Στο ξενοδοχείο President, που παραπέμπει στον… πρόεδρο, ο Στέφανος Κασσελάκης έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο που τον ταλάνιζε από την ημέρα της εκλογής του. Δηλαδή τι θα κάνει και πώς θα αντιδράσει με την Ομπρέλα που τον αμφισβητούσε από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Η λήξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που επί δύο μέρες ταρακούνησε το ΣΥΡΙΖΑ, έμοιαζε ως μια λυτρωτική διαδικασία για τον Κασσελάκη που δεν ήταν και συνηθισμένος σε τέτοιες κομματικές συνεδριάσεις. Κάθε αρχή και δύσκολη και σε αυτή την ιστορική στιγμή δεν μπορούσε να μην πάω στο ξενοδοχείο όπου και κατέγραψα πολλά και διάφορα που θα σας μεταφέρω.

Η αργοπορία

Η συνεδρίαση την πρώτη μέρα του περασμένου Σαββάτου ξεκίνησε με δυο ώρες και 15 λεπτά καθυστέρηση περίπου σε σημείο που υπήρχε έντονη δυσφορία στην αίθουσα. Κι όμως η αργοπορία, που ξεπέρασε κατά πολύ και την λεγόμενη… ώρα ΠΑΣΟΚ, είχε να κάνει με τις διεργασίες στο παρασκήνιο κυρίως για το πως θα ξεπερνούσαν τον σκόπελο με την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει δημοψήφισμα επί των διαγραφών. Σε διαμέρισμα του ξενοδοχείου ήταν συγκεντρωμένοι στενοί του συνεργάτες, όπως ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ο Μανώλης Καπνισάκης, ο Παύλος Πολάκης, κ.ά. Εκεί συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της ομιλίας του, η οποία και ήταν εξ αρχής άκρως επιθετική με την Ομπρέλα, με τους χαρακτηρισμούς περί… πουμαρό.

Ο λογογράφος

Η ομιλία μου έκανε εντύπωση και άρχισα να αναζητώ τι γίνεται και ποιος είναι ο λογογράφος των βασικών σημείων. Κι αυτό διότι δεν ήταν μια τυπική ή κλασσική αν θέλετε πολιτική ομιλία, αλλά σαν συρραφή συνθημάτων, σκόρπιες σκέψεις, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Μια ομιλία ασπόνδυλη που είχε μεν λογοτεχνική χροιά και φαινόταν πως είναι γραμμένη από άνθρωπο του πολιτισμού, αλλά χωρίς πολιτικό χρώμα. Ρώτησα, λοιπόν, ποιος μπορεί να είναι ο λογογράφος και μου είπαν, ότι ίσως είναι ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης. Να πω την αλήθεια, δεν το πίστεψα, αλλά η πηγή μου από την πλευρά της Ομπρέλας επέμεινε.

Το τηλεφώνημα στο Περιστέρι

Την παραμονή της ΚΕ υπήρξε η συνάντηση κεντρικών στελεχών που ενοχλήθηκαν σφόδρα από την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να κάνει «διάγγελμα» και να τοποθετηθεί και άλλες τρεις φορές την Παρασκευή, την ίδια μέρα, για το θέμα. Πρωτάκουστα θέματα. Από εκεί, και μετά άρχισε ένας αγώνας δρόμου από σημερινούς υποστηρικτές του Κασσελάκη που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος συναντήθηκαν και είπαν πως πρέπει να σταματήσει αυτό. Μάλιστα, έμαθα πως έγινε και τηλεφώνημα στον Κασσελάκη, έχοντας και την έγκριση κατά κάποιο τρόπου του Αλέξη Τσίπρα – που έμαθα ότι μίλησε για την ανάγκη τήρησης του καταστατικού. Τι τους είπε ο Κασσελάκης; Πως θα το σκεφθεί. Την επόμενη μέρα βέβαια, με παρότρυνση του Πολάκη επέλεξε να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω και να ζητήσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει σε μια εβδομάδα, αλλιώς θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα.

