Αντεπίθεση Μητσοτάκη

Καλημέρα! Θα ξεκινήσω σήμερα από την επιχείρηση αντεπίθεσης που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλο βάρος στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, που ξεκινάει αύριο στο Ζάππειο με την ομιλία του. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, όπως έχει εκμυστηρευθεί σε τακτικό συνομιλητή του, διότι θέλει να περάσει το μήνυμα και να μεταδοθεί ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή, δεν απειλείται, αλλά την ίδια στιγμή δεν επιθυμεί να δει χαλαρότητα στην κάλπη για πολλούς λόγους. Ένας βασικός είναι διότι μια μεγάλη πτώση της ΝΔ θα δημιουργήσει την αίσθηση και στο εξωτερικό, όπως π.χ. σε επενδυτές, ότι επίκειται πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και αυτό δεν το θέλει κανένας – πόσο μάλλον να το έχει ανάγκη η χώρα!

Μεϊμαράκης με κομματική φανέλα

Μαθαίνω, όμως, ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού για τις ευρωεκλογές θα έχει και κάποια πρόσωπα στην πρώτη γραμμή και ειδικά κεντρικά στελέχη, που μπορούν να μιλήσουν στο κομματικό ακροατήριο. Ένα από αυτά, για να μπορέσει να μην έχει σημαντικές διαρροές από τη ΝΔ προς τα δεξιά, είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μπορεί πέντε χρόνια μετά στην Ευρωβουλή ο εκ νέου υποψήφιος, πρώην πρόεδρος της ΝΔ να κερδίσει πάλι την ψυχή των νεοδημοκρατών; Ναι, και παρακάτω έχω κάτι ακόμη για τον Βαγγέλη. Και θα είναι στην πρώτη γραμμή, όπως μου είπαν.

Νικήτα, βάλε πλάτη!

Ένα άλλο πρόσωπο για το οποίο μαθαίνω έγινε συζήτηση στα ενδότερα της πρωθυπουργικής ομάδας είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έχει γκελ ακόμα στη λαϊκή δεξιά. Ο πρώην υπουργός γκρινιάζει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ότι δεν υπάρχει νεοδημοκράτης στο Μέγαρο Μαξίμου πλην του Παύλου Μαρινάκη, κυβερνητικού εκπροσώπου, και του Θανάση Νέζη, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Και όμως υπάρχει σκέψη να του ζητήσουν να ενεργοποιηθεί, να βοηθήσει και μάλιστα έμαθα ότι ρόλο για να τον πείσει μπορεί να αναλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει άριστη σχέση μαζί του.

Η αντοχή και στα στοιχεία τραμπισμού

Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν μια πτώση της κυβέρνησης, αλλά ακόμα υπάρχει απόσταση ασφαλείας, και μάλιστα πολύ μεγάλη από το δεύτερο κόμμα, για τη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός το βλέπει αυτό, το αξιολογεί και ο στενός, εξ απορρήτων, αμερικανός επικοινωνιολόγος, Σταν Γκρίνμπεργκ, έχει πει πολλά πράγματα, που πρέπει να προσέξουν και κυρίως να μην υποτιμήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, που φέρνει στοιχεία τραμπισμού στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αυτό μου είπαν πως το ανέφερε σε σύσκεψη, αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, αν και από ορισμένες τοποθετήσεις ανθρώπων, που μιλάμε με το Μέγαρο Μαξίμου, καταλαβαίνω πως ειπώθηκε.

Ο νόμος και τάξη, που ξεχάστηκε

Αυτό το «αλλά» προβληματίζει πολλούς στο πρωθυπουργικό επιτελείο και μου είπαν πως αυτό θα επιχειρήσουν να το αλλάξουν με καμπάνια για την καθημερινότητα, κομμάτι της οποίας είναι και η ασφάλεια, για την οποία μου γκρίνιαζαν χθες σκληροί δεξιοί βουλευτές, με αφορμή και τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Ο καβγάς Πολάκη – Άδωνη

Ένταση επικράτησε χθες στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία. Στην αρχική ομιλία του στην επιτροπή, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι μετά το Πάσχα, ενώ αρχικά είχε μιλήσει για 1η Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα καλυφθεί η δαπάνη για 60.000 απογευματινά χειρουργεία με συνολικό κόστος περίπου 60.000.000 ευρώ. Με παρέμβασή του, ο Π. Πολάκης ζήτησε από τον Άδ. Γεωργιάδη να προσκομίσει στοιχεία, που να αποδεικνύουν σε ποιο από τα 9 έργα για την υγεία, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει -αν υπάρχει- το σχετικό εγκεκριμένο υποπρόγραμμα για τη δαπάνη των απογευματινών χειρουργείων. Τι είδα; Από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός προκύπτει ότι στις 20 Μαρτίου κατατέθηκε αίτημα τροποποίησης του προϋπολογισμού ενός προγράμματος, προκειμένου να βρεθεί χρηματοδοτικός χώρος για τα απογευματινά χειρουργεία. Όπως ο ίδιος ο Άδωνις τόνισε, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, αν το αίτημα αυτό δεν εγκριθεί, υπάρχουν και τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και εκεί έγινε μύλος και θα έχουμε και συνέχεια, όπως έμαθα.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος Καπνισάκη

