Μετά την καταδίκη του Ούλι Χένες της Μπάγερν για φοροδιαφυγή, οι γερμανόφωνες χώρες έχουν πάθει μια ψύχωση με οτιδήποτε σχετικό προέρχεται από το χώρο των σπορ.

Έτσι το γερμανόφωνο site SPEEDWEEK.com παρακολουθεί από κοντά τις δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τις κατηγορίες φοροδιαφυγής που αντιμετωπίζει η εταιρεία διαχείρισης της πίστας Jerez στην Ισπανία.

Το ακόμη πιο «γαργαλιστικό» είναι πως με την εταιρεία αυτή εμπλεκόταν και ο CEO της Dorna, o πολύς Carmelo Ezpeleta, εναντίον του οποίου υπάρχουν επίσης υποψίες.

Το φετινό GP στην Jerez θα διεξαχθεί στις 4 Μαΐου και όπως διαβάζουμε, θα βρίσκεται στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών υπηρεσιών. Ο λόγος είναι πως ο διοικητής τους θέλει να σχηματίσει ακριβή γνώμη για το πώς λειτουργεί η πίστα κατά το αγωνιστικό τριήμερο, ώστε να εκτιμήσει τη θεαματικότητα των παρελθόντων ετών, για τα οποία διεξάγεται η έρευνα, δηλαδή από το 1996 ως το 2011.

Οι ισπανικές αρχές υποψιάζονται πως στην εξαετία αυτή υπήρξε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, βασιζόμενη σε καταγγελίες ενός πρώην υπαλλήλου της πίστας.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε αυτός, το οικονομικό τμήμα της εταιρείας διαχείρισης της πίστας Circuito de Jerez διατηρούσε επί χρόνια διπλά βιβλία. Ένα για τις φορολογικές αρχές και ένα με τα πραγματικά στοιχεία εσόδων-εξόδων.

Η μαρτυρία του αφορά στα έτη 1996 – 2011, όταν την πίστα διαχειριζόταν η φίρμα «Gestion Circuito Jerez» (GCJ). Στις «καλές» μέρες, όπως κατά τη διάρκεια ενός μοτοσυκλετιστικού αγώνα G, τα χρήματα είπε, στοιβάζοντας σε σακούλες σκουπιδιών και έπειτα μεταφέρονταν σε τραπεζικές θυρίδες (Τι μάς θυμίζει, τί μάς θυμίζει…).

Κατά τα λεγόμενά του, η φοροδιαφυγή φτάνει τα πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Άγνωστο είναι για την ώρα αν εμπλέκεται και ο Ezpeleta στα κόλπα αυτά, ή αν ήταν τιμητικά μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την τοπική ισπανική εφημερίδα «Diario de Jerez», στο φετινό αγώνα θα εκδράμουν ομαδικά αστυνομικοί και εφοριακοί. Μπορεί κάποιοι ανάμεσά τους να είναι μοτοσυκλετιστές, όμως ο λόγος της παρουσίας τους δεν θα είναι η απόλαυση των αγώνων, αλλά η διακρίβωση της πελατείας: πόσοι θεατές επισκέπτονται πραγματικά την Jerez κατά το τριήμερο ενός Grand Prix;

Η τακτική αυτή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να εκτιμηθεί ο αριθμός των θεατών κατά τα προηγούμενα χρόνια και να συγκριθεί με τα επίσημα νούμερα που έδινε η GCJ από το 2006 ως το 2011. Μεταξύ μας, κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατον. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των θεατών που χωρά η πίστα.

Πέρα από τους θεατές, αυτό που πρέπει να διακριβωθεί ακόμη από τις έρευνες είναι το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τη διοργάνωση στη διάρκεια ενός αγώνα, ο ακριβής αριθμός των πωλούμενων εισιτηρίων και το ποιος εξαφάνιζε τις σακούλες με τα χαρτονομίσματα, αφότου έφταναν στην τράπεζα.