Γράμμα από το Βερολίνο. Και σήμερα θα ξεκινήσω από το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία και στην συνάντησή του με τον γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Εκεί λοιπόν ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ελληνική ομογένεια της Γερμανία. Αυτή η επισήμανση δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε άσκοπη. Η επισήμανση έγινε σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη όπως μου είπαν υψηλόβαθμοι διπλωματικοί παράγοντες και συνέχισαν, ότι συνέβη λίγες ημέρες προτού ο καγκελάριος υποδεχθεί τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης στη Μέση Ανατολή έχει αναθερμάνει τις φιλοδοξίες του να αναδειχθεί σε ηγέτη του σουνιτικού Ισλάμ και σταθερά χρησιμοποιεί και την πολύ μεγαλύτερη και ισχυρή τουρκική μειονότητα της Γερμανίας ως μέσο πολιτικής πίεσης.

Η πολιτική επιρροή της ελληνικής ομογένειας

Γιατί η αναφορά στην ελληνική ομογένεια; Η πολιτική επιρροή της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία είναι προφανώς ασθενέστερη από την αντίστοιχη της τουρκικής, η οποία αριθμεί περί το 1,5 εκατομμύριο. Όμως στην παρούσα συγκυρία αναφορές όπως η «αρμονική ένταξη», έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους, υπό το πρίσμα των τουρκικών πολιτικών επιδιώξεων και της ιδιότυπης, ισορροπιστικής τακτικής του τούρκου προέδρου, μεταξύ ισλαμικού κόσμου και Δύσης, από την οποία δείχνει να παίρνει αποστάσεις, δίχως όμως και να προχωρεί σε ρήξεις. Η αναφορά αυτή, πέραν των αντίστοιχων και αναμενόμενων για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και το διαφορετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας με τη Γερμανία, ερμηνεύτηκε -όπως μου ανέφερε συνομιλητής του πρωθυπουργού- ως μία αναγκαία, αλλά σημαντική επισήμανση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένης μάλιστα και της πολιτικής ρευστότητας στη Γερμανία και των χαμηλών ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Αυτό είναι και πολιτική και διπλωματία.

Ξεπουπουλιάζουν το μαξιλάρι στο ΣΥΡΙΖΑ

Το τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες δεν περιγράφεται και δεν προλαβαίνει κανείς να τα παρακολουθεί όλα. Η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας πως «δεν έχει υπάρξει πιο μνημονιακή απόφαση», ξέσπασε νέα κόντρα στη Κουμουνδούρου με τα λεγόμενα του Κασσελάκη να θεωρούνται ευθεία βολή στη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να βγει για παϊδάκια στη Νέα Σμύρνη με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πυροδοτώντας ποικίλα σχόλια αλλά και σενάρια για τα οποία θα ασχοληθώ πιο κάτω.

Οι αντιδράσεις για τα 37 δισ. ευρώ

Ο Κασσελάκης κατάφερε με την αναφορά του στο μαξιλάρι των 37 δισ. να κάνει άνω κάτω το κόμμα αφού επί της ουσίας επιτέθηκε σε ένα από τα εμφανιζόμενα ως επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλησε να στοχεύσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά τα σκάγια στράφηκαν, κατά μια ερμηνεία και κατά του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ήταν αναμενόμενο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων και έμαθα ότι ενοχλήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός που βλέπει να προχωράει η… αποτσιπροποίηση του κόμματος και δεν μπορεί να αντιδράσει.