Η άρνηση Κοτσακά

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, είχε άλλη άποψη και δεν του άρεσε αυτό. Και γι’ αυτό όταν πήρε το λόγο το Σάββατο (να θυμίσω ότι η Κ.Ε. ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, ούτε υπήρχε κάλυψη τηλεοπτική παρά μόνο στην ομιλία Στέφανου Κασσελάκη αλλά η στήλη έχει ανθρώπους παντού) και την «είπε» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Αγαπητέ πρόεδρε, είμαι ο Αντώνης Κοτσακάς, δε γνωριζόμαστε. Είμαι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας» του είπε και ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο. Στη συνέχεια έφυγε από την αίθουσα όπως και η Ομπρέλα, η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, η ομάδα 6+6, η ομάδα Διονύση Τεμπονέρα. Να σας επισημάνω ότι ο Κοτσακάς, παλαιός πασόκος, και άλλοτε συνεργάτης πολιτικά του Άκη Τσοχατζόπουλου, είναι στενός πολιτικός φίλος του Δ. Τεμπονέρα.

Τα στρατόπεδα

Από πολύ νωρίς στην αίθουσα της Κ.Ε. το Σάββατο τα στρατόπεδα πήραν θέσεις μάχης. Από τη μια πλευρά ήταν παρατεταγμένοι οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη και από την άλλη πλευρά από τα αριστερά όπως έβλεπε το προεδρείο, υπήρχαν τα στελέχη της Ομπρέλας, οι 53, η ομάδα Αχτσιόγλου, οι 6+6, η μικρή ομάδα του Τεμπονέρα. Στην αίθουσα όμως είχαν φροντίσει να μπουν στην αρχή για κλίμα και κλακαδόροι, μη μέλη της Κ.Ε. Ήταν, όπως έμαθα, συνειδητή απόφαση σε περίπτωση που κάποιοι από την Ομπρέλα άρχιζαν τις αποδοκιμασίες κατά του Κασσελάκη να ανταπαντούσαν με γιουχαΐσματα. Ήταν περίπου 150 άτομα μέσα και έξω από την αίθουσα σε θέση μάχης! Μάλιστα, στην αρχή της ομιλίας του Κασσελάκη κάποιος πετάχτηκε από την Ομπρέλα και του λέει, «αυτά να πας να τα πεις στο Μαϊάμι» και τότε ακούστηκαν γιούχα. Μετά, αφού δεν πήρε η εσωκομματική αντιπολίτευση αυτό που ήθελε, δηλαδή ψηφοφορία επί της προτάσεως Κασσελάκη για δημοψήφισμα, καθώς θεωρούσε πως θα το έχανε (οι συσχετισμοί ήταν οριακοί), αποχώρησε από την αίθουσα, πλην λίγων μελών, και δεν επέστρεψαν, όπως και οι διαγραφέντες. Μόνο ο Στέφανος Τζουμάκας, πήγε χθες από νωρίς, μοίρασε την δήλωση αποχώρησής του, μίλησε και στα κανάλια έξω από το ξενοδοχείο, και όταν τον ρώτησαν στο διάδρομο γιατί Στέφανε δεν μίλησες στην αίθουσα τους αποστόμωσε: Τι να μιλήσω; Πού να τα πω εκεί είναι η Goldman Sachs.

Δε δίνουν τις έδρες

Η Ομπρέλα που αποχώρησε, θα ετοιμάσει σταδιακά νέο κόμμα με στόχο τις Ευρωεκλογές. Ήδη έφυγαν τα 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, εκ των οποίων δυο είναι βουλευτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα. Αυτοί δε δίνουν όπως έμαθα χθες βράδυ, παρά το γεγονός ότι το ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ το ίδιο θα κάνει και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Και επειδή σας λέω για τον Κούλογλου, ο άλλος ευρωβουλευτής για τον οποίο ακούγεται πως θα κάνει κόμμα και θα έχει συνεργασίες με τους Πράσινους στην Ευρωβουλή, ο Πέτρος Κόκκαλης, πήγε στην Κ.Ε. το Σάββατο, αλλά θεώρησε προσβλητική την δίωρη αναμονή -δεν είχε και άδικο- και έφυγε πριν δει τα όσα έγιναν.

