Είναι δυνατόν να μιλάει ένας πολιτικός σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου που τον επικρίνει; Και όμως είναι, εάν πρόκειται για τον Στέφανο Κασσελάκη. Τι έγινε; Εδώ και λίγες μέρες ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, είχε κλείσει την αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, για να παρουσιάσει το καινούργιο του βιβλίο (πρόσφατα παρουσίασε για τον Παύλο Φύσσα) για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μάλιστα, βγήκε και η αφίσα. Το βιβλίο (εκδόσεις Καστανιώτη) του καθηγητή και προέδρου του Ινστιτούτου Τσάτσου είναι άκρως επιθετικό. «Το Φαινόμενο Κασσελάκη» είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος: «Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας». Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο και τον υπότιτλο, πρόκειται για επικριτικό πόνημα. Τι έκανε όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Αιφνιδίασε τον Ξ. Κοντιάδη, καθώς του τηλεφώνησε και του ζήτησε να μιλήσει για το βιβλίο. Ανήκουστο; Και όμως ναι. Ο καθηγητής δέχθηκε και άλλαξε γρήγορα η αφίσα με μια καινούργια, όπου μαζί με τα ονόματα του Ξ. Κοντιάδη και του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, Αντώνη Λιάκου, προσετέθη και αυτό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα; Απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας. Θα τρελαθούμε… και όπως είπε σκληρός υποστηρικτής του Κασσελάκη: «Θα σας τρελάνει».

Οι συνεντεύξεις Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την προηγούμενη Κυριακή την πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα, στο Documento, και ρόλο για να γίνει αυτό έπαιξε ο Παύλος Πολάκης. Τα υπόλοιπα τα βλέπουμε σε live μεταδόσεις από το δρόμο, όπως για μια ακόμη φορά χθες. Ήταν η σειρά του Νίκου Ευαγγελάτου και η απογευματινή εκπομπή του στο Mega, παίρνοντας την σκυτάλη από την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα πρόσφατα και βέβαια τις κατά καιρούς σύντομες, ολιγόλεπτες, παρεμβάσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο. Σίγουρα μάθατε ότι θα ξεκινήσει την ώρα του προέδρου στο Κόκκινο, στα πρότυπα και άλλων πολιτικών αρχηγών στο εξωτερικό. Αυτό το κάνουν συχνά στη Λατινική Αμερική, γίνεται στις ΗΠΑ από τον Τραμπ – κυρίως την περίοδο της προεδρίας του, ενώ στην Ελλάδα το έχουν εφαρμόσει οι Γιώργος Καρατζαφέρης και Βασίλης Λεβέντης, ενώ εκπομπή καθημερινά είχε και ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος στο Κανάλι 29. Ο Κασσελάκης ετοιμάζεται και για την αυριανή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και μένει να δούμε την εφημερίδα που θα επιλέξει, καθώς έχει πλήθος αιτημάτων.

Αποχωρήσεις συνεχώς

Οι μαζώξεις είναι πολλές στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την Κ.Ε. και αρκετοί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν. Το είπε χθες και ο Αριστείδης Μπαλτάς, που ετοιμάζεται και αυτός να φύγει. Και όπως ανέφερε ο θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν και άλλοι. Ήδη γίνονται πολλές συναντήσεις στελεχών που ζυμώνονται για την επόμενη μέρα και για το τι θα κάνουν και πότε.

Ο ινδουισμός και ο Τσακαλώτος

Πάντως οι αποχωρήσαντες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους και ένας εξ αυτών είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τι θα πράξει; Το κόμμα είναι προ των πυλών και όλα οργανώνονται με μεθοδικότητα και στωικότητα αλλά Γκάντι. Γιατί ανέφερα τον μεγάλο ινδό πολιτικό; Είδατε προχθές μια επιθετική ανάρτηση του Πολάκη κατά του Τσακαλώτου; Ε, στο τέλος ο Παύλος Πολάκης έγραφε: Τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια (και δε θα βοηθήσει ο ινδουισμός). Γιατί αυτό; Ήταν μια απάντηση στην επιστολή του πρώην υπουργού Οικονομικών στον Πρόεδρο της Βουλής για την ανεξαρτητοποίησή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρχε μια φράση από την Μπαγκαβαντγκίτα που αποτελεί μέρος του μεγάλου ινδικού έπους Μαχαμπαράτα. Ποια είναι αυτή η φράση; «Είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ινδικός μύλος.