Το δείπνο Τσίπρα με Σακελλαρίδη

Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να προστεθεί η προχθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη. Την συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Τσίπρας και ο άλλοτε συνεργάτης του ανταποκρίθηκε άμεσα. Οι πάλαι ποτέ στενοί συνεργάτες έφαγαν μαζί σε εξωτερικό χώρο ταβέρνας, μεταξύ άλλων και παϊδάκια. Όπως είναι φυσικό, το εν λόγω γεύμα προκάλεσε αντιδράσεις καθώς λαμβάνει χώρα μετά από μια εκρηκτική συνεδρίαση αλλά και τις «βολές» Κασσελάκη προς τη περίοδο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με ένα πρόσωπο που υποστήριξε σθεναρά την Έφη Αχτσιόγλου κατά τις εσωκομματικές εκλογές της Κουμουνδούρου. Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στον Αλέξη Τσίπρα, υποβάθμισαν το γεγονός, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες: «Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα». Εγώ όμως έμαθα ότι τα συζήτησαν όλα και ο Γ. Σακελλαρίδης δεν έδειξε διάθεση εμπλοκής σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό; Έμαθα ότι δεν αρέσουν πολλά στον Αλέξη Τσίπρα απ’ όσα γίνονται.

Ο ρόλος του Γαβριήλ

Πολλά λέγονται για τον μελλοντικό ρόλο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την εμπλοκή του ενεργή πλέον με την πολιτική, αν και κρατάει αποστάσεις εδώ και χρόνια. Είχε (έχει;) εμπλοκή με το think tank που είχε φτιάξει ο Δημήτρης Μάρης, με το ενημερωτικό του site επιχειρηματία να εξαπολύει μύδρους κατά του Κασσελάκη το τελευταίο διάστημα. Μετά το δείπνο με τον Τσίπρα ρώτησα να μάθω τι γίνεται και μου είπαν, χωρίς να το επιβεβαιώσω, ότι ίσως να έχει αποχωρήσει από το Ινστιτούτο Eteron του Μάρη.

Η απομάκρυνση Μπαλτά

Η χθεσινή αποχώρηση του Αριστείδη Μπαλτά από το ΣΥΡΙΖΑ με μια σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη στεναχώρησε πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ – και τον Αλέξη Τσίπρα και την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, όπως έμαθα. Και αυτό διότι με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, διανοούμενο και εκ των θεωρητικών του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πολύ στενή σχέση. Η κίνηση αυτή προβλημάτισε πολλούς όπως και τον φίλο του Γιάννη Δραγασάκη που βγήκε να υπερασπιστεί το μαξιλάρι με αιχμές στον Κασσελάκη, υπερασπιζόμενος τον Τσίπρα, κάτι που δεν κάνουν άλλοι αλλοτινοί πιστοί «φρουροί» του.

Ο καφές που δεν έγινε;

Όπως σας έχω ενημερώσει έγκαιρα οι 6+6, η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου θα αποχωρήσουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Χθες έγινε μια ακόμη συνάντηση που έχει νόημα για τα μελλούμενα. Έγινε στην πλατεία Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή της με αναβαθμισμένο ρόλο Γιώργου Βασιλειάδη και τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο. Εκεί σε αυτή την συνάντηση που την διαψεύσει ο Γ. Βασιλειάδης, αλλά έγινε, συζήτησαν τα πάντα, αλλά κοινός τόπος έμαθα δε βρέθηκε.

Σύναξη αποχωρούντων

Μεγάλη σύναξη αποχωρούντων από το ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε στο κέντρο της Αθήνας, σε στρογγυλή τράπεζα που οργάνωσε η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και συντόνισε ο κοσμήτορας Δημήτρης Χριστόπουλος, με τίτλο κλιματική, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία στην εποχή των κρίσεων: που πηγαίνει η μεταπολίτευση; Πέρασα να δω τι γίνεται και έπεσαν πάνω στον Νίκο Φίλη, τον Νίκο Βούτση, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Γιώργο Σταθάκη, κ.α. που αποχώρησαν αλλά και άλλους που είναι με το ενάμιση πόδι εκτός, όπως τους Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση, Σία Αναγνωστοπούλου, Νίκο Μπίστη, κ.ά. Στα πηγαδάκια ήταν έκδηλη η ανησυχία για την επόμενη μέρα και το δια ταύτα ήταν πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το διαλύει ο Κασσελάκης με όσα κάνει.

