Στην τελική ευθεία για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της Μαρίας Συρεγγέλα η οποία αναλαμβάνει γραμματέας της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Παύλο Μαρινάκη. Ο τελευταίος όπως πληροφορήθηκα ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να μαζεύουν τα προσωπικά του αντικείμενα αλλά και τα έγγραφά του από το γραφείο του στην Πειραιώς, προκειμένου τη Δευτέρα το απόγευμα, να της το παραδώσει και επίσημα, καθώς συνεδριάζει η πολιτική επιτροπή του κόμματος με θέμα την επικύρωση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Μαρία Συρεγγέλα ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και από το 2001 έως το 2005 ήταν αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ το  2007 εξελέγη 1η στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο Παύλος Μαρινάκης ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού, συμμετέχει στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι προσφορές 1+1 και η… γκρίνια της συζύγου

Πείτε μου πραγματικά όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ δεν επιλέγετε προσφορές; Το ίδιο κάνει και η σύζυγος του Παύλου Μαρινάκη, γι’ αυτό στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όταν ρωτήθηκε σχετικά εάν θα καταργηθούν οι προσφορές 1+1 το διέψευσε λέγοντας «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθούν. Αλίμονο αν απαγορεύαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων. Μάλιστα συγκεκριμένα κι εμείς στο σπίτι μας προτιμούμε πολύ να αγοράζουμε το 1+1, είναι πολύ πρακτικά. Δε θα ήθελα να ξέρω αν γινόταν κάτι τέτοιο, που δεν πρόκειται να γίνει, τι θα γίνει όταν γυρίσω σπίτι, με τη γυναίκα μου».

Αποφάσεις για την ομάδα της Αχτσιόγλου

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το τρέχον Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και για το μέλλον της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας των 6+6, δηλαδή των Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Τζανακόπουλου. Έμαθα, ότι τελικά θα γίνει την Κυριακή διαδικτυακή σύναξη, όπου θα γίνει ευρύτερη πανελλαδική συζήτηση για να αποφασισθεί τι θα κάνουν και κυρίως εάν θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Αυτό που ακούγεται είναι ότι ο κύβος ερρίφθη για τους περισσότερους και η αποχώρηση είναι δεδομένη για την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της πυραμίδας.

Οι προβληματισμένοι και η Έφη

Αντίθετα, ακόμα προβληματίζονται στελέχη, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος ενώ όλο και πιο κοντά στην έξοδο είναι στελέχη, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Την ίδια στιγμή και βουλευτές που υπέγραψαν το σκληρό κείμενο την περασμένη Κυριακή με το οποίο χαρακτήριζαν ακροδεξιό με αγγλικό όρο τον Στέφανο Κασσελάκη είναι έτοιμοι για αποχώρηση, με κεντρικό πρόσωπο όπως μαθαίνω την Σία Αναγνωστοπούλου που αρχικά, πριν την Κ.Ε., ήταν σε μια λογική να μείνουν εντός του κόμματος και να παλέψουν από μέσα.

Μένει μέχρι να φύγει

Τα θυμίσω πως τα τελευταία δημοσιεύματα ήθελαν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να αποχωρεί άμεσα από τον ΣΥΡΙΖΑ έφεραν αναστάτωση όχι μόνο στην ηγεσία του κόμματος αλλά και στην πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου. Πάντως, όπως μου λένε πηγές μου στην Κουμουνδούρου, πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που τηλεφωνούσαν στον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ για να μάθουν τις προθέσεις του αλλά οι κλήσεις έμεναν αναπάντητες. Όσοι κατάφεραν να τον βρουν στο τηλέφωνο και ήταν ελάχιστοι ένιωσαν την οργή του καθώς επαναλάμβανε διαρκώς την λέξη προβοκάτσια. Και επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά μου λένε ότι η πρόθεση άμεσης αποχώρησης υπήρχε αλλά μπήκε φρένο στον Δ. Τζανακόπουλο από πολύ δικό του άνθρωπο τουλάχιστον έως την Κυριακή. Θα δούμε…