Τι λέει η αγορά για πιθανή επιστροφή Τσίπρα

Το τελευταίο διάστημα, με τις αποχωρήσεις και τη μεγάλη αναμπουμπούλα στο ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται, σε επίπεδο παραφιλολογίας, για να είμαστε ακριβείς, το ενδεχόμενο επιστροφής Τσίπρα στο κόμμα που ο ίδιος έχτισε και γιγάντωσε. Θα γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ΣΥΡΙΖΑ για να τον σταματήσει από την κατρακύλα που έχει πάρει; Νομίζω πως μόνο ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να μας δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αυτό που εισπράττω εγώ είναι πως ο ηγέτης της Αριστεράς έκανε μια λάθος διαχείριση που, τελικά, φαίνεται πως δεν του το συγχωρούν. Σάρωσε φορολογικά τη μεσαία τάξη και αυτό χαρακτηρίζει την περίοδο διακυβέρνησής του. Τις τελευταίες ημέρες έχω μιλήσει με αρκετούς παράγοντες της αγοράς – μεγάλους, αλλά και μικρότερους. Όλοι, μα όλοι, στάθηκαν σε αυτό. Και όταν η αγορά δε σε θέλει, όσο κι αν σκέφτεσαι στην επιστροφή, αν τη σκέφτεσαι, δύσκολα την οργανώνεις.

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα πήγε καλά στο Βερολίνο και το ταξίδι του στη Γερμανία ήταν αποτελεσματικό. Πετυχημένη και η συνάντησή του με τον γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Και τώρα επιστροφή στις εγχώριες προτεραιότητες, με το πρόβλημα στην ακρίβεια, την υγεία και τη φοροδιαφυγή να βρίσκονται ψηλά την ατζέντα της κυβέρνησης. Σχετικά με το φορολογικό, να δούμε κατά πόσο θα περάσουν οι εξής δύο αλλαγές που ακούγονται ως εναλλακτική πρόταση: α) να είναι αφορολόγητα τα πρώτα πέντε χρόνια για έναν νέο ελεύθερο επαγγελματία να είναι αφορολόγητα όσον αφορά το γενικό τεκμήριο, και β) να γίνουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα ισχύσει το τεκμήριο των 10.920 ευρώ και να λαμβάνει υπόψη και πληθυσμιακά κριτήρια.

Η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ

Στις 20 Νοεμβρίου μαθαίνω στις 18:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία της ΝΔ στην κομματική έδρα της στην οδό Πειραιώς, για να επικυρωθεί η υποψηφιότητα της διαδόχου του Παύλου Μαρινάκη στη θέση της γραμματέως του κόμματος. Έτσι η Μαρία Συρεγγέλα στέλεχος με μακρά κομματική διαδρομή από τη νέα γενιά αναμένεται να αναλάβει στο νέο αυτό πόστο, το οποίο απαιτεί οργανωτικές ικανότητες και τήρηση ισορροπιών στοιχεία τα οποία όπως μεταφέρουν οι συνάδελφοι της διαθέτει και με το παραπάνω. Μάλιστα μου έλεγαν στο γεγονός ότι είναι ήπιων τόνων αλλά και αποτελεσματική «ποντάρει» ο πρωθυπουργός με την επιλογή του. Πάντως το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κομματικό όργανο, καθώς δεν αποκλείεται να στείλει μηνύματα σε «ανυπάκουα» στελέχη επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει… πάγκος. Και αυτό γιατί τις επιτυχίες της χώρας υπονομεύουν οι κατά καιρούς παραφωνίες.

Η ευκαιρία Ανδρουλάκη

Να πάμε και λίγο στο ΠΑΣΟΚ, όπου εκεί θεωρούν ως ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη όσα γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσει το κόμμα τα ποσοστά του. Αυτό όμως δεν αρκεί, καθώς όπως λένε πικρόχολα μερικά στελέχη με μακρά εμπειρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει το παιχνίδι και σε άλλα πρόσωπα, εκτός του στενού του πυρήνα και των υποστηρικτών, ώστε να υπηρετηθεί ένα σχέδιο για μεγαλύτερο ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις τρεις συστημικές σειρά έχει η Πειραιώς