Ο αλγόριθμος μπέρδεψε και τον υπουργό

Πρωτοκλασάτος υπουργός εξηγούσε καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή τους βασικούς άξονες νομοθετικής διάταξης που έχει περάσει στη βουλή και θα ισχύσει από 1/1/2024 και ο παρουσιαστής τον κοιτούσε αποσβολωμένος γιατί δεν μπορούσε να βγει συμπέρασμα από τα λεγόμενά του. Όταν τελείωσε η εκπομπή και off camera ο δημοσιογράφος του έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις για να καταλάβει. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση που προκαλεί σύγχυση και για αυτό -όπως έμαθα– αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει αλγόριθμό προκειμένου να γίνονται οι σχετικοί υπολογισμοί και συνεπώς να προκύπτει συμπέρασμα.

Από το Σαββατοκύριακο του ΣΥΡΙΖΑ στο Σαββατοκύριακο του ΠΑΣΟΚ

Αν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που επέφερε την αναμενόμενη από πολλούς διάσπαση, το ερχόμενο θα είναι αφιερωμένο στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης προγραμματίζει μεθαύριο να ανοίξει τις εργασίες της δικής του Κεντρικής Επιτροπής, αν και δεν θα έχει τόσο πολύ πολιτικό σασπένς όπως συνέβη με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο ΠΑΣΟΚ θα καθίσουν να κάνουν μια αποτίμηση των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, που τους πήγαν ομολογουμένως καλά, σε σημείο μάλιστα να αναδειχθεί δήμαρχος Αθηναίων και ο υποψήφιός τους, Χάρης Δούκας. Η όποια ενδιαφέρουσα πτυχή θα υπάρξει εάν πάρει τον λόγο κάποιο ή κάποια από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ανοίξει το θέμα των συνεργασιών και της συμπόρευσης των δημοκρατικών δυνάμεων ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του 2024 αλλά και των εθνικών εκλογών – αν και οι τελευταίες αργούν πάρα πολύ ακόμη.

Πώς μπαίνουν 244 εκατομμύρια στις κατασκευές μέσω υπουργείου Τουρισμού

244 εκατομμύρια ευρώ «βάζει» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στην κατασκευαστική αγορά, το υπουργείο Τουρισμού, όπως επιβεβαίωσε και η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη. Γιατί στο πλαίσιο ενός συνολικότερου προϋπολογισμού 387 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και των υποδομών, θα διαθέσει μέσω επιχορήγησης το συγκεκριμένο ποσό σε δικαιούχους όπως είναι δήμοι, η ΕΤΑΔ αλλά και ιδιώτες προκειμένου να προχωρήσουν σε κατασκευαστικές εργασίες για την αποκατάσταση και αναβάθμιση μαρινών, τουριστικών καταφυγίων, χιονοδρομικών κέντρων και εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. Το πλάνο υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων που θα φέρουν νέο κατασκευαστικό αντικείμενο για αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, είναι προγραμματισμένο με βάση τις προθεσμίες που έχει θέσει το Ταμείο Ανάκαμψης, να ολοκληρωθούν το 2025. Κατά τ’ αλλα το συνολικό πρόγραμμα προβλέπει ψηφιοποίηση λειτουργιών αλλά και εκπαίδευση περίπου 18.000 ανθρώπων, που τόσο έχει ανάγκη ο τουριστικός τομέας.

Νέο logistics center θα φτιάξει η Lidl στην Αθήνα

Εάν δεν με απατά η μνήμη μου η Lidl Ελλάς έχει αυτή τη στιγμή τέσσερα κέντρα διανομής στη χώρα μας (logistics centers). Και στο σχεδιασμό της είναι να φτιάξει ένα ακόμα το προσεχές διάστημα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η υλοποίηση του project θα ξεκινήσει το 2024 και θα αποτελέσει μέρος ενός συνολικότερου επενδυτικού σχεδιασμού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να τρέξει μέσα στην επόμενη τριετία. Αυτή τη στιγμή πάντως η πιο περιζήτητη και χρήσιμη επένδυση για όλα τα σούπερ μάρκετ είναι τα logistics, τα οποία έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβά και δαπανηρά, λόγω του ότι δεν υπήρχαν έως τώρα στην Ελλάδα σύγχρονες υποδομές και πλέον έχουν αρχίσει να δημιουργούνται. Επομένως η υψηλή ζήτηση για logistics ποιότητας και ταυτόχρονα η έλλειψη αυτών, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές τόσο για την αγορά τους όσο και για τη μίσθωσή τους.