Οργή νεολαίας κατά Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη για αποχώρηση από τις αρχές της εβδομάδας. Μάλιστα χθες, πήγαν στο Πολυτεχνείο όπου κατέθεσαν στεφάνι με τον γραμματέα τους Κώστα Βλαχάκη, ενώ αρνήθηκαν να συνοδεύσουν ως προστασία τον Στέφανο Κασσελάκη. Έτσι, ο Κασσελάκης δεν πήγε στο Πολυτεχνείο, αλλά στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας και λίγες ώρες αργότερα έμαθα ότι άρχισαν και οι πρώτες αποχωρήσεις νεολαιών της Ομπρέλας. Με τίτλο «η κοινωνία δε χρειάζεται νεοφιλελεύθερη αυταρχική Αριστερά» και χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια κατά του Κασσελάκη, τα 19 στελέχη δεν παραλείπουν να στραφούν και κατά του Αλέξη Τσίπρα, τη διακυβέρνηση του οποίου κατά τα άλλα, τιμούν ιδιαίτερα. «Ούτε εμείς, ούτε η αριστερή αντιπολίτευση της “Ομπρέλας” ευθυνόμαστε για τις καταστροφικές επιλογές τού υπεράνω αμφισβήτησης Α. Τσίπρα που οδήγησαν στη διπλή εκλογική συντριβή του Μαΐου-Ιουνίου 2023», σημειώνουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν: «Ούτε έχουμε όλοι/ες το ίδιο μερίδιο ευθύνης για τον ξεπεσμό του ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή Κασσελάκη και τη μεταμόρφωση ενός κόμματος της Αριστεράς σε ένα μεταπολιτικό, λαϊκιστικό κόμμα χωρίς εσωκομματική δημοκρατία και χωρίς αριστερό προγραμματικό λόγο».

Selfies στο Πολυτεχνείο

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να εμφανιστεί τελικά στην πορεία για το Πολυτεχνείο, μόνο για λίγα λεπτά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φοβούμενος προφανώς αποδοκιμασίες, πήγε στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ όπου ήταν και «ασφαλής», έβγαλε τις αναγκαίες φωτογραφίες και μερικές selfies, όπου μου είπαν, και μετά από 200-300 μέτρα πεζοπορίας αποχώρησε! Ήταν, αναμφισβήτητα, μια κακή κίνηση.

Το μπλοκ της Ομπρέλας

Αντίθετα μεγάλο μπλοκ, σε μια επίδειξη δύναμης, είχε η Ομπρέλα και όσοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα είχαν και πανό με τον τίτλο, «Διέξοδος Αριστερά». Εκεί ήταν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πέτη Πέρκα, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και Αριστείδης Μπαλτάς, κ.ά. που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία. Ο προσωρινός τίτλος της κίνησης, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, είναι «Διέξοδος Αριστερά», τίτλος που χρησιμοποιήθηκε στο κείμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν περισσότερα από 1.300 άτομα δύο ημέρες πριν τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Κασσελάκης με τηλεθέαση

Πάντως μπορεί να έχει εσωκομματικές σκοτούρες ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά η συνέντευξή του προχθές τα μεσάνυκτα, έως τις δυο τα ξημερώματα, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1 πήγε πολύ καλά, αφού σημείωσε 16,4% τηλεθέαση στο δυναμικό κοινό και 18,3% στο γενικό κοινό.

Ξεκίνησε ταχύρρυθμα μαθήματα

Έναν άλλο Στέφανο Κασσελάκη σχολίαζαν ότι είδαν στη συνέντευξη στο Νίκο Χατζηνικολάου οι παρεπιδημούντες στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως μαθαίνω, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται εντατικά μαθήματα όχι μόνο για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας αλλά και μαθήματα… ιστορίας. Ο «Κάπτεν Αμέρικα», όπως τον αποκαλούν, είχε μείνει πίσω σε πολλά γεγονότα τόσο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αλλά και της παλαιότερης. Το έργο της εντατικής εκμάθησης έχουν αναλάβει όπως μου λένε άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον τους οποίους ακούει με προσοχή και όπως μαθαίνω ο πρόεδρος «τα παίρνει εύκολα».