Τελευταία θα είναι στη σειρά αποεπενδύσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η τράπεζας Πειραιώς. Σας θυμίζω ότι το ΤΧΣ είχε πρωτεύοντα ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας το 2012-2015. Ήδη οι διαδικασίες για την διάθεση του ποσοστού της Εθνικής σε ενδιαφερόμενους επενδυτές έχει ξεκινήσει. Η Πειραιώς θα ακολουθήσει, ενώ θα πρέπει να σας θυμίσω ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα ανέρχεται στο 27%. Αρχική στόχευση για την Πειραιώς ήταν η διαδικασία να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά το σύνολο της διαδικασίας για τις τράπεζες θα έχει πλέον ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

«Πέταξε» η Aegean

Καθόλου άσχημα δεν τα πήγε η Aegean από πλευράς οικονομικών επιδόσεων καθώς κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία στο εννεάμηνο και στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Τα αποτελέσματα αυτά αποτέλεσαν συνέχεια της επένδυσης σε νέους προορισμούς, της αύξησης της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού και της συνεπούς στρατηγικής αναβάθμισης του στόλου και των υπηρεσιών. Στην πράξη η ελληνική αεροπορική εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 1,33 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023, 367,4 εκατ. σε EBITDA και 170,7 εκατ. ευρώ σε κέρδη μετά από φόρους, κάτι που σημαίνει ότι έφτασαν 83% υψηλότερα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022. Η ισχυρή δυναμική της επιβατικής κίνησης συνεχίστηκε καταγράφοντας αύξηση 17% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, μεταφέροντας συνολικά 5,5 εκατ. επιβάτες. Επίσης, η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 85,6% από 83,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Πόσο κοστίζουν οι κλοπές στα σούπερ μάρκετ

Το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα αποτελεί για τα σούπερ μάρκετ το φαινόμενο των μικροκλοπών προϊόντων από τα ράφια τους. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι συνολικές απώλειες για τον κλάδο ανέρχονται σε περίπου 1% του τζίρου τους. Έτσι, εάν βασιστούμε στα στοιχεία που δίνει και η Ελληνική Ένωση Σούπερ Μάρκετ, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο συνολικός τζίρος τους είναι περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Από αυτά λοιπόν, περίπου τα 150 εκατομμύρια ευρώ «χάνονται» σε κλοπή προϊόντων από τα ράφια τους. Πρώτος στόχος ήταν και παραμένει η κάβα, η οποία αποτελεί τον αγαπημένο στόχο όσων επιδίδονται σε κλοπές προϊόντων.

Τελική ευθεία για τα νέα δικαστήρια του Πειραιά

Ανοίγει ο δρόμος για τα νέα δικαστήρια του Πειραιά. Το δικαστικό μέγαρο, η κατασκευή του οποίου πέρασε από αρκετές περιπέτειες με ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξή του, με τη Dimand να είναι αυτή που θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου, πλέον βαίνει προς υλοποίηση. Το δρόμο ανοίγει το οριστικό συμβόλαιο που υπεγράφη για την ανέγερση και αγορά από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) του νέου Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά. Το κόστος κατασκευής θα φτάσει τα 80,95 εκατομμύρια ευρώ.

Ποια είναι η Ίριδα που εξαγόρασε τις ιχθυοκαλλιέργειες Γαλαξιδίου

Μία εξαγορά που «ψηνόταν» καιρό είναι αυτή των Ιχθυοκαλλιεργειών Γαλαξίδι. Από καιρό μάλιστα αναζητούσαν οι άνθρωποι της εταιρείας την επόμενη μέρα και τη μετάβαση σε ένα νέο σχήμα, συζητώντας όχι μόνο με την Ίριδα, την εταιρεία ιχθυοτροφών που εξαγόρασε (το 83,5%) αλλά και με άλλους όπως η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες Κεφαλονίας, στην οποία συμμετέχει μετοχικά η οικογένεια του πρώην υπουργού, Παύλου Γερουλάνου. Το Γαλαξίδι είναι μία από τις υγιέστερες δυνάμεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών με τζίρο στα 73,4 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Από την πλευρά της η Ίριδα είναι εξίσου ισχυρή στον τομέα των ιχθυοτροφών με τζίρο 150,77 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 13,19 εκατομμύρια ευρώ μετά από τους φόρους για τη χρήση του 2022. Αντίστοιχα τα μεγέθη του 2021 ήταν τζίρος 112,74 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 8,79 εκατ. ευρώ. Την εταιρεία διοικούν ο επιχειρηματίας Χρήστος Γκογκορώσης με καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και ο Νίκος Παπαϊωάννου με καθήκοντα προέδρου, οι οποίοι είναι και οι άνθρωποι που την ίδρυσαν το 2008.