Τρέχει το πωλητήριο στην Avramar

Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης-γέφυρα στην Avramar μαθαίνω ότι οι εξελίξεις τρέχουν αυτή την περίοδο καθώς αναζητείται ο επόμενος ιδιοκτήτης της μετά και το πέρασμα του ελέγχου της υπερχρεωμένης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στις τράπεζες. Το ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει και όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς των τροφίμων και των ψαριών σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Τα πράγματα πάντως δεν εξελίσσονται και ιδιαίτερα θετικά για την Avramar, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία μονάδων παραγωγής στην Εύβοια, επικαλούμενη την ακατάλληλη ποιότητα των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η εταιρεία διανύει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία της, όπου η πορεία προς την επιφάνεια απέχει όσο και η πορεία προς τον βυθό της θάλασσας.

Τα νέα πρόστιμα του Σκρέκα και η Black Friday

Σας το είχα πει πριν από μερικές ημέρες. Ότι τα πρόστιμα του υπουργείου Ανάπτυξης και του Κώστα Σκρέκα για τα απορρυπαντικά, δεν θα ήταν τα μοναδικά και ότι θα ερχόταν και συνέχεια. Το υπουργείο αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρο δύο ακόμα από τις μεγάλες πολυεθνικές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά τη Johnson & Johnson και την Colgate με συνολικά πρόστιμα 1,67 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το 1 εκατομμύριο πέφτει ως πέλεκυς στο κεφάλι της Johnson και τα υπόλοιπα βαρύνουν την Colgate Palmolive. Μαθαίνω όμως ότι έρχεται και συνέχεια καθότι η Black Friday είναι μπροστά και οι «ράμπο» της ΔΙΜΕΑ ετοιμάζονται για εφόδους στα καταστήματα. Ο λόγος είναι ότι πολλές εταιρείες ηλεκτρικών ειδών, συνηθίζουν να κάνουν εικονικές εκπτώσεις αυξάνοντας τις τιμές τους έτσι ώστε να μην μειώνεται το περιθώριο κέρδους τους ακόμα και σε προϊόντα που θεωρούνται παρωχημένης τεχνολογίας. Επομένως όπως μου λένε θα έχουμε σύντομα και άλλα νέα από την άκρως ενδιαφέρουσα ελληνική αγορά στον καιρό της άκρατης ακρίβειας.

Η ολική επαναφορά της McDonald’s

Πριν από μερικά χρόνια η McDonald’s στην Ελλάδα παρέπεε. Μετά από μία δυναμική πορεία που είχε προηγηθεί, τελικά η οικονομική κρίση και η μειωμένη τουριστική κίνηση στην έντονα δυσφημισμένη χώρα μας εκείνη την περίοδο, έφεραν κλείσιμο καταστημάτων και συρρίκνωση της γνωστής αλυσίδας ταχυφαγείων. Την παρτίδα ήρθε να σώσει στη συνέχεια η μαλτέζικη Premier Capital, μέλος του ομίλου Hili Ventures, η οποία έδωσε νέα πνοή στη McDonald’s στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του εμπορικού σήματος της διάσημης αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων. Το τελευταίο χτύπημα της McDonald’s έγινε αυτές τις μέρες με κατάστημα στην Πάτρα, όπου δαπάνησε περίπου 1,25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το 31ο μαγαζί της στη νέα εποχή που διανύει και όπως μαθαίνω γιορτάστηκε δεόντως από τους ανθρώπους της. Το 2022 η Premier Capital και επομένως η McDonald’s στην Ελλάδα έκανε ρεκόρ τζίρου. Θυμίζω ότι ο κύκλος εργασιών της Premier Capital Hellas, διαχειρίστριας των εστιατορίων McDonald’s στην Ελλάδα, για τη χρήση 2022 αυξήθηκε σε 81,63 εκατ. ευρώ από 51,97 εκατ. που ήταν το 2021.