θα είναι εντός στόχου των 50 εκατομμυρίων. Και μετά η πόρτα του Χρηματιστηρίου δεν είναι πολύ μακριά.

Η επιστροφή Λαυρεντιάδη

Ο Λαυρεντιάδης γύρισε στην αγορά και συνεχίζει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, έχοντας συστήσει εταιρείες στην Κύπρο, όπως η Pliskantino, που διατηρούν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η τελευταία ξεκίνησε πρόσφατα να διανέμει προϊόντα ρητίνης, που είναι πρώτη ύλη για τα χρώματα, κάνοντας, μάλιστα, παραγωγή στην παλιά γνώριμη τοποθεσία της Νεοχημικής, άλλοτε συμφερόντων του επιχειρηματία. Ωστόσο, μου λένε άνθρωποι που ξέρουν καλά τα πράγματα ότι δεν είναι η μοναδική δραστηριότητα, που θα αναπτύξει, και ότι ήδη έχει κάνει άνοιγμα με παραγωγή λιπασμάτων και απορρυπαντικών.

Το Cambas, η Reds και τα σπίτια στην Κάντζα

Αρκετά σιωπηλή είναι τον τελευταίο καιρό η Reds, εταιρεία ακινήτων του ομίλου Ελλάκτωρ και συμφερόντων της Reggeborgh. Ιδίως μετά την πώληση της Άκτωρ. Σας έχω πει παλαιότερα ότι έχει συζητήσει να αποεπενδύσει από τη Μαρίνα Αλίμου. Ταυτόχρονα, έχει μπροστά της προς υλοποίηση τις Γούρνες Ηρακλείου, που κάποιοι ονομάζουν μικρό Ελληνικό αλλά και ένα ακόμα σημαντικό project, αυτό των πρώην εγκαταστάσεων της οινοποιίας Καμπά στην Κάντζα, γνωστό ως Cambas Project. Εκεί θα φτιάξει ένα μεικτό συγκρότημα με εμπορικούς χώρους, κατοικίες και γραφεία. Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω ότι υπάρχει κινητικότητα, καθώς η Reggeborgh ξεκίνησε διαγωνισμό, για να βρει ανάδοχο– εργολάβο για την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή και στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φιλόδοξου project. Περισσότερα σύντομα.

Δύσκολο το έργο στα φρούτα για τον Νίκο Καραμούζη

Ο πρώην τραπεζίτης, Νίκος Καραμούζης, έχει επιδοθεί σε μία σειρά από κινήσεις εξαγορών μέσω του fundSMERemediumCap. Μία από αυτές είναι και η εξαγορά της Krop, με δραστηριότητα στο νωπό φρούτο. Η κίνηση που πραγματοποίησε το fund τον Μάρτιο του 2021, με την απόκτηση ποσοστού πλειοψηφίας στην εταιρεία φρέσκων φρούτων, Krop, που ίδρυσαν οι Κωνσταντίνος Ροπόκης και Σταύρος Τσολάκος, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, καταγράφοντας διαδοχικές ζημίες, που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ ανά έτος τόσο για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου του 2022 όσο και για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου του 2023. Ο Καραμούζης πιστεύει – και όχι άδικα – ότι θα πρέπει να κάνει και άλλες κινήσεις εξαγορών, όπου θα δημιουργήσει μεγαλύτερη παραγωγή και οικονομίες κλίμακας, για να μπορέσει να γυρίσει το όλο σχήμα σε κερδοφορία.

«Βουτιά» στα κλιματιστικά

Για την αγορά των λευκών συσκευών και συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις που πουλάνε κλιματιστικά δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή. Το 2023 ήταν σε ισχύ το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που έδινε επιδότηση στους καταναλωτές να αγοράσουν air condition. Φέτος η αγορά κάθεται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα, όπως μου έλεγε πρόσφατα άνθρωπος μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Η εικόνα φάνηκε πολύ ξεκάθαρα τον Ιανουάριο του 2024, όπου ο τζίρος των κλιματιστικών μειώθηκε κατά 65,8%, ενώ τα τεμάχια που πουλήθηκαν μειώθηκαν κατά 59% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023. Σε ένα καλό σενάριο, υπολογίζεται ότι θα πουληθούν το πολύ 400.000 συσκευές φέτος, καθότι η αγορά κλιματιστικών ευνοείται από το θερμό κλίμα της Ελλάδας. Από την άλλη, πάντως, τα νούμερα των πωλήσεων θα βρεθούν πολύ μακριά από τις 600.000 και περισσότερες συσκευές air condition, που πουλήθηκαν την περσινή χρονιά.