Η νέα γενιά

Η ομάδα της Αχτσιόγλου και οι 6+6 αποφάσισαν να μείνουν μέχρι νεωτέρας, απ’ ό,τι μαθαίνω. Πολλοί λένε ότι ένας κρίσιμος σταθμός είναι το συνέδριο που έχει οριστεί για το Φεβρουάριο. Μέχρι τότε όμως είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως όλα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα μαθαίνω και δούμε ανεξαρτητοποιήσεις πιο νωρίς. Μάλιστα, χθες την ώρα που ξεκινούσε η παρέμβαση Κασσελάκη για να κλείσει η Κ.Ε. τις εργασίες της, έστειλαν άκρως επιθετικό κείμενο στα ΜΜΕ κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί υπογράφουν επτά βουλευτές, η Έφη Αχτσιόγλου, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Μερόπη Τζούφη, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Θεανώ Φωτίου. Αυτό σημαίνει πως θέλουν άλλους τρεις για να σχηματίσουν Κ.Ο. Μαθαίνω ότι υπάρχουν σίγουρα οι τρεις ίσως και βρεθεί και τέταρτος με τον οποίο υπάρχει επαφή. Θα έχει ενδιαφέρον αυτό, ενώ για να έχετε πλήρη εικόνα, δε θα τους ακολουθήσει ο Διονύσης Τεμπονέρας που θα κινηθεί αυτόνομα εντός κόμματος και χωρίς να δίνει λευκή επιταγή στον Στέφανο Κασσελάκη.

Θα αποδεχθούν την πρόταση του ΚΚΕ

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών; Αναμένεται να στηρίξει την σχετική πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση της (και όχι αυτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θέλουν να υπάρξει Προανακριτική Επιτροπή). Μαθαίνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα επιδιωχθεί η σχετική συζήτηση περί της αποδοχής ή όχι της πρότασης να γίνει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, ει δυνατόν και έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. «Εμείς θέλουμε να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου» όπως μας λέει μέλος της κυβέρνησης που έχει άριστη γνώση του τρόπου που λειτουργούν τέτοιου είδους Επιτροπές. Πάντως, ο στόχος μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος προκειμένου να έχουν τελειώσει όλα τόσο σύντομα. Άσε που η Βουλή θα είναι ούτως ή άλλως κλειστή επί αρκετές ημέρες λόγω Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων.

Και σειρά έχει ο Κουρτάκης;

Ο Κουρτάκης ή Ελληνικά Κελλάρια Οίνων όπως είναι η επίσημη ονομασία της εταιρείας ακούγεται στην αγορά ότι μετά το θάνατο του Βασίλη Κουρτάκη, που ήταν η ψυχή του ιστορικού οινοποιείου που παράγει τη διάσημη ομώνυμη ρετσίνα, θα είναι ένας από τους επόμενους παίκτες στην αγορά που πιθανώς θα πουληθεί. Η εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, ωστόσο ο διάδοχος της επιχείρησης, Δημήτρης Κουρτάκης, σκηνοθέτης στο επάγγελμα, δε φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χώρο. Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δύο οικονομικές χρήσεις του 2021 και του 2022 ο Κουρτάκης ήταν ζημιογόνος, ενώ ο τζίρος του μειώνεται από έτος σε έτος. Η εξέλιξή του φαίνεται ότι θα έχει ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια, κάτι που ωστόσο θα χρειαστεί χρόνο για να δούμε ποια ακριβώς θα είναι.

