Με ένα ταξίδι αστραπή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από τη Βάρνα της Βουλγαρίας στην Μυτιλήνη για να σταθεί χθες στο πλευρό του εκλεκτού του Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος θέλει από την επόμενη Κυριακή να καθίσει στην καρέκλα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος σύμφωνα με πληροφορίες να δώσει τη μάχη έως και την τελευταία στιγμή προκειμένου να μην χαθεί ούτε μια περιφέρεια αλλά και να προσθέσει στις γαλάζιες επιτυχίες και τους δυο μεγάλους δήμους – της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης – και έτσι να εκπληρώσει τον στόχο που είχε περιγραφεί ως το 13+3.

Ο A γύρος αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος για το κυβερνών κόμμα καθώς κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει και με μεγάλη διαφορά 6+1 περιφέρειες αλλά και να επισφραγίσει για ακόμα μια φορά την πολιτική του κυριαρχία.

Οι πιο δύσκολοι αντίπαλοι της ΝΔ την επόμενη Κυριακή θα είναι οι «αντάρτες» καθώς οι μάχες στις περισσότερες περιφέρειες είναι ανάμεσα σε «γαλάζιους».

Ποια είναι όμως η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις 6 περιφέρειες που θα κριθούν στον Β γύρο;

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος τερμάτισε πρώτος στον Α γύρο θα καταφέρει να βάψει ακόμα μια περιφέρεια γαλάζια.

Η μάχη με τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη θα είναι σκληρή αλλά ο κ. Στεφανής έχει ερείσματα στην τοπική κοινωνία ειδικά όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Επίσης, αυτό που θα μετρήσει στους ψηφοφόρους και των άλλων κομμάτων είναι ότι αποδίδεται στον κ. Μουτζούρη ότι στο ψηφοδέλτιό του υπάρχουν στελέχη που πρόσκεινται στην άκρα δεξιά.

Στη Θεσσαλία ο νυν Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός κατάφερε να μείνει όρθιος και να πλησιάσει την επανεκλογή του από την Α Κυριακή. Το χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι πρόκειται για τη μόνη περιφέρεια που υποψήφιος με το χρίσμα της ΝΔ θα αναμετρηθεί με υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Αντίπαλός του κ. Αγοραστού ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κουρέτας, ενώ ρυθμιστής της αναμέτρησης θεωρείται η Ελευθερία Τζανακούλη η γαλάζια «αντάρτης».

Στο ίδιο έργο θεατές θα βρεθούν οι ψηφοφόροι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος θα κληθεί για δεύτερη φορά να επαναλάβει τη νίκη του απέναντι στον «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη τον οποίο είχε κερδίσει το 2019 με μικρή διαφορά.

Στη Δυτική Μακεδονία ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης πρέπει την επόμενη Κυριακή να πείσει τους ψηφοφόρους ότι εκτός από «εκλεκτός» της ΝΔ θα είναι και των πολιτών απέναντι σε έναν επίσης έμπειρο πολιτικό και πρώην βουλευτή της γαλάζιας παράταξης, τον Γιώργο Αμανατίδη ο οποίος με μια ομάδα διαφορά κατάφερε να τερματίσει πρώτος την περασμένη Κυριακή. Εδώ ίσως θα είναι το πιο μεγάλο ντέρμπι του β γύρου.

Ο «άτυχος» των περιφερειακών εκλογών είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός καθώς βρέθηκε μια ανάσα από την εκλογή του από την Α’ Κυριακή. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι αυτό δείχνει την δυναμική που έχει η υποψηφιότητά του και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο κ. Πτωχός θα είναι ο νικητής απέναντι στον Πέτρο Τατούλη.

Την ίδια αισιοδοξία δεν συμμερίζονται στη ΝΔ για τα Ιόνια Νησιά καθώς οι επιδόσεις της νυν Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, παρά την αμέριστη στήριξη από την κυβέρνηση, ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικές καθώς βρέθηκε να υπολείπεται σε ποσοστό έναντι του επίσης «γαλάζιου» αντάρτη Ιωάννη Τρεπεκλή.

Η μάχη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Εδώ έχουμε δυο μονομαχίες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε χρόνια να απασχολήσει το πολιτικό σκηνικό.

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης θα αναμετρηθεί με την έκπληξη των εκλογών Χάρη Δούκα. Η απόσταση βέβαια που τους χωρίζει είναι μεγάλη από την Α Κυριακή αλλά έχει μεγάλη σημασία τι θα προκύψει από την συνάντηση που θα έχει σήμερα ο κ. Δούκας με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη αλλά και από το debate που θα φιλοξενήσει η ΕΡΤ την Τετάρτη το βράδυ ανάμεσα στους δυο υποψήφιους δημάρχους.

Η πιο δύσκολη όμως αναμέτρηση για υποψήφιο που στηρίζεται από τη ΝΔ είναι αυτή της Θεσσαλονίκης. Ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν φάνηκε να κατοχυρώνει μια διαφορά ασφαλείας από τον Στέλιο Αγγελούδη ενώ ρυθμιστής θα είναι σε αυτή την αναμέτρηση ο Σπύρος Πέγκας ο οποίος κατέγραψε το καθόλου αμελητέο 20%.