Κασσελάκης VS Ζέρβα

Η προσεχής Δευτέρα είναι μέρα βιβλίων πολιτικών και θα έχουμε σε δυο διαφορετικά σημεία της Αθήνας, εκδηλώσεις, η μια για τον Στέφανο Κασσελάκη και η άλλη για τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα. Η μια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ, όπου και θα μιλήσει μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου που τον αφορά, Ξενοφών Κοντιάδη και η άλλη στο πολεμικό μουσείο, όπου θα γίνει η παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο: «Προσωπικό Αρχείο Αρχηγού ΕΔΕΣ Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα», για την οποία θα μιλήσουν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος, ο μέχρι πρότινος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και μετέπειτα της Έφης Αχτσιόγλου, Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από τη μια πλευρά οι συριζαίοι και από την άλλη οι δεξιοί! Οι πασόκοι;

Ευφορία στο ΠΑΣΟΚ

Αλλάζουμε στρατόπεδο. Τηλεφώνησα στον άνθρωπό μου στο ΠΑΣΟΚ να τον ρωτήσω τι γίνεται από εδώ και πέρα και μου είπε για την ευφορία που υπάρχει στο κόμμα για τα ανεβασμένα ποσοστά που καταγράφονται. «Θέλουμε δουλειά όμως μου είπε και χαμηλά η μπάλα» εξήγησε και το ανέλυσε σημειώνοντας πως αυτή η άνοδος δεν κατακτήθηκε γιατί έκανε κάτι σημαντικό το ΠΑΣΟΚ, αλλά λόγω της πτωτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερντογάν στην Αθήνα, Καραμανλής στην Αλεξανδρούπολη

Μια ιδιαίτερα σημειολογική κίνηση ετοιμάζει ο Κώστας Καραμανλής. Στις 10 Δεκεμβρίου, όπως έμαθα, ο πρώην πρωθυπουργός θα πάει στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα παραστεί -θα φανεί εάν μιλήσει- στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και διευθυντή της Εστίας, Μανώλη Κοττάκη, με τίτλο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Και να μην μιλήσει και μόνο η παρουσία του στην περιοχή έχει σημασία, γιατί εκείνο το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου θα είναι στην Αθήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιό του και πλήθος επιχειρηματιών. Κι αυτό έχει τον συμβολισμό του, γιατί έμαθα ότι οι συνειρμοί θα γίνουν αφού από το βιβλίο θα επιλεγούν να αναφερθούν, παρουσία του, αποσπάσματα για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και πως πρέπει να κινηθεί η Αθήνα. Αν μη τι άλλο θα έχει ενδιαφέρον.

Trastor: Χτίζει χαρτοφυλάκιο ακινήτων 600 εκατομμυρίων

Με αύξηση κεφαλαίου 75 εκατομμυρίων ευρώ θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Trastor. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών πρόκειται να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου έως και το πρώτο δίμηνο του 2024. Κάτι λιγότερο από το μισό του ποσού θα πάει σε κατασκευαστικά έργα όπως είναι η ανακαίνιση στα γραφεία της οδού Σωρού στο Μαρούσι που θα κοστίσουν περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ για αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ανακαίνιση αλλά και για το νέο κτίριο γραφείων που ετοιμάζει στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι και εκεί η συνολική επένδυση θα φτάσει στα 18 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του οικοπέδου και του κόστους κατασκευής. Συνολικά πάντως η Trastor όπου βασική της μέτοχος είναι η τράπεζα Πειραιώς, θα φτάσει από τα περίπου 440 εκατομμύρια που είναι η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της σήμερα, στα 600 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2024.