Οριστικές εξελίξεις για την Alpha Bank

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι τελικές εξελίξεις για την υπόθεση της Alpha Bank και την εξαγορά του 8,97% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Διότι η UniCredit ήταν αυτή που κατέθεσε τελικά προσφορά λίγο πάνω από το κλείσιμο της μετοχής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο την περασμένη Παρασκευή, φτάνοντας τα 1,395 ευρώ ανά μετοχή από τα 1,33 ευρώ που ήταν η αρχική προσφορά. Το τίμημα παραμένει χαμηλό με τη UniCredit να παίζει «σκληρό πόκερ» προκειμένου να μην προσφέρει σημαντικά περισσότερα από αυτά που αρχικά προσέφερε, πηγαίνοντας βήμα-βήμα την αύξηση του τιμήματος. Πολύ πιθανό πάντως ακούω από την αγορά πως είναι το ενδεχόμενο ακόμα και σήμερα να έχουμε οριστικές ανακοινώσεις κάτι που θα φανεί μέσα στην ημέρα. Τα νεότερα λίαν συντόμως.

Ταξίδι δια ολίγους στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη

Λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συναυλία υπό τους ήχους του βιολιού και της μουσικής της συνθέτριας, Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Μόνο αυτά είναι μερικά από τα στιγμιότυπα ενός ακόμη πολυτελούς δημοσιογραφικού ταξιδιού προς χάριν απόλαυσης λίγων και εκλεκτών δημοσιογράφων που χαίρουν της εκτίμησης του επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδιοκτήτη της εταιρείας πιστοποιήσεων, PeopleCert που αποτελεί εάν δεν με απατά η μνήμη μου και τον πρώτο ελληνικό μονόκερο, δηλαδή την πρώτη εταιρεία με εκτίμηση αξίας πάνω από 1 δισ.

Η πρόεδρος των εφοπλιστών «ξαναχτυπά»

Ένα ακόμα επιχειρηματικό χτύπημα πραγματοποίησε η επικεφαλής των Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού. Η μετατροπή του Ομίλου Neptune της Μελίνας Τραυλού και προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σε έναν διαφοροποιημένο πάροχο υπηρεσιών μεταφοράς αυτοκινήτων ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με την απόκτηση του ελέγχου μετοχών σε εταιρεία φορτηγών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Το τμήμα χερσαίων logistics της ελληνικών συμφερόντων Neptune Land Services (NLS) ανακοίνωσε στις 8 Νοεμβρίου μια συμφωνία για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ferst Logistics – υπεργολάβου με έδρα την Αθήνα με στόλο περισσότερων από 55 φορτηγών αυτοκινήτων. Η Μ. Τραυλού τον Ιανουάριο δημιούργησε την Neptune Land Services, με στόχο την επέκταση της στο χώρο των Logistics. Τον περασμένο Νοέμβριο έκανε παραγγελία δύο νεότευκτα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων, προηγμένης γενιάς. Τελευταίο και πιο ισχυρό χτύπημα ήταν η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ferst Logistics.

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Σε ποσοστό 8,1% ανήλθαν οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως είναι τρόφιμα, απορρυπαντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, τα στοιχεία αυτά που καταγράφονται από μετρήσεις της αγοράς δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 οι τιμές στα ράφια και τα ψυγεία των ελληνικών σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Όλα αυτά έρχονται και ενώ με βάση την ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο ο γενικός πληθωρισμός ήταν 1,6% και ο πληθωρισμός τροφίμων στο 9,4%. Τα τρόφιμα συνεχίζουν να ακριβαίνουν, γεγονός που στρέφει πολύ κόσμο πλέον στη λύση της αγοράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που μπορεί να μην είναι κάποιας μάρκας, ωστόσο είναι αρκετά αξιόπιστα και ποιοτικά και σίγουρα είναι φθηνότερα. Όπως μάλιστα που έλεγε στέλεχος σε υψηλόβαθμη θέση σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, οι ανατιμήσεις όχι μόνο δεν σταματούν αλλά θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο του 2023 αλλά και το 2024.