Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα καζάνι που βράζει μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς αποτελεί άλλη μια πρόκληση για την κυβέρνηση την οποία πρέπει να διαχειριστεί έτσι ώστε οι κραδασμοί να μην προστεθούν σε αυτούς που ήδη δέχεται η ελληνική κοινωνία.

Οι ανατροπές είναι μεγάλες σε κάθε επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την συνεργασία των τριών χωρών σε πολλά επίπεδα. Μέσα σε ένα μήνα όμως όλα αυτά άλλαξαν.

Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνουν σχέδια για να αντιμετωπιστούν πιθανές εκρήξεις στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (είμαστε στην αρχή του χειμώνα) και πως θα αντιμετωπιστούν από την στιγμή που δημοσιονομικά είμαστε αρκετά πιεσμένοι μετά τις πρόσφατες καταστροφές. Ωστόσο, οι ευάλωτοι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να στηριχθούν.

Και σε γεωπολιτικό επίπεδο όμως και κυρίως σε θέματα ισορροπιών η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει με προσοχή τον παράγοντα Ταγίπ Ερντογάν. Η Ελλάδα έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά και υπέρ της συνέχισης της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Ο Ερντογάν από την άλλη, σκλήρυνε τη ρητορική του απέναντι στο Ισραήλ αλλά προσπαθεί ακόμα να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

Η κατάσταση απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και το ξέρουν καλά αυτό στην Αθήνα καθώς οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή ίσως στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων και έχουν μπει σε ρότα περαιτέρω εξομάλυνσης. Το θετικό μομέντουμ δεν πρέπει να χαθεί καθώς αύριο στην Αθήνα συναντώνται ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακσαπάρ με αντικείμενο τη θετική ατζέντα για το εμπόριο την οικονομία την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης, στις 17 Οκτωβρίου ξεκινά ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της Υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Πρέσβεως, Μπουράκ Ακσαπάρ.

Μια ακόμα ασύμμετρη απειλή αποτελεί και το μεταναστευτικό και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα απασχόλησε εκτενώς την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Όλοι οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που ήδη υπήρχαν τώρα επανεξετάζονται και αντιμετωπίζονται και από άλλο πρίσμα γιατί εκτός από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που ζουν άλλη μια ανθρωπιστική κρίση, τώρα οι ελληνικές αρχές πρέπει να διαχειριστούν και το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος τρομοκράτες της Χαμάς.

Η κυβέρνηση λοιπόν καλείται να διαχειριστεί ακόμα μια κρίση στη γειτονιά μας που μοιάζει ακόμα πιο σοβαρή από εκείνη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και με άγνωστες συνέπειες.

  • Γεωργία Αθ. Σκιτζή, Δημοσιογράφος