Αλλάζουν τα πλάνα του Φουρλή;

Γνώστες των πραγμάτων μου λένε ότι ο Φουρλής πιθανότατα δε θα μεταφέρει τα γραφεία του από το Μαρούσι στο πάρκο αεροδρομίου όπου βρίσκεται το ΙΚΕΑ, όπως τουλάχιστον είχε αρχικά προγραμματιστεί. Τα σχέδια ψιθυρίζεται στην αγορά ότι αλλάζουν και ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα μίνι εμπορικό πάρκο στο σημείο αυτό, φιλοξενώντας εκτός από τις δικές του μάρκες και άλλες που θα μπορούσαν να σταθούν εκεί και να τραβήξουν πιθανούς καταναλωτές. Το σίγουρο είναι ότι τα ΙΚΕΑ μικραίνουν για να χωρέσουν και άλλες εταιρείες του ομίλου όπως είναι για παράδειγμα η Intersport που λέγεται ότι θα είναι μία από αυτές που θα βρεθούν εκεί το προσεχές διάστημα. Το ερώτημα βέβαια στην περίπτωση του Φουρλή, είναι πού θα βρίσκονται στο επόμενο διάστημα τα κεντρικά του γραφεία.

Ο Σκλαβενίτης έτοιμος για «άλμα» μισού δισεκατομμυρίου

Περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένος ο τζίρος του Σκλαβενίτη το 2023 σε σχέση με το 2022 όπου ήταν περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πορεία του Σκλαβενίτη -που δουλεύει διαφορετικά την επικοινωνία του, ενώ τα στελέχη του δεν δίνουν συνεντεύξεις- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ξέφρενη». Τη στιγμή που άλλοι στην αγορά κινούνται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα οικονομικών επιδόσεων, ο μεγαλύτερο όμιλος σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα μεγαλώνει με ισχυρό διψήφιο ποσοστό σε τζίρο κοντά στο 10%. Μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος πριν από μερικά χρόνια, τα δεδομένα άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό.

Πουλάνε οι τράπεζες τα ΑΤΜ;

Κουβέντα γίνεται στην αγορά το τελευταίο διάστημα όπου οι τράπεζες συζητάνε την πώληση των περιφερειακών ΑΤΜ, αυτών που δε βρίσκονται στα καταστήματά τους, σε εταιρεία που θα τα διαχειρίζεται και θα τα εκμεταλλεύεται. Το μεγάλο ζήτημα εδώ είναι τι θα συμβεί με περιπτώσεις ΑΤΜ, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε χωριά και το εάν ο νέος ιδιοκτήτης θα επιλέξει να κλείσει κάποια από αυτά. Όπως καταλαβαίνετε εάν συμβεί αυτό, κάποιος κάτοικος σε μακρινή περιοχή της Ελλάδας θα χρειάζεται να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσει τελικά σε κάποιο ATM, επομένως το θέμα έχει έντονα κοινωνική διάσταση εκτός από ευρύτερη επιχειρηματική. Ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο θέμα θα έχει πιθανότατα και η θέση της κυβέρνησης.

Ο Θεοδωρόπουλος και οι εξαγορές

Μαθαίνω τώρα τελευταία ότι ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος περιμένει στη γωνία. Αυτό που θέλει δεν του είναι άγνωστο ως εταιρεία και πιθανότατα θα κοιτάξει την εξαγορά της το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για μία επιχείρηση με την οποία είναι γνώριμος από παλιά και τον τελευταίο καιρό περνάει δύσκολες στιγμές. Εάν καταφέρει και αυτό το χτύπημα, θα έχει κάνει ένα ακόμα βήμα στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού ομίλου που στόχο έχει την είσοδό του στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα. Τα πάντα θα κριθούν στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο ο ίδιος δεν έχει πει σε καμία περίπτωση την τελευταία του λέξη και η όρεξή του παραμένει ισχυρή ειδικά μετά την ασυμφωνία που επήλθε για την εξαγορά του Φρεσκούλη.