Και επειδή αναφέρθηκα αρκετά τις τελευταίες ημέρες στα πρόσωπα που έχουν κεντρικό ρόλο στο πρωθυπουργικό επιτελείο, να σταθώ και στα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να σημειώσω, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ότι είδα ένα πρόσωπο, που έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση, ήταν μαζί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, που είναι ένα κεντρικό πρόσωπο πλέον και έχει και λόγο για τα ψηφοδέλτια, καθώς μου είπαν πως έχει προτείνει και σε πρόσωπα να είναι υποψήφιοι.

Σε δυο βάρκες ο Κασσελάκης

Μου σφύριξαν χθες, διότι δεν το είχα δει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ψήφισε στη Βουλή υπέρ της πώλησης πυρομαχικών στην Τσεχία (στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής), καθώς τα πυρομαχικά αυτά θα έχουν ως τελικό προορισμό την Ουκρανία, όπως είπαν στελέχη του. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της προμήθειας ελικοπτέρων, καθότι παραμένει συνεπής στη δυνατότητα ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας. Μπέρδεμα, καθώς εάν δείτε τι είπε προχθές ο Στ. Κασσελάκης στον ΣΚΑΪ για τα εθνικά θέματα, θα μπλέξετε ακόμα περισσότερο και σίγουρα θα πείτε: «Αυτός δεν είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Επειδή πολλοί δεν τα διαβάσατε, θα σας τα σημειώσω εν τάχει, διότι μου τα επισήμαναν με έκπληξη έμπειρα στελέχη του κόμματος, που εξέφρασαν την απορία τους για τις θέσεις που υποστήριξε.

Τα εξοπλιστικά

Στο ζήτημα των εξοπλιστικών εμφανίστηκε πολύ πιο προωθημένος απ’ ό,τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Είπε ότι η άμυνα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Υπεραμύνθηκε της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μόνο για δυο ζητήματα: υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ. Και όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων. Για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και έπρεπε να υπήρχε αναγκαστική αλληλεγγύη, δηλαδή ισομερής κατανομή του προσφυγικού. Για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στο θέμα των βάσεων εμφανίστηκε θετικός, αν και είπε πως τίποτα δεν είναι επ’ αόριστον στη ζωή. Είπε με έμφαση «ναι» στις βάσεις των ΗΠΑ, αλλά με ανταλλάγματα: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα», τα οποία κατά τον ίδιο δεν είναι επαρκή, με την παράλληλη επισήμανση πως η άμυνα της χώρας είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Μουρμούρα στο ΠΑΣΟΚ

Και να πάω στο ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχει γκρίνια πάλι ενόψει και της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη την προσεχή Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η τρίτη θέση, που όπως φαίνεται παγιώνεται αντί για τη δεύτερη, που πολλοί ανέμεναν και τελικά κάθεται ο ΣΥΡΙΖΑ -και με αυξημένα ποσοστά κοντά στο 15%, που σε συνθήκες εκλογών σίγουρα θα προσεγγίσει το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του 2019, προκαλεί μουρμούρα για τον Ν. Ανδρουλάκη και τις επιλογές του. Και δεν θα αργήσει αυτή η γκρίνια να βγει και δημόσια παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν και φίλοι του σε ορισμένα ΜΜΕ.

Οι δύο που σαρώνουν στις δημοσκοπήσεις

Τρέχουν οι δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών και αυτό που μου μετέφερε πηγή, η οποία δεν είναι φίλα προσκείμενη στον συντηρητικό χώρο, είναι ότι δύο πρόσωπα προηγούνται στη δημοφιλία απ’ όλα τα κόμματα. Πρώτος απ’ όλους ο Γιώργος Αυτιάς και δεύτερος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Επίσης, σταθεροποιείται ο Στέφανος Κασσελάκης ως δεύτερος, ενώ όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και τον δείχνουν γύρω στο 30, θα τολμήσω να πω ότι την ημέρα των εκλογών μπροστά θα γράφει σίγουρα το 3.

