Αν έχετε περάσει τα 40, θα θυμάστε ως παιδιά την εποχή εκείνη που ήταν της μόδας οι ταινίες εξορκισμού και όσες προσέμεναν τον ερχομό του Αντίχριστου. Και πως δεν κλείναμε μάτι για πολύ καιρό, μετά τον Εξορκιστή και την Προφητεία.

Τα επόμενα χρόνια, η μόδα με τα θρησκευτικά θρίλερ πέρασε και όσες ταινίες κυκλοφορούσαν, δεν μας προκαλούσαν το ίδιο σκιάξιμο. Μάλλον, το αντίθετο. Ωστόσο, αν σου έχουν λείψει εκείνα τα vibes και θέλεις να νιώσεις λίγο τρόμο και το μάτι να μην κλείνει, επειδή έχεις το νου σου μην… έρθει ο «έξω από εδώ» που έλεγε και η γιαγιά μου, τότε στο Netflix θα βρεις αυτό που ζητάς. Ταινίες τρόμου, τις οποίες μπορείς να παρακολουθήσεις αγκαλιά με το μαξιλάρι.

Το Κολαστήριο

Αφορμή για να ψάξουμε στην πλατφόρμα ταινίες τρόμου, στάθηκε το Κολαστήριο (Hellhole), το οποίο δεν έχει πολύ καιρό που στριμάρει, αλλά έχει σκιάξει κόσμο. Αν έχεις δει την Προφητεία κι έκανες καιρό να κοιμηθείς μόνος/η, τότε ετοιμάσου και πάλι για… αϋπνίες. Το θρησκευτικό αυτό θρίλερ έρχεται από την Πολωνία, είναι σκοτεινό και έχει να κάνει με εξορκισμούς και τον ίδιο τον Αντίχριστο. Οι κριτικοί παραδέχονται πως το Κολαστήριο τούς έχει επηρεάσει, ακόμη και εβδομάδες μετά την προβολή του καθώς κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο σινεμά το 2022.

Απόστολος

Το 1905, ένας περιπλανώμενος άνδρας ξεκινά μια τολμηρή αποστολή για να σώσει την απηχθείσα αδελφή του. Τελικά, μπλέκεται με μια επικίνδυνη σέκτα σε ένα απομονωμένο νησί, όπου διαπιστώνει ότι η επίγεια διαφθορά την οποία η αίρεση ισχυρίζεται ότι έχει απορρίψει, έχει ήδη μολύνει τις τάξεις της. Μάλιστα, ξεσκεπάζει ένα μυστικό πολύ πιο φρικαλέο απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί.

Ο Γκάρεθ Έβανς (The Raid_ στον «Απόστολο» φτιάχνει μία ταινία τρόμου με θρησκευτικά στοιχεία που θα σε κρατήσουν σε αγωνία.
Πρωταγωνιστούν: Νταν Στίβενς, Λούσι Μπόιντον, Μάικλ Σιν

Αρχαίες Ιεροτελεστίες

Συνεχίζουμε με ακόμα μία ταινία εξορκισμού. Αν είστε φαν του είδους αυτού, θα τη βρείτε καλή και σε πολλά σημεία, έναν τρόμο θα τον αισθανθείτε. Το σενάριο είναι σχετικά απλοϊκό, αλλά η σκηνοθεσία είναι αξιοπρεπέστατη και ο λόγος που κάνει τις «Αρχαίες Ιεροτελεστίες», τρομακτική.

Μια δημοσιογράφος πηγαίνει στη γενέτειρά της στη Βερακρούς για να γράψει για τον φυλετικό πολιτισμό, αλλά οι ντόπιοι την απάγουν επειδή πιστεύουν ότι είναι δαιμονισμένη.
Πρωταγωνιστούν: Μπριγκίτε Κάλι Κανάλες, Αντρέα Κορτές, Τζούλια Βέρα

Όσα Ψιθυρίζει το Σκοτάδι

Αφήνουμε για λίγο τους εξορκισμούς και παρακολουθούμε το θρίλερ «Όσα Ψιθυρίζει το Σκοτάδι» και όταν ανέβηκε στο Netflix ήταν για καιρό στο top10. Η ταινία είναι βασισμένη στο γνωστό μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Μπράντατζ, «All Things Cease To Appear» και στον φρικτό θάνατο που βρήκε με τσεκούρι η Καθλίν Κράουζενεκ το 1982 στο Μπράιτον της Νέας Υόρκης. Η δολοφονία της, έγινε γνωστή με το όνομα «Brighton Ax Murder».

Σύμφωνα με τη σύνοψη: μία νέα γυναίκα ανακαλύπτει ότι τόσο ο άντρας της όσο και το νέο τους σπίτι κρύβουν μοχθηρά μυστικά, όταν αφήνουν το Μανχάταν και μετακομίζουν σε μια μικρή πόλη.
Πρωταγωνιστούν: Αμάντα Σάιφρεντ, Τζέιμς Νόρτον, Νατάλια Ντάιερ

Ο Εξορκισμός της Έμιλυ Ρόουζ

Κυκλοφόρησε το 2005 και είχε προκαλέσει αίσθηση. Η ταινία πραγματευόταν την υπόθεση δαιμονισμού και εξορκισμού της Έμιλι Ρόουζ. Ωστόσο, το σενάριο είναι βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε τη δεκαετία του ΄70 στη Βαυαρία και η πραγματική ιστορία της Ανελίζ Μίχελ σοκάρει σε σχέση με την ιστορία που προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη, καθώς η άτυχη κοπέλα βασανίστηκε ως το θάνατο της με αλλεπάλληλους εξορκισμούς. Μάλιστα τόσο οι γονείς της όσο και οι κληρικοί που συμμετείχαν στους εξορκισμούς οδηγήθηκαν στα δικαστήρια όπου τελικά κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με τη σύνοψη: Μια αγνωστικίστρια δικηγόρος ανησυχεί όταν αρχίζει να πιστεύει τον πελάτη της, έναν ιερέα που κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά από έναν εξορκισμό.
Πρωταγωνιστούν: Λόρα Λίνεϊ, Τομ Γουίλκινσον, Κάμπελ Σκοτ

Photo cover: Netflix