Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ταξικός και αντιλαϊκός ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας πριν από λίγα λεπτά την αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Όπως είπε, «ο προϋπολογισμός εκφράζει γνήσια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των λίγων ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Είναι αντιλαϊκός και ταξικός». Μάλιστα επέκρινε την «επεκτατική δημοσιονομική πολιτική» όπως είπε, για να σχολιάσει ακολούθως στρεφόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Εσείς δεν μας λέγατε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που έπεισε την Ευρώπη να την υιοθετήσει; Ότι έπεισε την Γερμανία και τους άλλους; Εδώ γελάνε με αυτά, ακόμα και τα μικρά παιδιά. Έλεος, μαζέψτε τα σάλια που σας τρέχουν για την σάπια Ευρωπαϊκή Ένωση των λόμπι, των κορακιών, της τρόικας, γιατί θα τα πατήσετε και θα γλιστρήσετε.

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, ο επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης είπε: «Συζητάνε για τα ορυκτά καύσιμα ή για τις ανανεώσιμες πηγές και τελικά κατέληξαν σε ένα κείμενο μούφα». Ακολούθως, εμφάνισε μια έγχρωμη φωτογραφία σχολικής αίθουσας με τους σοφάδες του ταβανιού να έχουν καταρρεύσει, σχολιάζοντας «ιδού, συγχαρητήρια κύριοι για τον εκσυγχρονισμό σας. Είναι αυτή εικόνα σχολείου;».

Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε όμως κριτική και στον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η κλασική φράση του «που τα βρήκατε αυτά στα φιντάνια;» είπε πως «το τελευταίο «μαργαριτάρι» του κ. Κασσελάκη, ήταν ότι δεν πρέπει να χωρίζονται οι Έλληνες ταξικά. Τον Κασσελάκη περιμέναμε. Λες και δεν υπάρχουν εργάτες, αγρότες και από την άλλη βιομήχανοι και εφοπλιστές. Μας λέει να μην ασχολούμαστε μαζί του, να τον αφήσουμε να «ανθίσει». Εμείς τους λέμε να τον χαίρεστε και να τον προτείνετε για… Νόμπελ οικονομίας».

Τέλος, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο γ.γ. του ΚΚΕ αναρωτήθηκε: «Ποιες είναι οι επιθετικές ενέργειες από τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται να απέχει; Η Τουρκία θεωρεί αιτία πολέμου το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Επιχειρείται μια εφ΄ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης και στο τραπέζι έχουν τεθεί όλα τα απαράδεκτα αιτήματα της Τουρκίας. Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους εκχώρηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».