Σύννεφα στην προσωπική σχέση αρχηγού Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Για σύννεφα στη σχέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον σύντροφό της και βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Διαμαντή Καραναστάση, κάνουν λόγο αρκετοί τον τελευταίο καιρό, στα «πηγαδάκια» της Βουλής. Η αλήθεια είναι πως ο Δ. Καραναστάσης δεν δίνει ανελλιπώς το παρών στις συνεδριάσεις, όπως έκανε παλαιότερα, και όταν βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας, όχι απλώς δεν κάθεται πλέον δίπλα στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, αλλά επιλέγει έδρανο όσο γίνεται πιο μακριά από αυτήν – ενίοτε και το πιο μακρινό. Θυμίζουμε ότι η γνωριμία τους διά ζώσης ξεκίνησε το 2016, όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συνάντησε τον δημοφιλή ηθοποιό στο θέατρο, με τον Καραναστάση να παραδέχεται σε κοινή τηλεοπτική τους συνέντευξη προ μηνών ότι είχε γοητευτεί από την παρουσία της στην πολιτική σκηνή. Μάλιστα, είχαν παραδεχθεί ότι η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη, όμως βρίσκουν πάντα χρόνο, «για να ζήσουν».

Ο Ανδριόπουλος της Dimand στο Χρηματιστήριο

Μεταξύ των άλλων που θα συμβούν σήμερα, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand θα παρουσιάσει σε αναλυτές και δημοσιογράφους τα αποτελέσματα της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο. Ο Δ. Ανδριόπουλος και η Dimand κρύβονται σχεδόν πίσω από όποια επενδυτική «πέτρα» και αν σηκώσει κανείς. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των κοινοπραξιών, στις οποίες συμμετείχε ο Όμιλος, περιλάμβανε στο τέλος του 2023 8 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, καθώς και μεικτών χρήσεων συνολικής εύλογης αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης (Gross DevelopmentValue – GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους να ανέρχεται στα 494 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσημα εγκαίνια για τη Μαρίνα του Αστέρα

Στις 29 Μαΐου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της Astir Marina, που ανακαίνισε και διαχειρίζεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Ο στόχος του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι να δημιουργήσει έναν προορισμό πολυτέλειας για τα σκάφη που ελλιμενίζονται στη Μαρίνα καθώς και για τους δήμους, που προσέρχονται σε αυτήν. Σε αυτήν θα βρίσκονται παγκόσμιοι οίκοι από τον όμιλο Louis Vuitton Moet Hennessy με τις μάρκες Louis Vuitton, Loro Piana και Dior και τον όμιλο Kering, που διακρίνει τα εμπορικά σήματα Gucci, Bottega Veneta και Yves Saint Laurent έως τις Zegna και τη Rolex.

Πώς μοιράζεται η πίτα στο «φιλέτο» του ΤΕΕ στην Κηφισίας

Ένα από τα σημαντικότερα κτιριακά συγκροτήματα πρόκειται να κατασκευαστεί στη λεωφόρο Κηφισίας στο «δαχτυλίδι», απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο, όπως σας έχω πει παλαιότερα. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι το ακίνητο που ανήκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) θα μοιραστεί σε μεγάλους παίκτες (μεταξύ αυτών το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΤΕΡΝΑ ως κατασκευάστρια καθώς και η Dimand. Η Dimand έχει αποκτήσει μέσω θυγατρικής εταιρείας με την ονομασία Arcela Investments Ltd το 51% των μετοχών της εταιρείας DI Terna Α.Ε.Ε.Σ, η οποία έχει αναλάβει το έργο της αξιοποίησης του ακινήτου. Μέσω της σύμβασης αντιπαροχής που έχει υπογραφεί με το ΤΕΕ, η DI Terna, όπου συμμετέχει και η Τέρνα εκτός της Dimand, θα προχωρήσει στην ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Στο συγκεκριμένο και ένα από τα τελευταία εναπομείναντα οικόπεδα της λεωφόρου Κηφισίας θα χτιστούν δύο ανεξάρτητα κτίρια, εκ των οποίων το ένα θα περιέλθει σε πλήρη κυριότητα στο ΤΕΕ ως οικοπεδούχο και το άλλο θα περιέλθει σε πλήρη κυριότητα στην DI Terna, που είναι ο ανάδοχος του έργου, ως εργολαβικό αντάλλαγμα.

Το πλεονέκτημα της Optima

Ελεύθερη «βαρών» είναι η Optima Bank, από κόκκινα δάνεια, γεγονός που, σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, της δίνει τη δυνατότητα να αυξήσει την τιμή της μετοχής της στα 10,4 ευρώ. Το πλεονέκτημα για την Optima είναι ότι δεν έχει τα κόκκινα δάνεια των υπολοίπων τραπεζών, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να είναι στο 0,45%. Με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα θα καταφέρει, όπως όλα δείχνουν, να αυξήσει την κερδοφορία της σε συνδυασμό, ούτως ή άλλως, με τα επιτόκια, από τα οποία έχουν «θησαυρίσει» την τελευταία διετία οι τράπεζες.